Проект «Future Visions» — навіщо Microsoft запросила письменників у дослідний центр

Одного разу до лабораторій провідної технологічної компанії завітали письменники, що пишуть у жанрі наукової фантастики. І що трапилось далі? Звичайно ж, з’явилась нова книга.

Корпорація Microsoft запросила до свого дослідного центру популярних фантастів, які протягом року могли слідкувати за розробкою проектів, експериментами з найновішими технологіями, а потім використали все побачене і почуте для написання sci-fi історій. Результатом письменницьких екскурсій в лабораторії стала збірка оповідань: «Future Visions: Original Science Fiction Stories Inspired by Microsoft».

В творах описуються різні технології, від квантових комп’ютерів до цифрової особистості, від штучного інтелекту до алгоритмів передбачення. Автори розповідей: Елізабет Біт (Elizabeth Beat), Девід Брін (David Brin), Ненсі Крес (Nancy Kress), Грег Бір (Greg Bear), Енн Леккі (Ann Leckie), Шенон Макгір (Seanan McGuire), Джек Макдевіт (Jack McDevitt) і Роберт Джей Сойер (Robert J Sawyer). Усі вони приділили особливу увагу деталям, зобразивши інновації та пристрої напрочуд реалістично, навіть ті, які ще не мають робочого прототипу.

future_visions_sitg_web

Саме науково фантастична література і кінематограф формують уявлення широкого загалу про майбутнє людства. Проект Microsoft цікавий тим, що цього разу художні твори базуються на реальних технологічних розробках, а тому описані в них інновації мають великі шанси на втілення у життя.

Автори самостійно обирали лабораторії для спостереження та визначали найбільш цікаву галузь діяльності інженерів, яку пізніше зобразили в тексті. Оповідання містять сцени з використанням розробок в повсякденному житті суспільства. Наприклад, одна з історій присвячена роботі відділу розкриття злочинів, в якому слідчі постійно використовують «розумні» окуляри HoloLens та віртуального помічника Cortana.

В іншому творі автор розглядає досить філософське питання про взаємодію людства з позаземними цивілізаціями, і чи насправді нам варто повідомляти марсіанам та плутонянам про наші технології і взагалі, про наше існування.

future_visions_rwtd_web

Всі оповідання мають одну спільну тему — показати наскільки вигідною для суспільства буде взаємодія людей з технологіями; розвіяти упередження щодо використання занадто «розумних» машин, переконавши читача: ні квантові мережі, ні штучний розум не будуть винищувати людство. Та недаремно Microsoft запросила для спростування хибних стереотипів професіоналів слова: історії дійсно захоплюють і вселяють надію на світле технологічне майбутнє. На сайті проекту Future Visions є посилання на безкоштовне завантаження електронного варіанту збірки англійською мовою.

Джерело: Future Visions

Читайте также:

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Як і навіщо Facebook обігріває житлові будинки

Windows падає, а Linux росте: що відбувається на світовому ринку настільних операційних систем