Amazon Echo vs. Google Home: як обрати смарт-пристрій

Сімейство смарт-продуктів Amazon, нарешті, отримало гідного конкурента. Модельний ряд Google Home націлений безпосередньо на споживачів лінійки продуктів Amazon Echo. Це не звичайна Bluetooth-колонка: ми говоримо про гучномовці, що постійно знаходяться у вашому домі, постійно підключені до інтернету, і постійно готові виконати ваші голосові команди.

Після анонсу двох нових пристроїв Google Home наприкінці 2017 року компанії Amazon та Google стали ще більш схожі за модельним рядом, ніж будь-коли раніше. У випадку Amazon Echo ви розмовляєте з Alexa; в лінійці Google Home ви спілкуєтесь з Google Assistant. То ж, продукцію якого виробника обрати?

Amazon Echo vs. Google Home

  • Ціна Amazon Echo: $100
  • Ціна Google Home: $130

Amazon Echo: основний пристрій Echo від Amazon здатний програвати музику, викликати таксі Uber, виконувати безліч інших речей. Наприклад, ви можете попросити Alexa перезамовити товари з Amazon, або запитати, наскільки далеко Плутон знаходиться від Землі. Це — золотий стандарт в «розумних» колонках, і поточна генерація Echo коштує менше і виглядає краще, ніж перша модель.

Google Home: основний домашній гаджет від Google практично ідентичний за функціональністю Amazon Echo. Він може відтворювати музику та відповідати на будь-які запитання. Всі пристрої працюють на базі Google Assistant — це назва інтелектуального помічника для смартфонів Google.

Яку модель обрати? Amazon Echo на 30% дешевше і практично повністю повторює можливості Home від Google, тому відповідь тут очевидна. Google Home на даний момент — пристрій більше ніж річної давнини, тоді як Amazon Echo другого покоління все ще відносно новий. Таким чином, Echo не тільки дешевше, але й новіше.

Amazon Echo Dot vs. Google Home Mini

  • Ціна Amazon Echo Dot: $50
  • Ціна Google Home Mini: $50

Amazon Echo Dot — аналог Echo за всіма критеріями, крім гучності, оскільки це дуже компактний пристрій. Dot є спеціальним додатком до Echo, який дозволяє з’єднувати продукти родини Echo в єдину мережу та відтворювати музику в декількох кімнатах. Ви можете використовувати Dot як будильник, або просто звернутися до нього, щоб прослухати ранкові новини.

Google Home Mini — подібно Dot, цей пристрій є додатковим гаджетом, що служить для розширення функцій основного. Він робить все те, що і Dot, але має одну помітну відмінність: функцію голосової трансляції. Ось як це працює: припустимо, що ви чекаєте в гаражі, поки туди прийдуть ваші діти. Home Mini встановлені як у гаражі, так і по всьому будинку. Тоді ви вмикаєте Home Mini, щоб передати на увесь будинок: «Діти, швидко ідіть в гараж, перш ніж я розізлюсь». І це почує кожен у вашому домі.

Яку саме модель обрати? Питання, на перший погляд, непросте, адже обидва пристрої приблизно однакові, коштують також однаково, призначені для розширення можливостей Amazon Echo або Google Home. Тому не купуйте Amazon Echo Dot, якщо ви користуєтесь Google Home, і навпаки. Оскільки це пристрої, якими ви маєте доповнити Echo або Home і тут важливо зберегти екосистему.

Amazon Echo Plus vs. Google Home Max

  • Ціна Amazon Echo Plus: $150
  • Ціна Google Home Max: $400

Amazon Echo Plus: гаджет здатний робити все те, що і стандартний Echo, але має кращі динаміки та вбудований smart-home hub. Якщо ви хочете, скажімо, керувати світильниками Phillips Hue за допомогою Echo, ви повинні спочатку навчити його — активувати відповідну функцію у налаштуваннях Alexa. А от з Echo Plus ви отримаєте можливість виявляти та з’єднуватись з таким обладнанням автоматично. Plus — це бачення майбутнього Echo, а також прогноз того, що буде далі: підключений «розумний» дім з голосовим керуванням, з використанням пристроїв Echo, підключених до смартфонів і будь-яких інших пристроїв.

Google Home Max: якщо ви цінуєте якісний звук, то Google Home Max — для вас. Але якщо ви не аудіофіл, то гаджет зовсім не підійде. Цей пристрій є більш динаміком, ніж смарт-гаджетом, хоча, безумовно, він робить все те, що роблять й інші домашні пристрої Google. Він обладнаний вбудованим помічником, проте головна ідея Home Max — підключити high-end аудіосистему, таку як Sonos Play 5 або Apple HomePod. Щоб донести цю мету до більшості споживачів, Google представила відеоролик про Home Max з американським діджеєм і продюсером Diplo. Втім, якщо ви не знаєте, хто це, то Home Max, знову ж таки, не для вас.

Яку саме модель обрати? Тут різниця не в кілька доларів США, а в сотні. Та хоча Echo Plus і Home Max займають один і той же рівень у відповідних продуктових лінійках, їх не можна порівнювати. Echo Plus служить в якості головного хабу для вашого «розумного» будинку (крім того, це якісніша аудиосистема). У той же час, Home Max є головним центром вашого музичного життя.

Хоча порівняння цін буде на користь Echo Plus, все залежить від того, що ви плануєте робити з пристроєм. Якщо хочете обладнати свій будинок за прикладом будинку Марті Макфлая (Marty McFly) з фільму «Назад у майбутнє II», то Echo Plus для вас. Якщо вам потрібен дуже гучний і якісний динамік з голосовим керуванням, то обирайте Home Max.

І не забувайте про Amazon Echo Show, Echo Look, Echo Spot та Echo Tap. Amazon зараз випускає багато різних гаджетів лінійки Echo, всі з підтримкою Alexa:

  • Echo Show для відеодзвінків
  • Echo Look, обладнаний камерою і призначений для модників
  • Echo Spot, який нагадує дійсно фантастичний будильник
  • Amazon Tap, що підтримує Alexa і є пристроєм Echo на батарейках.

Таким чином, коли мова йде про домашні пристрої з голосовим керуванням, з Amazon поки що мало хто може порівнятися. Але Google намагається наздогнати лідера завдяки продуктам Google Home Mini і Google Home Max.

А що про Apple HomePod?

Apple HomePod є подібним до Amazon Echo та Google Home, оскільки це фактично динамік, яким ви можете керувати за допомогою свого голосу. Пристрій від Apple використовує власного голосового помічника Siri. HomePod є першим подібним гаджетом від Apple, і, з точки зору експертів, він абсолютно не витримує критики. Взагалі, якість звуку HomePod доволі хороша, Apple завжди була відома чудовим звуком у своїх розробках. Але Siri наразі дуже програє в довершеності іншим голосовим помічникам.

Крім того, HomePod — це фактично модуль розширення екосистеми Apple. Якщо ви не використовуєте Apple Music, наприклад, то купівля HomePod не має сенсу. Також, вся ця система не буде працювати, якщо у вас немає iPhone. Конкуренти — Amazon та Google — мають кращих голосових помічників, потужнішу функціональність та нижчу ціну. Тому навряд чи можна порадити HomePod будь-кому, окрім найбільш палких фанатів Apple.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Джерело: Business Insider

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати