Медичні консультації через YouTube та Instagram — добро чи зло?

Довіряти медичним рекомендаціям з інтернету завжди було поганою ідеєю, через те, що неможливо переконатися у кваліфікації їх авторів. Однак у 27,5 млн американців немає страховки, і навіть ті, хто може собі її дозволити, не завжди знаходять гроші на фізіотерапію для відновлення після травм.

У такій ситуації знайти допомогу вийде тільки в онлайн-просторі, вважає нью-йоркський фрілансер Ешвін Родрігез (Ashwin Rodrigues). Він розповів про свій досвід і досвід інших людей, які самостійно займалися лікувальними вправами.

Раніше я був менеджером з маркетингу в невеликому стартапі в Сан-Франциско і використовував страховку, надану роботодавцем, щоб після невдалого стрибка з парашутом оплатити операцію на плечі вартістю $30 тис. і приблизно 10 місяців фізіотерапії. Мій хірург порекомендував кілька кабінетів фізіотерапії, і я вибрав той, що знаходився у двох кварталах від офісу. Двічі на тиждень на обіді я йшов робити різноманітні вправи для зміцнення руки. По мірі того, як росли мої сила і рухливість, росла й інтенсивність сеансів фізіотерапії. Але коли я повністю перейшов на фріланс, вони стали недозволеною розкішшю. Тримаючи в голові рекомендації хірурга і досвід відвідування фізіотерапії, я звернувся до більш бюджетного варіанту: інтернету.

Моїми інструкторами стали пости в Instagram, присвячені самостійній роботі по відновленню після травм. Я зустрів фізіотерапевтів з десятками, а іноді й сотнями тисяч підписників. Однозначно я був не єдиним, хто займався фізіотерапією за рекомендаціями з інтернету.

Лейлані Ногера, 16-річна учениця середньої школи Clear Lake в Х’юстоні, штат Техас, також стала прихильником цифрової фізіотерапії. На початку 2019 року під час гри в баскетбол вона невдало впала і в трьох місцях пошкодила меніск, а також розірвала передню хрестоподібну зв’язку. За страховкою батька дівчина могла відвідати 20 сеансів фізіотерапії, частина з яких відбулася ще до її операції в лютому цього року.

Коли страховка перестала покривати фізіотерапію, Ногера і її батько почали дивитися YouTube-ролики, присвячені реабілітації після аналогічних травм. Зараз, через дев’ять місяців після операції, вони продовжують цим займатися. Дівчина знайшла одного доктора, Метью Боеса (Matthew Boes), чиї ролики на YouTube їй особливо подобаються.

Всім відомо, що не слід замінювати очну консультацію з лікарем інтернетом, але багато людей саме так і роблять — просто тому, що альтернативи немає. Проходження фізіотерапії за інструкціями з інтернету часто не є вибором між інтернетом і лікарем. Найчастіше це вибір між інтернетом і нічим.

У мережі багато ресурсів, які допомагають самостійно займатися фізіотерапією, але потрібно знати, де шукати. Сайти з інформацією про фітнес, які ми відкриваємо за звичкою, не завжди бувають корисні. Наприклад, форум на Reddit r/fitness, в якому беруть участь 7,5 млн осіб, не публікує рекомендації по фізіотерапії — це є одним з порушень правил. Аналогічна вимога є у форуму r/physicaltherapy (аудиторія якого складає трохи менш як 21 тисяч підписників). Його модератор розповів, що щодня видаляє по кілька записів з проханнями про допомогу по фізіотерапії, «оскільки жоден професійний терапевт не призначила вправи людині, стан якого він/вона не оцінював особисто».

Інші джерела набагато більш прихильні стосовно тих, хто шукає допомоги. Багато професійних фізіотерапевтів залучили на свої Instagram і YouTube-сторінки велику кількість підписників.

«Мені подобається, що люди самі намагаються знайти відповіді та спробувати свої сили», – говорить Майк Рейнольд, фізіотерапевт і спортивний тренер. Він є старшим медичним консультантом бейсбольного клубу Chicago White Sox і одним із засновників медичної організації Champion Physical Therapy and Performance. Однак Рейнольд зазначає, що пацієнти повинні знати — їх спроби не завжди будуть успішними через «криву коригувальних вправ».

«20% часу у вас все буде виходити, але ще у 20% випадків ви можете погіршити ситуацію… Решта 60% часу пропадуть даремно через роботу над неправильними аспектами», – попереджає він.

Але через те, що Рейнольд і його співробітники отримують дуже багато прохань про допомогу, вони створили онлайн-версії програм, які пропонують особисто. «Мета полягає не в рекламі, а в випробуванні програм і розумінні, наскільки вони допомагають», – додав Рейнольд.

Звичайно, онлайн-інструкції по фізіотерапії — це не те ж саме, що особисті консультації. На очних сеансах фахівці можуть відразу ж вносити зміни в програму, корегувати положення тіла до того, як шкідливі звички при виконанні вправ укореняться. «Перевага роботи з фізіотерапевтом полягає в тому, що ви отримуєте індивідуальну оцінку й увагу, що дозволяють виявити різні м’язові дисбаланси, про які ви навіть не підозрюєте», – говорить доктор Елізабет Барч, фахівець зі спортивної медицини в NYU Langone Health.

Але вона визнає, що у багатьох людей немає доступу до такої допомоги. Тому Барч рекомендує онлайн-ресурси з фізіотерапії, в тому числі безкоштовний сайт з вправами HEP2go і YouTube-ролики Ask Doctor Jo.

Тала Халаф, фізіотерапевт зі Стенфордського центру здоров’я, займається пацієнтами зі складними травмами хребта і не погоджується зі схваленням будь-якого онлайн-лікування. «Але я розумію, що іноді люди опиняються в ситуації, коли у них немає доступу до медичної допомоги. Це краще, ніж нічого, але будь-яка людина має проявити належну обачність і ретельно вивчити питання», — каже вона.

При цьому Халаф визнає, що використання відео як додаткову підтримку між особистими відвідинами фізіотерапії може виявитися корисним.

Лейлані Ногера, про яку ми говорили раніше, нещодавно отримала дозвіл грати в баскетбол. Вона повернеться в спорт вже 10 грудня. Тим часом вона ділиться своїми досягненнями в Twitter, тому що «ніхто не знає, наскільки це складно, і ніхто ніколи не бачить залаштункових подій». «Я хочу допомогти всім, хто проходить через це», — пише Ногера.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Medium

Читайте также:

Чому YouTube – найздоровіша інтернет-економіка

Штучний зір — наступний крок у розвитку мозкових імплантів

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Штучниій інтелект допоміг людям з деменцією візуалізувати спогади з дитинства