Чому розумні меблі досі не популярні

Розумними холодильниками або тостерами наразі нікого не здивувати. Але чому всі мовчать про розумні ліжка? Відоме видання The New York Times дізналося про стартапи, які розробляють розумні меблі.

У невеличкому офісі Eugene знаходиться дещо вуглуватий предмет інтер’єру, що зовнішньо виглядає як гардероб з безліччю відділень. Називається це чудо техніки Ori (або ж Origami) — розумні меблі, що нагадують по своїй компактності швейцарський ніж. Ori може трансформуватися по голосових командах, нажавши на спеціальну кнопку або через мобільний додаток. У рекламній презентації диво-продукту можна помітити, як Ori самостійно прибирає стіл, аби жінка могла зайнятися йогою або ж навпаки – розкладає столик для чоловіка, який лежить у ліжку з бокалом вина.

«Наші меблі стають все менше і менше» – каже Марія Масі (Maria Massi), старший віце-президент молодої компанії Bookfield Properties, акціями якої володіє Eugene. Як каже Масі, розумні меблі чудово пасуватимуть людям, які задумуються над власною студією. «Вам більше не знадобиться окрема спальня» – говорить Масі.

Санкаршан Мурті (Sankarshan Murti), колишній розробник Tesla та Apple Watch вважає, що для розв’язання проблеми з вільним місцем у квартирі потрібно всі меблі розмістити вгорі, на стелі. Його стартап Bumblebee Spaces займається розробкою дворецького зі штучним інтелектом. Сам проект являє собою систему з меблів, яка опускається зі стелі по голосовій команді або по сигналу з пульта управління. Ліжко повільно опускається донизу, а за ним спеціальні ящики для зберігання речей. Така організованість у меблевій системі викликає відчуття того, ніби ви знаходитесь у новітньому гаражі майбутнього. Треки, сенсори та троси можуть пригальмувати спуск меблів, якщо на те існуватиме необхідність.

Мурті просто обожнює мінімалізм. За його словами, меблевий комплекс Bumblebee може вмістити у себе усі ваші речі. Система запам’ятовує, якими речами людина користується найчастіше. Наприклад, якщо людина вже два чи три роки не використовує тенісні ракетки, які завалялися в кутку ящика, то дворецький зі штучним інтелектом може запропонувати викинути їх.

Хасьєр Ларреа (Hassar Larrea) – засновник компанії Origami сказав, що якось задумувався над тим, що ж буде, коли настане той час, коли можна буде використовувати роботів у домашніх справах та переміщати меблі з такою ж легкістю, як сортувати іконки у смартфоні. Саме так з’явилася ідея Origami. Засновник компанії обіцяє незабаром зайнятися розробкою проекту, який дозволить переміщувати стіни, які будуть відкривати та закривати кімнати, а також меблі, які опускатимуться із стелі.

«З одного боку, масова урбанізація зараз в тренді так ми маємо розв’язувати проблеми, які виникають у сфері доступності житла, – говорить Ларреа. З іншої сторони, існує тренд в інтернеті речей. Гадаю, ці два тренди змогли б об’єднатися в один».

Поки що розумні меблі від Bumblebee та Ori не можна купити напряму. Проект можуть протестувати великі власники житла в деяких містах, як от Сіетл та Сан-Франциско. Комплекс Bumblebee можна знайти в районі Сан-Франциско Саут Біч (квартира з роботизованими меблями вартує трошки дорожче, за звичайну).

Недоліки розумних меблів

Звичайно, існують важливі причини того, чого розумні меблі досі не такі популярні, як очікувалося. А що ж робити, якщо зникне електроенергія? На полу спати не так вже й комфортно. Ларреа запевняє, що меблі Ori достатньо прості й у разі чого, їх можна розкласти чи скласти вручну. Мурті ж рекомендує завжди мати при собі для комплексу Bumblebee, запасний генератор електроенергії або ж, за додаткову плату, купити вбудований акумулятор, на якому вбудовані розумні меблі зможуть функціонувати після відключення електроенергії.

Також насторожує безпека таких громіздких комплексів, але Мурті стверджує, що продукт пройшов усі тестування та багаторічні випробування. У розумні меблі влаштовані так звані розумні захисні датчики. Але встановити такі меблі можна не в кожній квартирі. Ліжко-робот зможе ідеально функціонувати у квартирі чи будинку зі стелею, висотою не менше, ніж 2,5 м. Ще краще, якщо висота сягатиме 2,7-3 м.

Іншою проблемою є порівняно висока вартість таких меблів. Так наприклад розумні меблі Ori Systems коштують близько $ 10 000, що роблять їх недоступними для пересічних громадян.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The New York Times

Читайте также:

Нові смарт-лампи TP-Link: чим вони цікаві

Розумний унітаз — повна маячня, чи корисний інструмент?

Як виглядатимуть будинки майбутнього — бачення IKEA

Як підписка стала невід’ємною частиною нашого життя