Як штучний інтелект може покращити здоров’я жінок

Рак грудей є однією з найпоширеніших онкологічних захворювань серед всіх жінок на планеті. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно у світі реєструється близько 1 мільйона випадків захворювання і на даний момент рак грудей є однією з основних причин смерті жінок. У зв’язку з цим, у багатьох країнах жінкам у віці понад 50 років рекомендується кожні три роки проходити так звану мамографію для виявлення ракових пухлин у молочних залозах. Однак, лікарі часто роблять помилки: або ставлять смертельний діагноз абсолютно здоровим пацієнткам, або не виявляють початкових стадій захворювання, що вкрай важливо для успішного лікування. На щастя, дослідники з Google Health розробили штучний інтелект, який розпізнає пухлини з вищою точністю, ніж професійні лікарі.

Про переваги штучного інтелекту в виявленні раку молочних залоз було розказано в науковому виданні ScienceAlert. Щорічно смертельний діагноз ставиться близько 1 мільйону жінок, проте на сьогодні справи йдуть набагато гірше. Якщо вірити закордонним джерелам, у 2018 році агресивний вид раку був виявлений у 2 мільйонів пацієнток. Через це необхідність регулярної мамографії значно зросла, адже чим раніше лікарі дізнаються про хворобу, що розвивається, то вище стає ймовірність повного одужання.

Як виявляють рак молочних залоз

Виявити пухлину в грудях, що розвивається можна за допомогою рентгенівських знімків, зроблених за допомогою мамографа. Ці знімки вивчаються як мінімум двома рентгенологами, але навіть при командній роботі лікарі можуть допустити грубі помилки. Однак, за словами вчених з Google Health, розроблений ними штучний інтелект, навчений на безлічі рентгенівських знімків, здатний виявити ознаки раку практично без помилок.

Технологія була перевірена на прикладі тисяч жінок з Великобританії й США. Після того, як штучний інтелект просканував рентгенівські знімки, вони були додатково вивчені рентгенологами. Як виявилося, точність комп’ютера в цій справі близька до професіоналізму досвідчених лікарів. Примітно, що для постановки діагнозу штучний інтелект не вивчав історії хвороби пацієнток, в яких могли бути передумови до виникнення раку грудей.

В кінцевому підсумку з’ясувалося, що штучний інтелект знизив встановлення невірних діагнозів на 5,7% в США і 1,2% в Великобританії. Також технологія зменшила ймовірність пропуску симптомів захворювання на 9,4% в США і 2,7% в Великобританії. Керівник Google Health в Великобританії Домінік Кінг поділився, що це відмінні результати, враховуючи що рання діагностика раку полегшує його лікування.

Розробка такого штучного інтелекту не тільки підвищує точність втсновлення діагнозу, але і здатне позбавити рентгенологів від кропіткої та вкрай відповідальної роботи. Дослідники відзначають, що на даний момент експертів в цьому питанні існує вкрай мало і часом результати мамографії вивчаються досить довгий час. Виходить, що завдяки новій технології буде вирішено відразу дві проблеми.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: ScienceAlert

Читайте также:

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження