Корисні обіди зі Smart Lunch — пристроєм, який розробили українські школярки

В Києві діє лабораторія FabLab Fabricator, що надає доступ до сучасного обладнання для створення власних пристроїв. Сьогодні наш матеріал присвячено одному з продуктів, який створено на базі лабораторії — ланчбокс, що керується через мобільний додаток і допоможе організувати здорове харчування. Деталі розробки нам уточнюють винахідниці — Влада Сіриченко та Оля Москанова, які почали займатися розробкою Smart Lunch буквально на шкільній перерві.

Ідея для перерви на обід

1HOD-blzmyw

Ідея створення Smart Lunch виникла у нас з власної потреби. Навчаючись в старшій школі, ми щоденно стикаємося з проблемою обіду. В шкільних їдальнях пропонують зовсім невеликий вибір, це переважно нездорова їжа, або взагалі просто снеки. З собою можна взяти лише холодні перекуски, які також не є повноцінним обідом. Ось так і з’явилася ідея «гріючого ланчбоксу».

Вже потім, в лабораторії Fablab Fabricator ідея коробки з підігрівом була доведена до концепції продукту, який повністю організовує процес обідньої перерви для школярів, студентів, офісних працівників та всіх зайнятих людей, яким необхідно встигати за неймовірним ритмом сьогодення. На ринку вже присутні схожі продукти, які дійсно здатні розігрівати їжу, але вони працюють не автономно та розраховані тільки для однієї страви, що, знову ж таки, не дає можливості отримати повноцінний ланч будь-де. А саме це і є наша мета.

Smart Lunch працює на акумуляторах, яких вистачає приблизно на те, щоб двічі повноцінно підігріти їжу. Акумулятори заряджаються від USB, як ті, що вбудовані у звичайний смартфон. Оскільки розробка Smart Lunch почалася з наших особистих проблем та шкільних обідів, ми бачимо своєю основною аудиторією школярів та студентів, а також офісних працівників, людей, що багато подорожують або просто слідкують за своїм харчуванням. Ми сподіваємося, що наш продукт полегшить життя користувачів та буде привчати до здорових перекусок.

girls

Влада Сіриченко та Оля Москанова

Про керування через мобільний додаток

Загалом, «мозок» нашого Smart Lunch — це мобільний додаток. Там міститься база рецептів з розрахованим вмістом білків, жирів, вуглеводів та калорій, вже скомбіновані ланчі, розділені по категоріям. Додатково, є медичний обліковий запис користувача, в якому зазначається стиль життя, алергії та хвороби, які впливають на порядок харчування, а також певна кінцева мета користувача (наприклад, зменшення чи збільшення ваги тіла). Всі ці дані дають можливість програмі максимально відфільтрувати рецепти та дати якомога корисніші поради.

В цьому ж додатку користувач може зазначити час обіду, щоб ланчбокс розпочав підігрів заздалегідь, або ж просто натиснути кнопку «розпочати підігрів» та регулювати температуру кожної страви. Наразі ми ще знаходимося на стадії розробки додатку, попереду на нас чекає наповнення контентом, але ми плануємо залучити для цього професіоналів, а саме — дієтологів.

Про виробництво та вихід на ринок

Закінчивши роботу над першим прототипом та додатком, ми плануємо запустити краудфандинг щоб зібрати достатньо коштів на початок виробництва. Вироблятися Smart Lunch буде з високоякісного пластику, який повністю безпечний для здоров’я при нагріванні та щоденному використанні. Завдяки FabLab Fabricator та їх партнерам, вирішити питання із пошуком виробництва буде нескладно.

До кінця серпня повністю закінчимо прототип та додаток, а восени будемо налагоджувати виробництво. І сподіваємося, що вже тоді ви зможете побачити Smart Lunch на ринку. Можливо, під час кінцевого етапу розробки в нас виникнуть додаткові ідеї щодо функціональності, тому вартість поки що складно передбачити.

Прототип «розумного» ланчбоксу

Прототип «розумного» ланчбоксу

— Як порадите долати перші труднощі?

Нам дуже пощастило! Завдяки лабораторії Fabricator та їх інкубаційній програмі, ми дуже швидко змогли розробити та протестувати наш ланчбокс. Коли все необхідне обладнання та інструменти для швидкого прототипування знаходяться в одному місці — це, в буквальному сенсі, рай для винахідників. В майстерні завжди знаходились потрібні експерти, що могли підказати чи допомогти в процесі роботи, а також дуже корисними були запрошені спеціалісти та провідні діячі стартап-екосистеми в Україні, які ділилися з нами своїм досвідом та пояснювали помилки.

Процес розробки Smart Lunch в FabLab Fabricator

Процес розробки Smart Lunch в FabLab Fabricator

Винахідникам ми хотіли би порадити ніколи не зупинятися в своїй творчості, а також змінювати цей світ! А в усьому іншому може допомогти FabLab Fabricator. Якщо ми в своєму молодому віці спробували — і у нас вийшло, то в інших активних та творчих людей, без сумніву, також все вийде 🙂

БІЛЬШЕ ПРО УКРАЇНСЬКІ РОЗРОБКИ:

Читайте также:

«Їжте майбутнє, платіть обличчям»: антиутопічна подорож до гамбургерної зі штучним інтелектом

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Висока кухня зі смаком науки або як тарілка перетворює подачу страв у шоу