Ad Astra – приватна школа Ілона Маска стане доступною для звичайних людей?

У вас є дитина у віці від 8 до 13 років, і ви дивуєтеся, навіщо їй витрачати стільки часу на вивчення іноземних мов, адже зовсім скоро може з’явитися комп’ютерний переклад в режимі реального часу? Якщо ви живете в районі Лос-Анджелеса, в Ілона Маска є для вас рішення — це приватна школа Ad Astra.

Ad Astra відкрилася в кампусі SpaceX в Хоторні у 2014 році — незабаром після того, як Маск забрав своїх п’ятьох синів зі школи Mirman для обдарованих дітей. Керувати новим навчальним закладом він запросив одного з вчителів Mirman Джошуа Дана. У перший рік роботи Ad Astra діти Маска (близнюки 2004 року народження і трійнята 2006 року народження) становили більш ніж половину учнівського складу, решта дітей були з родин співробітників SpaceX.

Пізніше Ad Astra трохи розширилася: до кінця 2018 роки там здобували освіту понад 30 учнів у віці від 7 до 14 років (включно з дітьми Маска). У цій школі вивчають природничі науки, математику, робототехніку та штучний інтелект. Практично все в Ad Astra влаштовано незвично — від оцінок (які повністю відсутні) до секретності, яка оточує процес приймання в школу. Раніше повідомлялося, що туди могли вступити тільки діти співробітників SpaceX — причому тільки ті з них, хто отримав спеціальне запрошення.

«Я чула від різних сімей з SpaceX, що їм так і не вдалося отримати інформацію про школу, хоча вона згадувалася як одна з переваг роботи в компанії», — розповіла виданню The Hollywood Reporter Христина Саймон, співавтор книги про приватні початкові школи в Лос- Анджелесі.

Здається, останнім часом ситуація змінилася. Якщо ще недавно сайт школи складався тільки з логотипа та адреси електронної пошти, то тепер там з’явилася інформація про вступ та посилання на портал для батьків учнів, захищений паролем.

«У процесі вступу в школу ми намагаємося виявляти учнів і сім’ї, які можуть зробити свій внесок у творчу обстановку і різноманітність нашого маленького колективу», — йдеться на сайті. В Ad Astra приймають дітей у віці від 8 до 13 років. Перевага віддається кандидатам з Лос-Анджелеса, але діти з інших країн теж можуть подати заявку (хоча поки не зовсім зрозуміло, як буде організовано їх навчання).

Дитині потрібно заповнити анкету, в якій в тому числі питається, чи працює хтось із його батьків в SpaceX, Tesla або Boring Company — трьох компаніях Маска. Заяву від батьків можна не подавати, зате обов’язково потрібно докласти приклад проєкту або плану, який показує «захопленість, амбіції та оригінальність», а також міркування дитини на одну із запропонованих тем.

Анкета для майбутніх учнів. Фото: Ad Astra

Всі порушені в них проблеми дуже в дусі Маска. У першому есе під назвою «Золотоволоска» розповідається про 11 вигаданих планет. Дітям потрібно вибрати з них три кращих і три гірших варіанти для заснування людської колонії (як відомо, ідея покинути Землю якомога швидше вважається одним з головних пріоритетів Маска).

Одне із завдань. Фото: Ad Astra

«Картина №11» — це розповідь про знахідку втраченого полотна вигаданої знаменитої художниці під час будівельних робіт в її рідному місті. За життя жінка заповіла направляти всі доходи від продажів її творів на навчання дітей мистецтву. Кандидатам пропонується розставити п’ятьох можливих покупців з різними фінансовими можливостями й різною діловою репутацією в порядку від кращих до гірших.

«Озеро» — це опис екологічної катастрофи. Майбутнім учням пропонується визначити, наскільки винні в події представники шести сторін: вчені, політики, виборці, ЗМІ, забруднювач і темна фігура — «господар ляльок», якого називають «багатою людиною, яка боїться, що нові правила можуть вплинути на його бізнес-імперію».

Автори кращих робіт будуть запрошені для участі в наступних раундах співбесіди. Крім того, для них проведуть екскурсію по школі.

Кандидати, які не пройшли відбір, зможуть приєднатися до навчального процесу Ad Astra з дому: директор Дан повідомив, що школа підготує безкоштовну онлайн-програму для дітей, чиї батьки вибрали домашнє навчання.

Ad Astra практично повністю існує на кошти Маска. За даними Ars Technica, він передавав школі по $475 тис. на рік у 2014 і 2015 роках — про це свідчать податкові документи, подані до Податкового управління США. В Ad Astra є недоліки: наприклад, невідомо, чи продовжить він розвивати школу, коли його діти завершать навчання.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Quartz

Читайте также:

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

У британському університеті з’являться лектори-голограми

2500 стипендій для отримання Професійних сертифікатів Google від INCO за підтримки Google