6 стартапів, які розробляють андроїдів

Якщо створювати роботів за зразком людей, теоретично їм буде простіше функціонувати серед навколишнього середовища і використовувати наші інструменти. Проблема в тому, що людське тіло неймовірно складне і відтворити його — винятковий виклик для інженерів. Ще складніше зробити це дешево.

На горизонті вже з’являються недорогі роботи, які ідеально імітують частини людського тіла — і, можливо, незабаром ми побачимо андроїдів, здатних робити те, що ми. Розповідаємо про найцікавіші проєкти.

У Польщі вже розробляють синтетичну людину – по одній частині тіла за раз. Це проєкт Clone Robotics (раніше Automaton Robotics), стартапу з амбітною метою створити недорогих гуманоїдів, які можуть робити все, що не подобається людям – від збирання будинків до роботи на складальних лініях фабрик.

Команда вважає, що для цього будуть потрібні машини, фізично максимально схожі на людей, і як перший крок на цьому шляху вони займаються, можливо, найважчою для відтворення частиною людського тіла: нашими руками.

У лютому стартап представив 18 версію синтетичної руки, яку розробляли 8 років. Як і в людській руці, в ній є кістки, сухожилля та м’язи – нехай і штучні. 27 ступенів рухливості дозволяють їй рухатися напрочуд реалістично.

Кістки відлиті з вуглецевого волокна, яке, як кажуть у компанії, дуже міцне, але може бути виготовлене дешево. Решта кисті зроблена з м’яких матеріалів, включаючи 37 м’язів, які керуються за допомогою гідравлічної системи.

Нині ці м’язи можуть витримати 650 тисяч циклів розширення та скорочення, а пальці досить сильні, щоб захоплювати та утримувати вагу приблизно до 6,8 кг. Найбільше вражає ціна: собівартість матеріалів становить лише $2,8 тисячі.

Clone залучила понад $640 тисяч від інвесторів, включаючи співзасновника Y Combinator Тревора Блеквелла, і 25 лютого запустила краудфандингову кампанію.

Стартап заявляє, що 16 лабораторій штучного інтелекту вже зробили попереднє замовлення на гуманоїдну руку – версію 20 планується постачати з 2023 року – і вже розробляє наступну частину тіла: гуманоїдний торс.

Він матиме жорсткий хребет, рухливу шию, дві руки з кистями та 124 м’язи. План полягає в тому, щоб розмістити все це на готовій пересувній платформі, і Clone заявляє, що вона вже має 116 передзамовлень, причому від різних клієнтів — від пекарень до сервісів догляду за газонами.

Clone також працює над “адаптивним мозком” для своїх гуманоїдів, який дозволить їм освоювати нові завдання, дивлячись, як люди виконують їх на відео. Минулого року в компанії розповідали, що це дозволить перенавчити ботів «за лічені хвилини», і кінцева мета полягає в тому, щоб вони могли навчитися робити будь-що після однієї демонстрації.

Поки невідомо, коли Clone планує розробити нижню половину для роботизованих рук та тулуба, але десятки інших компаній уже створюють власних гуманоїдів. Деякі навіть здатні пересуватися на своїх двох ногах.

Atlas (Boston Dynamics)

У гуманоїда Atlas з гідравлічним приводом від Boston Dynamics немає рук, але він має пару ніг, на яких він може бігати, стрибати й навіть танцювати. Бот призначений для використання як дослідницька платформа — його не купити, — але в січні 2023 року Boston Dynamics заявила, що збирається перетворити Atlas на «робота, який може виконувати значну роботу за межами лабораторії».

Apollo (Apptronik)

Техаський стартап Apptronic зараз розробляє гуманоїдного робота загального призначення разом із NASA. Робота не планують відправляти до космосу, але є надія, що його розробка призведе до створення роботів, які допомагатимуть в інопланетних місіях. Apptronik збирається розпочати прийом попередніх замовлень на Apollo у 2023 році, а перші постачання клієнтам відбудуться у 2024 році.

Digit (Agility Robotics)

Гуманоїд Digit від орегонської Agility Robotics не має голови, але може затискати предмети до 18 кг між рук, що робить його корисним для роботи на складі або в доставці. Компанія Agility постачає роботів клієнтам з 2018 року, а у 2022 році залучила $150 млн (на додаток до $30 млн, зібраних раніше), на розширення виробництва та розробку моделі з обличчям та звичними руками.

Два таких роботи є у Ford, яка використовує їх, щоб розробити повністю автономну службу доставки «останньої милі».

Optimus (Tesla)

Оголосивши про плани створення гуманоїду у 2021 році, Tesla представила кілька прототипів Optimus у вересні 2022 року. Хоча вони не були точно технологічними чудесами, багато хто в спільноті був вражений тим, як швидко Tesla їх розробила.

Якщо компанія зможе продовжувати в тому ж темпі й вкладеться в ціну, встановлену CEO Ілоном Маском – $20 тисяч на робота, що здається малоймовірним – Optimus і його наступники можуть вплинути на майбутню робочу силу.

Dexterous Hand (Shadow Robot)

Clone – не єдина компанія, що спеціалізується на вдосконаленні штучної кисті. Лондонська компанія Shadow Robot також розробила високотехнологічну руку, здатну рухатися ідентично до нашої власної.

Компанія вже понад 20 років продає свої версії науковцям з NASA, Массачусетського технологічного інституту, Google, OpenAI та інших престижних організацій, але, на відміну від руки Clone, ця версія дорога – станом на грудень 2022 року топова модель коштувала близько $116 тисяч.

Деякі фахівці з роботехніки стверджують, що моделювання машин за зразком людського тіла — це таке величезне інженерне завдання, що було б краще розробляти простіших роботів для конкретних завдань, але виробники андроїдів вірять, що це варте того.

«Ми спроєктували весь світ під людську подобу, — прокоментував CEO Apptronik Джефф Карденас. — Мати робота, який має той самий вплив, що й людина, і може використовувати ті самі інструменти, що й ми, і поміщатися в тих самих місцях, неймовірно корисно».

Якщо хоча б одна з цих компаній зможе створити робота з такими ж фізичними можливостями, як у людей, ми могли б потім навчити його робити все, що ми не хочемо робити, і якщо ми зможемо зробити ботів так дешево, як припускає Clone, вони могли б зробити революцію у світі праці.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FutureExplored

Читайте также:

«Їжте майбутнє, платіть обличчям»: антиутопічна подорож до гамбургерної зі штучним інтелектом

Новий Atlas від Boston Dynamics

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Робот, який може навести порядок у кімнаті без сторонньої допомоги