Без слів: нова розробка дозволяє давати голосові команди, не вимовляючи ані слова

Уявіть, що у вас в голові є версія Amazon Alexa або Google Assistant, здатна надавати вам корисну інформацію кожного разу, коли вам це необхідно, до того ж у вас немає потреби вимовляти хоча б одне слово і ніхто не буде чути, що система вам відповідає. Вдосконалена версія цієї ідеї є основою для майбутніх технологічно-утопічних мрій, таких як Neuralink Ілона Маска. Це свого роду цифрова надбудова до кори головного мозку, яка дозволить нашому мозку підключитися до небаченого раніше машинного інтелекту.

Схожий задум має й Арнав Капур (Arnav Kapur), аспірант лабораторії MIT Media. І він вже навіть продемонстрував прототип своєї розробки.

Нинішня версія пристрою AlterEgo трохи схожа на мікрофон з навушником, який поп-зірки використовують на сцені. Він не є зовсім непомітним, проте, мало відрізняється від головних гарнітур – хедсетів – що набули великої популярності у людей, які не мають змоги або не хочуть тримати телефон біля вуха.

За всіма ознаками AlterEgo – це пристрій, який найбільше наблизився до технології читання думок. Ні, насправді він не зчитує електричні сигнали з вашого мозку, але дозволяє вам беззвучно ставити питання, а потім отримувати відповідь за допомогою технології кісткової провідності. Для людини з порушеннями мовлення цей пристрій також можна використати для диктування слів, які потім прочитає комп’ютер.

«Протягом всієї історії персональних обчислень комп’ютери завжди були зовнішніми системами, з якими ми певним чином взаємодіяли. Мова йде про настільні ПК, смартфони, інструменти штучного інтелекту і навіть роботи, — говорить Капур. — Чи зможемо ми змінити цю парадигму? Чи зможемо розширити людські здібності та інтегрувати потужність обчислювальної техніки та машинного інтелекту в природні здатності людини?»

Як це працює

Уявимо, наприклад, що вам цікаво, яка зараз погода у Кейптауні, в Південній Африці. Подібно до цифрового асистента Siri, AlterEgo міг би відшукати цю інформацію в інтернеті та повідомити відповідь у звуковій формі, яку здатні почути лише ви. А що скажете з приводу передачі інформації на розумні домашні пристрої, які дозволять увімкнути чи вимкнути світло, або запустити кавову машину з іншої кімнати? А як щодо спілкування в інших країнах, коли ви говорите фразу про себе та моментально перекладаєте її на іншу мову, щоб обговорити певні теми з місцевими жителями? А може ви б хотіли миттєво робити складні обчислення без калькулятора?

Але застосування нової технології стає глибшим, якщо розглянути питання про те, як такий пристрій можуть використовувати люди з нейродегенеративними захворюваннями, типу хвороби Альцгеймера. Наприклад, внутрішньо записувати семантичну інформацію та отримати доступ до неї пізніше. Або запропонувати невимовлені підказки у вигляді допоміжних засобів для полегшення запам’ятовування. Метод диктанту показав свою ефективність для людей з вадами мовлення, спричиненими різними хворобами, починаючи від інсультів, травм мозку та пухлин до хвороби Паркінсона, ALS (хвороба Лу Герига), хвороби Хантінгтона, ДЦП тощо.

Головна мета AlterEgo — надати можливість людям, що мають патологію мови, спілкуватися з іншими в режимі реального часу. За словами Капура, загальна кількість людей у ​​США, які мають подібні проблеми, становить близько 7,5 мільйонів, в еквіваленті це майже увесь штат Вашингтон.

То як працює ця потенційно революційна технологія? Арнав Капур пояснив, в чому її сутність.

«У мові залучено понад 100 м’язів. Тепер уявіть, що ви не використовуєте певну їх частку і розмовляєте самі з собою, не вимовляючи нічого в голос, не рухаючи губами, щелепами або м’язами обличчя. Система фіксує ледь чутну неврологічну активацію внутрішніх мовних систем з поверхні шкіри, навіть якщо джерело сигналу знаходиться всередині».

Капур називає принцип електричної комунікації «валютою людського тіла». Коли людина бере в руку келих води, рухає очима або набирає текст на комп’ютері, це генерує електричний сигнал, який проходить по нервах і активує конкретний м’яз у певній формі, щоб завершити дію.

«Ви можете розглядати систему внутрішнього мовлення як невелику електричну батарею, і ми відстежуємо зміну напруги. Ретельно вимірюючи коливання електричного поля, ви можете відчути активацію нервово-м’язового блоку — це потім транслюється в мовлення. Штучний інтелект навчається розпізнавати ці сигнали, а потім осмислює їх як команди. В підсумку пристрій надсилає аудіовідповідь через звуковий канал, що проведений у внутрішнє вухо людини. Це дозволяє не порушити природне слухання навколишнього середовища користувачем».

Сила внутрішньої мови

Пристрій AlterEgo поки що не доступний у продажу, хоча за свою розробку Арнав Капур вже отримав студентську премію Lemelson-MIT у розмірі $15 тисяч. Якщо це рішення успішно вийде на ринок, то напевно здобуде чимало призів та наробить багато шуму в ЗМІ.

«Наш пріоритет — розробити неінвазивну та не нав’язливу систему, де етика не стоїть на другому плані, — говорить Капур. — Зараз ми з усіх сил вдосконалюємо технологію та працюємо над її розгортанням».

Сподіваємось, що дуже скоро ви зможете придбати такий пристрій і для себе. Якщо, звичайно, вам цікавий тихий голос у вас в голові, не чутний для всіх інших, що зможе відповісти на будь-яке ваше питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Джерело: Digital Trends

Читайте также:

Тонкий еластичний і міцний, як сталь: чи може графен нарешті змінити наш світ?

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?