Стартапи від школярів, які допомагають боротися з екологічними проблемами

Нещодавно світових політиків та бізнесменів шведська учениця Грета Тумберг звинуватила в тому, що «вони позбавили її дитинства», думаючи лише про свій статок та особисте щастя.

Вперше за доволі довгий час проблема захисту довкілля була озвучена так голосно. Промова Грети ще раз показала, як важлива для міленіалів турбота про довкілля. Сучасні школярі сфокусовані в першу чергу не на кар’єрі та фінансовому добробуті, а на пізнанні усього довкола та зміни усталених речей у світі.

Вже не перший рік у різних країнах світу з’являються розробки, які були створені неповнолітніми вченими. У рамках навчальних та поза навчальних проєктів, хакатонів, школярі створюють унікальні винаходи для утилізації сміття, очищення океану від пластику, збереження лісів та тварин від браконьєрів.

Система очищення океану від пластику

Голландський геній Слат Боян (Boyan Slat) у 18 років презентував технологію по очищенню океану від пластику та іншого сміття, що працює на природній енергії.

Пристрій збирає з поверхні води сміття, рухаючись за допомогою океанської течії, хвиль та вітру. Незабаром після презентації винаходу Слат відкрив технологічний стартап The Ocean Cleanup («Океанічне прибирання»). За його словами, таким чином він намагається зробити особистий внесок у розв’язання екологічних проблем, а не скидає відповідальність на майбутнє покоління.

Боян вірить, що його винахід допоможе очистити від пластику велику Тихоокеанську сміттєву пляму протягом найближчих 10 років.

Папір з опалого листя

Одинадцятикласник з України Валентин Фречка розробив технологію, що дозволяє створювати папір з опалого осіннього листя.

За словами Валентина, для перероблення підійдуть будь-яке листя та такий метод обійдеться значно дешевше, ніж виготовлення паперу з целюлози. При цьому папір з листя нітрохи не гірше класичної: на ній можна писати, малювати, друкувати, а також використовувати для виробництва еко пакетів.

До створення такого паперу Валентин прийшов випадково, експериментуючи вдома зі звичайним кухонним блендером, де він перетирав листя.

Побачивши результат, хлопець почав працювати в лабораторії та тепер сподівається на те, що його метод виробництва паперу частково розв’яже проблему вирубки лісів, а також допоможе з користю прибрати з міста листя, що впало, яке потім спалюють та тим самим також забруднюючи атмосферу.

Детектор для сортування сміття

Група американських учнів (середня школа Bay Area), прослідкувавши за тим, як їх однолітки викидують сміття, прийшли до висновку, що багато хто не розуміє, в який саме ящик кидати ті чи інші відходи. Тоді підлітки провели спеціальне змагання по сортуванню сміття серед школярів. Після цього заходу точність сортування збільшилась на 58%.

Пізніше на хакатоні у Нью-Йорку команда представила невеличкий пристрій, що заснований на комп’ютерній технології Raspberry Pi, котре фотографує частку сміття, по зображенню визначає його тип та направляє сміття у «правильний» сміттєвий бак. Прилад дозволяє підвищити точність сортування сміття до 90%.

Компост з пластику

Школярі з Канади винайшли спосіб, як утилізувати пластикові поліетиленові пакети, котрі не підпадають під перероблення у більшості сміттєвих баків для сортування відходів.

30

Учні створили «компост» для пластику, де особливі бактерії сприяють біорозкладу поліетилену протягом 15-тижневого періоду. Вуглецевий газ, що виділяється в процесі розкладу, може бути повторно використаний в інших продуктах, а отриману з пластику біомасу можна використати у якості добрива.

Моніторинг суден браконьєрів

Команда школярів з «Геоквантума» сахалінського дитячого технопарку «Кванторіум» активно привертає увагу російської та світової спільноти до проблеми косаток та білух, виловлених браконьєрами для продажу в океанаріуми. У так званій китовій в’язниці поміщено біля сотні морських ссавців.

Активісти дитячого технопарку «Кванторіум» не лише провели опитування серед місцевих жителів, аби перевірити рівень знань людей про цю проблему та посилити резонанс, але й зв’язалися з компанією, котра займається моніторингом різноманітних об’єктів зі супутника25.

Вони отримали доступ до «Морського порталу» та, вивчивши бухту, з’ясували, що реальне місцеположення кораблів, що відловлюють тварин відрізняється від офіційно заявлених. Таким чином учням вдалося випередити чинні координати суден-браконьєрів, що може бути використані для арешту злочинців.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Як штучний інтелект погіршує екологічну ситуацію на планеті. Дослідження