Як український стартап Znaydeno! допоможе моніторити гори й полонини

В рамках конференції iForum-2017 відбувся фінал конкурсу стартапів Egap Challenge DemoDay, який визначив переможців у сферах агробізнес, інфраструктура, екологія та освіта. Допомагали командам представники чотирьох профільних міністерств, адже запропоновані технологічні рішення будуть впроваджувати і на державному рівні.

Наша редакція починає серію публікацій про переможців Egap Challenge. Герої сьогоднішнього матеріалу — команда Znaydeno, переможець в галузі агробізнесу. Про те, яку проблему вирішує стартап і як він працюватиме із територіальними громадами України розповідає співзасновник Вадим Остапенко.

18766502_445114219180901_3772982648249429458_o

Про головну мету та користь для всіх

Команда наших фахівців в області інновацій роками працювала над складанням точних карт земель сільськогосподарського призначення. У ході професійної діяльності ми спостерігали колосальні зміни площ лісових угідь. Але визначити, чи законні такі рубки практично неможливо, оскільки державні реєстри не відкриті для вільного доступу. За останній рік в країні було вироблено близько 15 млн куб м деревини, за різними даними від 6 до 8 млн куб м йдуть у тіньовий ринок. Саме моніторити точний стан лісових угідь дозволяє проект Znaydeno.

Основа стартапу — це web-платформа, яка дасть змогу державним контролюючим органам використовувати проект як систему моніторингу та інструмент запобігання правопорушенням. Загалом, наша цільова аудиторія — це керівництво місцевих територіальних громад, які зацікавлені у наведенні ладу на територіях, якими опікуються, правоохоронні органи, політики, які підтримують реформи у країні, журналісти та громадські активісти.

Наша основна мета — зберегти природні ресурси країни шляхом відкриття державних реєстрів для того, щоб забезпечити прозорий контроль їх використання. Більш того, згідно діючого законодавства покаранням за нелегальну вирубку лісу є всього лише штраф мізерних розмірів. Необхідно ініціювати посилення покарання за правопорушення такого характеру. Ми вважаємо, що це повинна бути, як мінімум, кримінальна відповідальність.

Процес моніторингу земель з використанням БПЛА

Процес моніторингу земель з використанням БПЛА

Як технічно реалізовано моніторинг земель

Проект Znaydeno порівнює кадастрові дані та дані меж лісових господарств із супутниковими зображеннями, а потім демонструє на геопорталі зміни у природних поверхнях. Система порівнює новий отриманий супутниковий знімок з попереднім та сигналізує про порушення. Точні місця вирубки визначають дрони, які фіксують факти злочинів.

Znaydeno об’єднує програмні розробки, інформацію дистанційного зондування Землі та аеро-фотозйомки, зроблені безпілотниками. Таке поєднання дає змогу ефективно проводити регулярний моніторинг стану природних ресурсів та контролювати їх використання.

Крім моніторингу та контролю вирубок лісів, проект визначає місця несанкціонованої утилізації сміття та порушення меж використання земель. Також, проект спрощує роботу аграріїв і дозволяє проводити моніторинг стану посівів.

Процес комп'ютерної обробки даних, зібраних безпілотниками

Процес комп’ютерної обробки даних, зібраних безпілотниками

Про співпрацю з державою

На даному етапі проект Znaydeno співпрацює напряму із керівництвом місцевих територіальних громад. Це в основному пілотні проекти, ми також проводимо аудити місцевостей та надаємо сервісні послуги. На рахунку проекту вже є один успішний пілот у рамках Немирівської громади Вінницької області. Найближчим часом ми плануємо допомогти проекту отримати дані, необхідні для розвитку сервісу, від місцевої ради, а також дані від Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Про розвиток та використання інвестицій

З огляду на хороший старт проекту, ми плануємо розширювати його роботу на інші області, щоб шукати підтримку серед інвесторів та різних державних активістів. Проект Znaydeno виграв у фіналі на EGAP Challenge в номінації «агросектор», подається на Open Data Challenge та інші конкурси для стартапів.

Інвестовані кошти дозволять покривати початкові витрати, грантове фінансування — це всього 20% ресурсів, необхідних для виходу на системний моніторинг лісів в масштабах країни. Додаткову підтримку на розвиток проекту очікуємо отримати від самих територіальних громад, які зацікавлені в тому, щоб навести лад на місцях. Попит на Znaydeno серед керівництва територіальних громад зростає — це і є показник успіху стартапу.

Найближчим часом плануємо розширити свою діяльність на територіальні громади Сумської та Львівської областей та співпрацювати з усіма бажаючими. Виграні у EGAP Challenge кошти хочемо вкласти у подальшу розробку сервісу, закупити більше дронів та збільшити штат спеціалістів. Наша кінцева мета — впровадити Znaydeno на всеукраїнському рівні. Але до цього на нас чекає ще колосальна робота.

17814308_417866351905688_7458532495445381132_o

Поради від команди Znaydeno

Наша команда невелика, проте дуже старанна та сумлінна, нас об’єднала єдина мета, якої маємо досягти. Якщо говорити про секрет успіху стартапу, то це має бути, в першу чергу, справді корисна для країни ідея, на яку дійсно буде попит. Іншим талановитим проектам бажаємо наснаги, оскільки для того, щоб вивести проект на провідні позиції потрібно наполегливо працювати та завжди дотримуватися заданого плану роботи.

ПРО ІНШІ УКРАЇНСЬКІ ПРОЕКТИ:

Читайте также:

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Фінансування тревел-стартапів у 2023 році: тренди та найбільші раунди