ASUS представив в Україні ноутбуки вартістю $6 тисяч. Чим обумовлений такий цінник?

Компанія ASUS офіційно представила в Україні серію ноутбуків ProArt StudioBook: моделі Pro та Pro X. Глобальна прем’єра цих моделей відбулася у вересні на виставці IFA 2019. Обидва лептопи орієнтовані на дизайнерів, архітекторів, розробників мультимедійного контенту та інших професійних користувачів, яким потрібно вирішувати завдання, пов’язані з інтенсивною обробкою графічних даних.

Тренди на ринку

З початку першої декади 2000-х років ринок ноутбуків в Україні плавно зростав і сягнув піку у 2012-2013 рр, коли загальний обсяг проданих мобільних ПК перевищив 1,6 млн штук. Але потім обсяг продажів почав падати на 10% -15% рік до року і це перетворилося у сталу тенденцію останніх кількох років. Причин тут декілька: по-перше, відбулося певне насичення ринку, по-друге, саме у 2012 році почав різко зростати напрямок планшетів, а з 2015 року — смартфонів. Це все негативно впливало на ринок ПК. Проте, є і позитивні новини: частка пристроїв в нижньому ціновому сегменті на базі Intel Celeron & Pentium стала швидко знижуватися, а попит на моделі на базі Intel Core продемонстрував суттєве зростання, в основному, за рахунок Core i5 & Core i7.

Маємо всі шанси повторити в штуках обсяг збуту 2015, хоча середня ціна пристрою в $ виросте в 2019 в 1,5 рази

Маємо всі шанси повторити в штуках обсяг збуту 2015, хоча середня ціна пристрою в $ виросте у 2019 в 1,5 раза. Джерело: GfK

Ігрові та псевдоігрові моделі є драйверами ринку ноутбуків, їх зростання в штуках сягає 60% рік до року. І хоча середній цінник для ігрових пристроїв послідовно знижується, середня ціна пристрою в доларовому еквіваленті збільшиться у 2019 році в 1,5 раза.

Графік продажів показує три чітких піка: останній тижень серпня (так званий сезон back-to-school), чорна пятниця та передріздвяні продажі

Графік збуту показує три чітких піків: останній тиждень серпня (так званий сезон back-to-school), чорна п’ятниця та передріздвяні продажі

Ще одна цікава тенденція — починаючи з минулого року продажі так званої «чорної п’ятниці» перевищують збут передноворічного тижня. Правда, у поточному році тиждень Чорної П’ятниці «відтягнув» на себе продажі декількох попередніх тижнів. ASUS впевнено лідирує на ринку в сегменті ігрових і псевдоігрових ноутбуків з часткою ринку, відповідно, 31% і 36% в штуках, а також 30%, і 41% в грошовому еквіваленті, відзначив директор з продажу компанії ASUS в Україні Валерій Базиленко. До речі, ASUS оновлює модельний ряд набагато швидше за своїх конкурентів на ринку. У вересневій пропозиції для кінцевого користувача продаж нових моделей 2019 року склав 94%.

ProArt StudioBook Pro (W700)

В конфігурацію W700 входить шестиядерний процесор Intel Xeon або Core i7 H-серії дев’ятого покоління та  відеокарта NVIDIA Quadro RTX 3000 Max-Q, що містить до 16 ГБ VRAM GDDR6, оптимізована для роботи з професійними програмами й сумісна зі стандартом DirectX 12. Серед реалізованих в ній передових технологій можна відзначити апаратну підтримку трасування променів в реальному часі та функції штучного інтелекту. Лептоп оптимально підходить для вирішення вибагливих до графічних ресурсів системи завдань, таких як редагування та рендеринг багатошарових зображень.

Продуктивність Intel Xeon E-2276M на 20% вище Intel Core i7-8750H. Як відомо, при високих обчислювальних навантаженнях, якщо процесор перегрівається, він переходить в режим троттлінга, тобто починає пропускати такти й автоматично падає продуктивність. Тому розробники ASUS добре попрацювали над охолодженням ProArt StudioBook Pro X, щоб не допустити перегріву й падіння продуктивності.

Оптимізована конструкція системи охолодження сприяє посиленню повітряного потоку, а її ефективність і надійність підтверджені рядом суворих тестів. При цьому вона працює дуже тихо (на рівні 35 дБ), навіть коли центральний і графічний процесори максимально завантажені. Вентилятор з крильчаткою з рідкокристалічного полімеру поміщений в міцний алюмінієвий кожух, аеродинамічна форма якого сприяє посиленій циркуляції повітряних потоків.

Лептоп оснащений 64 ГБ ОЗП та двома дисками PCIe SSD, що об’єднані в масив RAID 0 загальним обсягом 4 ТБ. Це дозволяє досягнути швидкості зчитування 5526 МБ/с та швидкості запису 2406 МБ/с.

Високоякісний дисплей – надважливий компонент робочої станції, призначеної для роботи з графікою. 17-дюймовий дисплей ProArt StudioBook Pro зі співвідношенням сторін 16:10 може відображати широку колірну гаму (97% DCI-P3) і відзначається виключно точною передачею кольору (Delta E < 1,5), тому кольори на ньому виглядають максимально реалістично. Цей дисплей з усіх чотирьох сторін обрамляє ультратонка рамка (технологія NanoEdge). Завдяки цьому співвідношення між площею екрана та всією панеллю становить цілих 92%. Кришку ноутбука можна розкривати на 180°, це особливо зручно під час обговоренні проектів із колегами або клієнтами. До речі, завдяки тонкій рамці 17-дюймовий ноутбук поміщається в портфель для 15-дюймових пристроїв.

Ноутбук обладнаний високошвидкісними інтерфейсами, зокрема там є Thunderbolt 3 та суперсучасний бездротовий Wi-Fi 6 (802.11ax).

Одна з особливостей ProArt StudioBook Pro — модифікований трекпад. Наприклад, всього одним дотиком його можна перетворити в панель NumberPad з цифровими клавішами. Такий сенсорний дисплей розширює можливості традиційного ноутбука.

Трекпад можна перетворити в панель NumberPad з цифровими клавішами

Трекпад можна перетворити в панель NumberPad з цифровими клавішами

Клавіатура оснащена додатковими гарячими клавішами: одним натисненням можна увімкнути блокування системи, відключити микрофон та відеокамеру, або ж активувати «Ножиці» для скриншотів.

ProArt StudioBook Pro X (W730)

Робоча станція ProArt StudioBook Pro X (W730) — це один із найтонших ноутбуків з потужною відеокартою NVIDIA Quadro. Як і W700, він також містить процесор Intel Xeon або Core i7 H-серії дев’ятого покоління, але в цій моделі встановлено відеокарту в максимальній конфігурації — більш потужна NVIDIA Quadro RTX 5000, 16 ГБ VRAM GDDR6.

Тут встановлено аналогічний по характеристиках 17-дюймовий дисплей NanoEdge із роздільною здатністю Full HD. Кришку цього ноутбука також можна розкривати на 180°.

Габарити 17-дюймового ноутбука ProArt StudioBook Pro X можна порівняти з розміром типових 15-дюймових моделей.

ProArt StudioBook Pro X — перша модель в лінійці, яка оснащена додатковим сенсорним дисплеєм ScreenPad 2.0, який прийшов на зміну традиційному тачпаду. Його інтерфейс, що нагадує смартфони, дозволяє запускати різні додатки та працювати з ними в багатозадачному режимі. Спеціально для ScreenPad 2.0 програмісти ASUS розробили безліч корисних утиліт, наприклад Quick Key — для швидкого введення довгих послідовностей клавіш. Нагадаємо, що вперше додатковий сенсорний дисплей ScreenPad з’явився в моделі ASUS ZenBook Pro влітку 2018 року.

Додатковий сенсорний дисплей ScreenPad 2.0

Додатковий сенсорний дисплей ScreenPad 2.0

Обидва ноутбуки підтримують вбудовану технологію калібрування ASUS Calibration, що дозволяє вельми просто відкалібрувати дисплей для відновлення первинних характеристик насиченості кольору. Серія ProArt StudioBook відрізняються підвищеною надійністю, підтвердженням чого є успішне проходження ними випробування на відповідність військовому стандарту надійності MIL-STD 810G.

Ціни, які кусаються

Модель ProArt StudioBook Pro X (W730G5T) з процесором Intel Core i7-9750H, відеокартою NVIDIA Quadro RTX 5000, ОЗП 32 ГБ і SSD 512 ГБ вже доступна за ціною 145 тисяч грн. Пристрій ProArt StudioBook Pro 17 (W700G3T) також доступний для замовлення, орієнтовна роздрібна ціна конфігурації з процесором Intel Core i7-9750H і відеокартою NVIDIA Quadro RTX 3000 Max-Q становить 80 тисяч грн. Виробник надає 2 роки безкоштовного гарантійного обслуговування на свою продукцію.

Отже, в максимальній конфігурації новинка від ASUS коштує близько $6 тисяч. Скажемо відверто, на ринку небагато пристроїв, які можуть порівнятися в ціні p ProArt StudioBook Pro X, і серед них: суперзахищені пристрої для військового або промислового користування та лептопи компанії Apple. Які компоненти найдорожчі в новинках ASUS? Давайте порахуємо. Вартість процесора Intel Xeon E-2276M, що був представлений у 2-му кварталі поточного року, складає $450. Втім, це далеко не найдорожчий компонент, оскільки ціна VIDIA Quadro RTX 5000 наближається до $2700. Також близько $1000 коштує  масив RAID 0/1  з  двох SSD-накопичувачів специфікації M.2 NVMe обсягом 2 ТБ. Майже в $500 обійдеться планка оперативної пам’яті  64 ГБ, DDR4 2666 МГц з корекцією помилок. Плюс до цієї суми треба додати професійний IPS-дисплей NanoEdge з точною передачею кольору, материнську плату, літій-полімерний акумулятор 95 Вт·год, корпус, блок живлення  та встановлену Windows 10 Pro. Звичайно, виробник отримує всі ці компоненти зовсім не за тими цінами, за якими вони продаються в роздрібних магазинах. Оскільки ASUS  щорічно закуповує десятки тисяч процесорів, SSD-дисків, IPS-дисплеїв, то, звичайно ж, ціна для компанії на 30-60% нижче. Але ж не треба забувати про витрати вендора на  розробку, виробництво та маркетинг. До речі, Apple MacBook Pro 15” при схожій ціні не дуже відрізняється по характеристиках.

Спеціфікація

ASUS ProArt StudioBook Pro X (W730)

Процесор Intel Xeon E-2276M, 6-ядерний процесор із тактовою частотою 2,8 ГГц, технологія Turbo Boost (до 4,7 ГГц), кеш 12 МБ

Intel Core  i7-9750H, 6-ядерний процесор із тактовою частотою 2,6 ГГц, технологія Turbo Boost (до 4,5 ГГц), кеш 12 МБ

Графічна система NVIDIA Quadro RTX 5000 16 ГБ, VRAM GDDR6
Операційна система Windows 10 Pro
Дисплей 17-дюймовий NanoEdge-дисплей зі світлодіодним підсвічуванням формату WUXGA (1920 x 1200), 16:10, матове покриття.

Тонка рамка (3,8 мм), екран займає 92% площі панелі

ОЗП До 128 ГБ, DDR4 2666 МГц (SO-DIMM x4, з корекцією помилок)
Накопичувачі До 6 ТБ (2 x SSD, NVMe, PCIe Gen3 x4, 1 x HDD)

RAID 0/1 на основі твердотільних накопичувачів із підключенням до процесора (до 48 Гбіт/с)

Інтерфейси 2 x Thunderbolt 3 (USB-C) з підтримкою DisplayPort 1.4 (40 Гбіт/с)

3 x USB 3.1 Gen 2 Type-A (10 Гбіт/с)

1 x HDMI 2.0

1 x кард-рідер SD 4.0 / UHS-II (312 МБ/с)

1 x комбінований аудіороз’єм

RJ45 Ethernet (1x)

1 x замок Kensington

1 x вхід живлення

Бездротові інтерфейси Дводіапазонний Wi-Fi 6 (802.11ax)

Bluetooth 5.0

Звук Сертифікація Harman Kardon

Smart-підсилювач

Масив мікрофонів і підтримка розпізнавання голосу засобами Cortana та Alexa

Камера HD
Акумулятор 95 Вт·год, 6 елементів, літій-полімерний
Розміри 382,0 x 265,0 x 28,2 мм
маса 2,5 кг

 

ASUS ProArt StudioBook Pro 17 (W700)

Процесор Intel Xeon E-2276M, 6-ядерний процесор із тактовою частотою 2,8 ГГц, технологія Turbo Boost (до 4,7 ГГц), кеш 12 МБ

Intel Core  i7-9750H, 6-ядерний процесор із тактовою частотою 2,6 ГГц, технологія Turbo Boost (до 4,5 ГГц), кеш 12 МБ

Графічна система До NVIDIA Quadro RTX 3000 Max-Q, 6 ГБ, GDDR6 VRAM
Операційна система Windows 10 Pro
Дисплей 17-дюймовий NanoEdge-дисплей зі світлодіодним підсвічуванням формату WUXGA (1920 x 1200), 16:10, Матове покриття.

Тонка рамка (5,3 мм), екран займає 84% площі панелі

ОЗП До 64 ГБ, DDR4 2666 МГц (SO-DIMM x2, з корекцією помилок)
Накопичувачі До 4 ТБ (2 x SSD, M.2, NVMe, PCIe Gen3 x4)

RAID 0/1 на базі твердотільних накопичувачів із підключенням до процесора (до 48 Гбіт/с)

Інтерфейси 1 x слот для захисного замку

1 x вхід живлення

1 x Thunderbolt  3, USB-C  (40 Гбіт/ с)

1 x HDMI 2.0

3 x USB 3.1 Gen 2 (10 Гбіт/с)

1 x комбінований аудіороз’єм

1 x кард-рідер SD 4.0 (312 МБ/с)

Бездротові інтерфейси Дводіапазонний Wi-Fi 6 (802.11ax)

Bluetooth 5.0

Звук Smart-підсилювач

Масив мікрофонів і підтримка розпізнавання голосу засобами Cortana і Alexa

Камера HD
Акумулятор 57 Вт·год, 3 ел., літій-полімерний
Розміри 382,0 x 286,0 x 18,4 мм
Маса 2,39 кг

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Nvidia представила новий надпотужний чіп для штучного інтелекту

Новинки геймерської індустрії з виставки CES 2024

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Як виглядає офіс Nvidia – футуристичний робочий простір в оточенні природи