Анастасiя Люстерник, Fablab Fabricator — про лабораторію для винахідників

Вже понад півроку в Києві діє лабораторія FabLab Fabricator, в якій всі охочі можуть користуватися сучасним обладнанням для моделювання та створення власних продуктів. Про те, як в Україні розвивається проект, вигаданий професором з MIT, що пропонує лабораторія відвідувачам та як допомагає hardware-стартапам долати перші труднощі нам розповідала співзасновниця київської Fablab Fabricator Анастасiя Люстерник.

n-1_09718541465

Про формат лабораторії

FabLab Fabricator — це частина глобальної мережі лабораторій в яких можна зробити будь-що. Концепція виникла в MIT завдяки Нілу Герштенфельду (Neil Gershenfeld), який є одним з 50 найвпливовіших наукових діячів сучасності. Головною ідеєю було створити місце з найрізноманітнішими технологічними і ручними інструментами, де студенти могли б на практиці використовувати свої теоретичні знання та створювати інноваційні рішення.

В Києві, завдяки ентузіастам, така лабораторія існує вже більше півроку. В Україні багато розумних людей, які здатні робити та винаходити нові продукти, але часто їдуть за кордон шукати там нові можливості. Команда інноваційної майстерні FabLab Fabricator має на меті зупинити цей процес та надати всі умови для виробництва майже будь-чого в одному місці.

Лабораторія надає відкритий доступ до інноваційного обладнання та можливостей «Фаблабу» всім бажаючим — незалежно від віку, соціального положення та професійної діяльності. Можна прийти до лабораторії і ознайомитися з її можливостями декілька днів на тиждень, попередньо пройшовши реєстрацію. В лабораторії діє щохвилинна оплата за використання обладнання. Для тривалих проектів можна замовити місячний абонемент і на вигідних умовах використовувати можливості лабораторії. Відвідувач також має можливість забронювати необхідне обладнання онлайн на сайті fabricator.me. Перед тим як забронювати обладнання потрібно відвідати безкоштовний ознайомчий курс по роботі з ним. Якщо необхідна допомога у процесі швидкого прототипування, команда Fablab Fabricator завжди на місці. До речі, зовсім скоро лабораторія буде працювати вже в цілодобовому режимі.

Про технічні можливості

У лабораторії встановлено в буквальному сенсі найсучасніше обладнання — деякого ще навіть немає в продажу. Стандартний набір кожної лабораторії визначається FabLab Foundation: 3D-принтери, 3D-сканери, лазерні різаки, фрезерні верстати, лабораторне обладнання для розробки, побудови та тестування мікропроцесорної і цифрової електроніки та різноманітне ПЗ для моделювання і прототипування. Задля економії часу відвідувача в Fablab Fabricator в наявності різноманітний вибір матеріалів, компонентів та оснащення — від резисторів до алюмінію та полімерів.

FabLab — це також найбільша спільнота винахідників у світі. Кожен бажаючий має змогу отримати додаткові знання та послуги швидкого прототипування — 3D-моделювання, 3D-сканування, 3D-друк, електроніка, програмування, пост-обробка та багато іншого; R&D, індустріальний дизайн. Працюючи в лабораторії, можна навчитися цифровому виробництву та зануритися у світ відкритих проектів Open Source.

IMG_6706-1~2

Про попит та аудиторію

До нас може прийти кожен охочий — від школяра до професора науки або власника бізнесу — і своїми руками змоделювати і зробити власний прототип. Адже умови є комфортними та доступними для всіх. Зараз ринок технологій в Україні дуже пожвавився. Багато нових розробок у сфері IoT, VR, AI. Влітку ми працювали в закритому режимі, у нас проходила інкубаційна програма для школярів, вони створювали свої інноваційні продукти. Ми зрозуміли, що наша молодь слідкує і розуміє всі передові розробки, які наразі популярні у світі. Також в лабораторію завітали багато відомих українських hardware-стартапів, які ділились досвідом з учасниками літньої програми Fabricator-1 та паралельно з ними працювали над прототипами свої нових пристроїв.

Лабораторія цікава і локальним підприємствам, завдяки її можливостям вони можуть швидко та економно протестувати нові матеріали, попрацювати над якістю та виробити новий або поліпшити свій інноваційний продукт. Студенти та діячі науки виконують тут практичні та лабораторні роботи, розширюють свої знання в міждисциплінарних напрямах. Художники та митці можуть експериментувати з арт-об’єктами та знаходити нові рішення втілення своїх фантазій. FabLab Fabricator — це доступна платформа для втілення будь-яких ідей.

Про нові можливості на новому місці

Лабораторія переїздить до Технопарку (Центр розвитку технологічних компаній TCDC), де будуть зосереджені R&D компанії Києва та України. І TCDC, і FabLab націлені на допомогу продуктовим компаніям, як альтернативний аутсорсингу вектор розвитку інновацій. Стратегічно — це дуже важливе партнерство для нас. Ми, як Rapid Prototyping Facility, відмінно вписуємося в концепцію створення інноваційних підприємств. FabLab Fabricator розшириться не тільки територіально, що дозволить охопити та прийняти ще більше людей. У нас збільшиться кількість обладнання та можливостей для проектування і виробництва. В лабораторії будуть проходити постійні тематичні зустрічі з різноманітних вузькоспеціалізованих напрямів. Це допоможе людям розширювати свої знання та знаходити потрібних партнерів для своїх проектів.

Щодо інших перспектив на найближчий час — зараз у київського FabLab Fabricator є плани по відкриттю лабораторій в регіонах. Незабаром анонсуємо навчальний курс для майбутніх FabLab-менеджерів. Якщо серед читачів знайдуться люди, які зацікавлені в мейкерстві та хочуть займатися технологіями й інноваціями, обов’язково звертайтесь до команди майстерні. Слідкуйте за новинами в Facebook, незабаром ми анонсуємо початок інкубаційної програми Fabricator-2.

Про розвиток hardware-проектів

На мою думку, для успішного розвитку українським проектам бракує як раз таких доступних для праці місць, як Fablab Fabricator 🙂 Ми бачимо, що багато талановитих людей в нашій країні знаходяться під впливом «совкової» ідеї, що треба все ховати, ні з ким не ділитися і так далі. Багато хто вважає, що їх ідеї вкрадуть, а в результаті отримує або зовсім нерухомий проект, або з дуже повільним темпом розвитку. Ми же впевнені, що не ідея, а сама людина/ команда, яка реалізовує проект і є головною частиною майбутнього успіху. Тому треба вчитися об’єднуватися, швидко знаходити потрібних партнерів, таких самих ентузiастiв та працювати, не покладаючи рук.

У світі зараз досить поширені тенденції по розвитку інфраструктури локальних середовищ та покращення умов життя людей в глобальному сенсі. Це — попит на різноманітні ефективні рішення, інновації. Наприклад, в Фаблаб Барселони, Іспанія, розробили пристрій та платформу, які дозволяють мешканцям брати участь в різноманітних процесах життя міста. У Лондоні, Великобританія, соціальній проект для вирішення проблем незрячих жителів (навігації у метро) перетворився на класний хардверний продукт.

На даному етапі ми почали співпрацю з активістами у розробці інноваційних рішень на території нашої країни. Важливо створювати ефективні соціально-економічні ініціативи та прискорювати процеси глобалізації. Отже, слідкуйте за роботою «Фаблаб Фабрикатор» і долучайтесь до нашої спільноти інноваторів заради великих справ!

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Фінансування тревел-стартапів у 2023 році: тренди та найбільші раунди

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман