5 способів, як батьки можуть убезпечити дітей в цифровому світі

Народжені у цифрову революцію та змалку звиклі до користування гаджетами, діти сьогодні буквально оточені інтернетом. Розгляньмо 5 шляхів, як батьки можуть захистити дітей від шкідливого впливу цифрових технологій.

Чи є підстави для занепокоєння?

Типові підлітки сьогодні, окрім навчання та виконання певної домашньої роботи, займаються спортом, грають у відеоігри й, звичайно ж, заглядають у свою стрічку в Instagram. Та зазвичай, останнє, що роблять батьки — це турбуються про безпеку своїх дітей в інтернеті або контролюють час, які ті витрачають на свої телефони.

Разом з тим, існує чимало рішень, які допомагають розв’язати проблему того, що діти занадто багато часу проводять біля екрана. Так, завдяки застосуванню програмного додатка Our Pact батьки можуть встановити обмеження на телефони своїх дітей та контролювати їх використання. Наприклад, як тільки годинник проб’є 9 вечора, телефони блокуються і перебувають в такому стані аж до наступного ранку. Крім того, Our Pact вимикає певні програми (наприклад, Fortnite) в будні, щоб діти зосередили більше уваги на шкільній діяльності. Our Pact — безкоштовний сервіс, але він має і платну версію, яка пропонує кілька корисних функцій. Завдяки Our Pact батьки можуть контролювати те, що роблять діти у вільний час, без вторгнення у їх приватне життя.

Дорослі мають допомогти дітям зробити перший крок у цифровому світі, оскільки цей світ є настільки масштабним і настільки швидко розвивається, що не завжди зрозуміти, що робити. Фактично сьогодні підростає перше покоління дітей зі смартфонами, яке змалку користується соціальними мережами та месенджерами. І саме використання соціальних мереж турбує батьків найбільше. Проблема ще і в тому, що діти часто володіють технологічними навичками краще, ніж дорослі. А кількість сайтів та додатків настільки велика, що впоратись з усім дуже важко.

Як показує дослідження Pew Research Center, приблизно дві третини батьків стурбовані тим, скільки діти проводять часу біля екрана комп’ютера чи смартфона. Ризики інтернету добре відомі: кібершахрайство, кібербулінг, неприйнятний вміст, та інше. Діти також можуть стати жертвами фішингу, виманювання приватної інформації та випадкового завантаження шкідливого програмного забезпечення. Підтверджено, що занадто великий час, проведений біля екранау, спричиняє проблеми зі сном, тривогу, ожиріння, затримки в розвитку, втрату соціальних навичок та проблеми зору.

Є всі підстави для занепокоєння: 89% тінейджерів, разом зі зростаючою кількістю менших підлітків, володіють смартфонами. Всього шість років тому це число складало 41%. У 2012 році лише 34% підлітків заходили в соціальні мережі кілька разів на день, однак сьогодні вже 70% повідомляють про використання соціальних мереж. Серед підлітків найпопулярнішою мережею є Snapchat, Instagram та Facebook.

Ступінь стресів відчувається також учнями. Згідно з опитуванням Smart Social 2018, підлітки повідомляють, що вони відволікаються від інших важливих речей та своїх друзів:

  • 57% всіх підлітків погоджуються з тим, що використання соціальних мереж часто відволікає їх під час виконання домашніх завдань.
  • 54% підлітків погоджуються з тим, що соціальні мережі часто відволікають їх від спілкування з оточуючими. У 2012 році ця цифра дорівнювала 44%.
  • 29% власників смартфонів серед підлітків визнають, що їх вночі будили телефонні дзвінки, повідомлення чи сповіщення.
  • 42% підлітків погоджуються з тим, що соціальні медіа відволікають їх від спілкування з друзями. У 2012 році ця цифра складала 34%.

Тож яку кількість годин діти можуть безпечно провести біля екрана свого смартфона чи комп’ютера? Це залежить від того, що саме робити:

  • Пасивне споживання: дивитися телевізор, читати та слухати музику;
  • Інтерактивне споживання: грати в ігри та відкривати сайти в інтернеті;
  • Зв’язок: спілкування у відеочатах та використання соціальних мереж;
  • Створення контенту: використання пристроїв для створення цифрового мистецтва або музики.

Кожна категорія має свої переваги та ризики. Дитина, яка проводить дві години на день, створюючи цифрову музику, явно краще використовує свій час, ніж та, що дивиться телевізор. Немає чарівної формули для того, щоб дізнатись, скільки часу дитина має бути біля екрана. Втім експерти педіатрії рекомендують:

«Для дітей віком від 6 років встановлюйте постійні обмеження часу, витраченого на використання засобів для перегляду відео чи комп’ютерів, та переконайтесь, що вони не впливають на сон, фізичну активність та інші важливі для здоров’я форми поведінки».

По суті, дорослі мають хвилюватися, щоб діти нормально розвивалися та були здоровими.

Що можуть зробити батьки?

Тримайте поведінку дітей в кіберпросторі під контролем

Дізнайтеся, які програми використовують ваші діти, і подивіться, як оцінюють їх на таких сайтах, як Smart Social. Цей сайт аналізує безпеку додатків і поміщає їх в залежності від того в зелену зону, сіру або червону.

Будьте своїм в «інтернеті»

Заходьте на сайти, де бувають ваші діти, та стежте за їх діяльністю. Батьки повинні завжди знати паролі дітей для їх телефонів і будь-яких соціальних мереж, на яких вони знаходяться. Відстежуйте, коли вони в режимі онлайн і що вони роблять. Ви навіть можете приєднатися до них у грі Fortnite!

Тримайте під контролем

Крім Our Pact, є й інші служби, що виконують моніторинг онлайн-активності. Наприклад, Bark рекламується як «доступний сервіс, що активно контролює текстові повідомлення, YouTube, електронні листи та 24 різні соціальні мережі з метою виявлення потенційних проблем безпеки, тому зайняті батьки можуть заощадити час і отримати спокій». Правда, цей сервіс не безкоштовний і обійдеться користувачу в $9 на місяць

Видання ConsumersAdvocate.org наводить список 10 найкращих програм батьківського контролю у 2018 році — 10 Best Parental Control Apps. Серед них і такі популярні та відомі в Україні засоби як ESET Parental Control та Norton Family Premier.

Батьки повинні встановити паролі на WiFi та задати обмеження на час доступу до бездротової мережі. Проконсультуйтесь зі своїм постачальником послуг про те, як налаштувати брандмауер для домашнього інтернету.

Приберіть спокусу з поля зору

Заряджайте телефони у спільних кімнатах вашого будинку — щоб їх не було у спальні. Не дозволяйте ставити телевізори або ігрові системи у спальні вашої дитини. Це полегшує батькам нагляд і не так заманливо для дитини, коли вона повинна спати.

Підпишіть угоду

Це може звучати дивно, але доволі ефективний спосіб — просто підписати з дитиною угоду, де буде сказано про те, що вона зобов’язується виконувати певні обмеження під час перебування в інтернеті. Ось приклад сімейної медіа-угоди, яку можна взяти як шаблон.

Що можуть зробити викладачі?

Покажіть приклад

Безпека та правильна поведінка дітей в інтернеті актуальна не тільки вдома. Педагоги також повинні потурбуватися про те, що студенти роблять в інтернеті.

Нам усім потрібно хоча б деякий час проводити без інтернету. Якщо діти бачать, що дорослі показують приклад — вони будуть схильні йти за ними. За даними дослідницького центру Pew, 51% підлітків зауважують, що їхні батьки чи вихователі часто  відволікаються на свій мобільний телефон, коли вони намагаються поговорити з ними.

Вчителі та батьки можуть встановити так звану «зону, вільну від технологій» або певні часові періоди для цифрової детоксикації.

Поговорити з учнями про технології

Заохочуйте дітей спілкуватися з вами, якщо вони отримують погрози або стикаються з неприйнятним вмістом в Інтернеті. Поговоріть з учнями про те, з якими додатками вони працюють та як вони використовують інтернет у школі й за її межами.

Слідкуйте за часом

Нам потрібно навчати дітей змінювати звички. Продумайте, яким має бути співвідношення часу, проведеного біля екрана, та часу, призначеного для інших видів діяльності. У більшості пристроїв тепер є можливість контролювати використання, тому подивіться на свій смартфон і оцініть, скільки часу ви витрачаєте на нього. Навчіть дітей робити те ж саме.

Розкажіть про цифрову грамоту

Навчіть студентів базовим принципам безпеки в онлайн-середовищі, поясніть, що таке плагіат, авторське право і як ефективно шукати в інтернеті. Допоможіть їм створювати надійні паролі та дайте настанови, як не ділитися особистою інформацією в Інтернеті. Це не повинно стати лише одним уроком, а має обговорюватися постійно.

Розв’язуйте проблеми на самому початку

Не чекайте, поки події вийдуть з під контролю, якщо ви бачите що відбувається щось підозріле.

Технології та соціальні мережі розвиваються та набирають силу. Замість того, щоб забороняти їх дітям, краще навчіть їх правилам безпечної поведінки в інтернеті. Водночас ми повинні прагнути, щоб діти не занадто багато проводили часу біля екрана і могли повноцінно фізично розвиватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Джерело: Medium

Читайте также:

Як спеціальні датчики можуть дізнатися про пожежу ще до її виникнення

10 найстрашніших комп’ютерних вірусів в історії

Google запускає в Україні онлайн-гру «Interland: Безпека дітей в Інтернеті»

Захист персональних даних українців залишається одним із найбільших викликів у кібервійні росії проти України