Види ядерної зброї та можливі наслідки її застосувння в Україні

Через російське вторгнення до України у світі знову загострилася загроза ядерної війни. Кремль погрожує використанням ядерної зброї якщо Україна будет наступати на незаконно анексовані території. Захід у цей час розробляє плани дій на випадок, якщо Росія все ж вдасться до ядерного терору.

Яка існує ядерна зброя

Ядерна зброя — це вибухові пристрої, руйнівна сила яких отримується від ядерного синтезу, ядерного поділу або від їхнього поєднання. Таку зброю називають різними термінами — атомні бомби, ядерні бомби, ядерні боєголовки.

Усю ядерну зброю можна поділити на дві категорії. Це зброя, заснована на поділі важких ядер плутонію або урану-235, та термоядерна зброя (водневі бомби) зі збільшеною потужністю вибуху та руйнувань, які він спричиняє. Ядерна зброя створює величезну вибухову силу, яка вимірюється в кілотоннах (1000 тонн тротилу) і мегатоннах (1 000 000 тонн тротилу), а також викиди тепла та радіації.

Різняться й способи доправлення ядерної зброї. Це ті самі стратегічні та тактичні озброєння, які часто згадуються у медіа в контексті нинішньої війни. Тактична зброя — це ядерні боєголовки на звичайних носіях: тактичних ракетах, артилерійських снарядах, мінах, торпедах. Ядерних РСЗВ (реактивних систем залпового вогню) поки не існує. Тактичні снаряди призначені для знищення бойового складу і зброї противника на фронті та у найближчому тилу, а також у космосі, повітрі та на морі.

Мета стратегічної ядерної зброї — знищення інфраструктури, центрів ухвалення рішення у глибокому тилу противника. Така зброя доправляється на крилатих та балістичних ракетах, а також на літаках. Єдині випадки використання літаків для доправлення атомних бомб (включно із випробуваннями) — американське бомбардування Хіросіми та Нагасакі.

Що небезпечніше – вибух на АЕС чи ядерна зброя

У 1986 році Україна вже пережила ядерну трагедію – вибух на Чорнобильскій атомній електростанції, який спричинив радіоактивне зараження 30-кілометрової території навколо АЕС. Хоча з зони відчуження довелося переселити мешканців двох міст – Прип’яті та Чорнобиля – і кількадесят сіл, руйнувань там не було.

Ядерна зброя насамперед відрізняється від вибуху на АЕС тим, що крім радіаційного забруднення території завдає величезного руйнівного удару. Вибух на ЧАЕС був неконтрольованою ланцюговою ядерною реакцією. Атомна бомба ж має кілька вражаючих компонентів – це ударна, температурна та радіаційна дії. Але, на відміну від АЕС, велика частка радіоактивних ізотопів, які вивільнюються внаслідок вибуху, короткоживучі – вони розпадуться за кілька днів. Це не справа десятиліть та століть.

Найнебезпечніше в атомному вибуху для здоровʼя людей, зазначає вчений, – це вивільнення радіоактивного ізотопу йоду, що накопичується у щитоподібній залозі. Щоб уникнути цього, відразу після офіційного повідомлення влади про ядерну атаку вжити йодид калію. Для профілактики його в жодному разі вживати не можна. Необхідна доза йодиду калію – 125 мг.

Яким може бути ядерний удар по Україні

Для залякування Росія може вдатися до ядерного удару по ненаселеній території України, одне з таких місць – це Зміїний острів, який росіяни залишили у червні в якості «жесту доброї волі». У разі тактичного ядерного удару РФ по острову шкоди материковій екосистемі не буде.

На стратегічний ядерний удар Росія не зважиться, оскільки використання стратегічної зброї запустить алгоритми «знищення усієї земної кулі».

Потужність російської тактичної ядерної зброї – від 0,3 кілотонни тротилового еквівалента. Це мінімальним тактичний заряд, який був у СРСР та, ймовірно, є у РФ. Достеменно це невідомо, бо Росія не надає звітів.

Більш потужний, двокілотонний снаряд РФ може випускати з артилерії, з 240-міліметрових мінометів «Тюльпан». Дальність пострілів з них – приблизно до 18 кілометрів. Удар тактичними снарядами від 0,3 до 2 кілотонн – це знищення на невеликій ділянці, їх можуть використовувати для ударів по опорних пунктах взводів.

Щодо можливості використання Росією ядерної зброї проти України чи НАТО, Альянс слідкує за готовністю ядерних сил Росії та поки не бачить високого рівня підготовки. Так само США стежать за передачею Білорусі ракет «Іскандер», які можуть нести ядерні боєголовки.

Які країни мають ядерну зброю

Зараз у світі девʼять «ядерних держав». Пʼять із них — учасниці договору про нерозповсюдження ядерної зброї: США, Китай, Велика Британія, Франція та Росія. Ще три країни мають ядерну зброю, але не входять до договору — Індія, Пакистан, Північна Корея (вийшла з договору 2003 року). Вважається, що Ізраїль має власну ядерну зброю щонайменше з кінця 1960-х років, але не декларує її наявність.

За даними американської Асоціації з контролю за озброєннями, станом на січень 2022 року у світі нараховувалося приблизно 13 080 ядерних боєголовок. Найбільше у Росії — понад шість тисяч. З них 1458 розгорнутих, 1760 списаних, решта — у запасі.

Ядерна зброя контролюється трьома основними договорами:

  • про нерозповсюдження ядерної зброї 1970 року,
  • про обмеження стратегічних озброєнь 1972 року та
  • про скорочення стратегічних озброєнь 1991 року.

За умовами останнього договору, який 2021 року подовжили ще на пʼять років, кожна країна може мати не більше 1550 стратегічних розгорнутих боєголовок. На кожному розгорнутому важкому бомбардувальнику може бути не більше однієї боєголовки.

Симулятор ядерних вибухів

Симулятор ядерних вибухів NukeMap допоможе змоделювати застосування ядерної зброї на обраній ділянці та перевірити, що залишиться від вашого міста й будинку. Його розробив науковець з Американського інституту фізики, Алекс Веллерштейн. Nukemap проводить розрахунки зони ураження, температури, тиску, розпилення радіоактивних опадів у залежності від обраного типу зброї, а також кількість жертв і масштаб руйнувань.

Як скористатися інтерактивним симулятором:

  • Треба перейти за посиланням та обрати місце ймовірного вибуху ядерної бомби.
  • Обрати тип боєприпасу (наприклад, «Тополь-М», що на озброєнні у Росії).
  • Обрати тип вибуху — повітряний чи наземний. Обираємо повітряний, адже наземний передбачає розміщення бомби на землі, що зараз неможливо.
  • Отримати наочну інформацію з графічним позначенням та описом зон ураження.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Про що фільм «Опенгеймер» і чому його має подивитися кожен?

Як видалити російський контент з пошукових систем та соціальних мереж

Захист персональних даних українців залишається одним із найбільших викликів у кібервійні росії проти України

Звіт «Туман війни» від Google або як війна в Україні змінила ландшафт кіберзагроз