Штучний інтелект розробив диван, який поміщається в конверт

Що, якщо при переїзді диван можна буде згорнути та перенести одному? Щоб реалізувати цю ідею, компанія Panter&Tourron та дизайн-агентство Space10, що співпрацює з IKEA, звернулися до генеративного штучного інтелекту. У результаті вийшов модульний диван вагою близько 10 кг, який можна підлаштовувати під потреби користувача та переносити у сумці, схожій на конверт.

 

Ідея з’явилася ще у 2019 році, коли Space10 шукала нові способи виготовляти меблі. Спочатку агентство вивчало інструменти цифрового виробництва, такі як 3D принтери для в’язання. Проєкт зупинили через пандемію, але близько пів року тому Space10 відродила його, отримавши в розпорядження новий інструмент – генеративний штучний інтелект.

Джорджіна Макдональд зі Space10 розповідає: «У рамках початкової стратегії я написала ChatGPT: “Чи може диван поміститися в конверт?”. І звичайно, відповідь була такою: “Ні, диван не поміститься в конверті”. Це порадувало нас, оскільки алгоритм знає, що таке конверт та диван».

Дизайнери Space10 вигадали сотні запитів для генераторів зображень, таких як Midjourney та DALL-E. За словами Макдональд, команда почала отримувати близькі до бажаних результати, коли прибрала слово couch (диван) та додала такі терміни, як platform (платформа), легкий (lightweight), намет (tent), гамак (hammock), ліжко (bed) та поверхню (surface).

Щоб отримати потрібний результат, знадобилися сотні ітерацій. Макдональд стверджує, що ключовим став термін conversation pit (куточок для бесіди — диванна група на пів метра нижче за рівень підлоги). Так вийшло місце, що нагадує лаву і більше підходить для розмов.

Ідеї, створені разом зі штучним інтелектом, послужили лише відправною точкою. Потім дизайнери Space10 і Panter&Tourron перетворили їх на те, що можна виробляти та використовувати.

Space10 вже вигадувала дизайни для продуктів IKEA за допомогою нейромереж. Однак це перший проєкт, який перетворили на реальний прототип і навіть презентували на архітектурному фестивалі у Копенгагені.

На фото зображені 20 диванів, складені один на одного

За словами Макдональд, диван навряд чи скоро з’явиться в IKEA. Вона готова вислухати відгуки людей про нього, але на даному етапі головна мета – підштовхнути дизайнерів до того, щоб використати сучасні інструменти, у тому числі генеративний штучний інтелект.

Макдональд каже, що наступний логічний крок — переробити дизайн ліжка, яке також важко перевозити під час переїзду. Однак вона наголошує: цей підхід призначений не для створення нових об’єктів, а для розв’язання проблем, притаманних наявним.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FastCompany

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному