Як збільшити час роботи вашого лептопа від батареї?

Напевно нікому не хочеться стояти в черзі до електричної розетки, щоб підзарядити ноутбук, особливо коли доводиться працювати в переповненому конгрес-центрі, в аеропорту або ж десь на тропічному пляжі. Втім, час роботи мобільного пристрою в автономному режимі, що працює на Windows 10 або Mac, можна значно збільшити. Для цього достатньо скороститися порадами, що наведені нижче.

В чому полягає проблема?

Сучасні ноутбуки набагато ефективніші з точки зору автономності, ніж попередні моделі 5-7 річної давнини. Навіть недорогі дескноути та ігрові ноутбуки здатні працювати до 4 годин без підзарядки. А деякі ультрапортативні пристрої можуть протриматися до 14 годин або навіть більше.

Втім, проблема є в тому, що акумулятор на вашому ПК або Макбуку Mac не буде працювати стільки часу, скільки обіцяє в рекламі пристрою виробник, поки ви не звернете увагу на деякі ключові фактори: налаштування живлення, кількість програмних додатків в оперативній пам’яті, температура повітря в приміщенні, в якому ви працюєте. Хороша новина полягає в тому, що налаштування живлення доволі прості — якщо ви знаєте, які саме параметри треба скоригувати. Нижче наведені поради, як «вичавити» максимальний час автономної роботи з вашого ноутбука.

Налаштування параметрів енергозбереження в Windows

Перший крок до подовження часу роботи акумулятора – це слайдер продуктивності роботи ноутбука в автономному режимі. Щоб вивести його на дисплей, достатньо клацнути на позначку батарейки в системній області панелі завдань. Така функція з’явилася лише в Windows 10. Цей регулятор дозволяє об’єднати всі параметри, що впливають на час автономної роботи лептопа, в кілька категорій, суть яких легко зрозуміти. Однак ефект від подібного налаштування дещо відрізняється в різних моделях ноутбуків. Адже лише саме виробник ПК точно визначає, на які компоненти системи впливає зазначений вище слайдер. В цілому ж слід пам’ятати про наступне:

  • Режим «Максимальна продуктивність» (Best Performance) призначений для людей, які хочуть навіть в автономному режимі отримати найвищу процесорну потужність та швидкість реакції на дії користувача. У цьому режимі Windows не зупиняє роботу додатків у фоновому режимі і витрачає більше енергії батареї.
  • Режим «Оптимальна продуктивність» (Better Performance) обмежує ресурси для фонового програмного забезпечення, але в інших випадках виділяє достатні ресурси для продуктивної роботи ПК.
  • Режим «Покращена батарея» (Better Battery) забезпечує більш тривалий термін служби акумулятора, ніж стандартні налаштування в попередніх версіях Windows. На багатьох комп’ютерах цей режим позначений як «Рекомендований».
  • Режим «Економія заряду» (Battery Saver) такий параметр з’являється лише тоді, коли ваш ноутбук відключений від розетки. Цей режим зменшує яскравість дисплея на 30%, запобігає завантаженню оновлень Windows, зупиняє синхронізацію поштових клієнтів та тимчасово зупиняє більшість фонових програм.
Щоб отримати доступ до слайдеру налаштування живлення, клацніть на зображення батарейки в системній області панелі завдань

Щоб отримати доступ до слайдеру налаштування живлення, клацніть на зображення батарейки в системній області панелі завдань

Налаштування режиму роботи батареї на macOS

Ноутбуки Apple MacBook, MacBook Air та MacBook Pro не мають спеціального слайдера для налаштування параметрів батареї, однак багато параметрів, описаних вище, присутні в налаштуваннях енергозбереження Energy Saver.

Щоб відкрити ці налаштування, натисніть на піктограму збільшувального скла Spotlight у верхньому правому куті екрана, знайдіть пункт Енергозбереження та натисніть на вкладку Battery. Якщо ви хочете провести паралелі між режимом Windows Better Battery або Battery Saver, переконайтесь, що прапорці «Переводити в режим сна жорсткі диски, коли це можливо» і «Затемніти дисплей під час роботи від акумулятора» позначені, а опція «Увімкнути Power Nap під час роботи на акумуляторі» — навпаки не позначена. (Якщо Power Nap ввімкнуто, а ваш MacBook заснув, то ноутбук буде прокидатися для перевірки оновлень. Відключення опції Power Nap дає змогу пристрою MacBook «заснути повністю» – доки ви не вирішите його увімкнути). На останніх ноутбуках MacBook Pro яскравість дисплея знижується до 75 %, коли ви відключаєте комп’ютер від живлення, але тільки якщо увімкнена опція «Затемніти дисплей під час роботи від акумулятора».

То чи варто вмикати режим Battery Saver завжди, якщо ви хочете отримати кращий час автономної роботи? Ні, цього робити не слід, адже в такому режимі вимикаються деякі корисні функції. Тому, можливо, є сенс використовувати його лише тоді, коли заряд акумулятора менше як 20%, а електричної розетки поблизу немає. Крім того, вимкнення функції Power Nap може означати, що потрібно більше часу, щоб відновити повідомлення, які ви пропустили, якщо знаходитесь далеко від вашого MacBook. Саме тому більшість користувачів повинні використовувати режими Better Battery і Power Nap більшу частину часу.

Кардинальний підхід: закрити непотрібне ПЗ та увімкнути авіарежим

З іншого боку, якщо ви пишете текст або дивитесь відео на жорсткому диску, і вам не потрібно отримувати повідомлення з інтернету, варто увімкнути режим Battery Saver. Також корисно тримати в оперативній пам’яті тільки одну програму в даний момент часу та закривати все інші, якщо ви не використовуєте їх. По аналогії – це як вимикати світло, коли в приміщенні нічого немає. Та коли ви увесь час перемикаєтесь між веб-браузером та текстовим редактором, залишайте обидва додатки в оперативній пам’яті. Якщо ж ви лише переглядаєте відео на YouTube, то вам краще за все вимкнути та закрити всі інші додатки.

Режим літака, як правило, вмикається на ноутбуку натисканням комбінації двох кнопок, але іноді навіть однієї кнопки

Режим літака, як правило, вмикається на ноутбуку натисканням комбінації двох кнопок, але іноді навіть однієї кнопки

Крім того, щоб сконцентруватися на одному завданні, увімкніть режиму літака в Windows або вимкніть Wi-Fi та Bluetooth у MacOS – звичайно, якщо для редагування документу вам не потрібний інтернет. Режим літака значно знижує навантаження на акумулятор, адже вимикається не тільки апаратний радіомодуль, а й фонові додатки та процеси, які постійно використовують інтернет. Наприклад, мова йде про оновлення програмного забезпечення та push-сповіщення.

Закрийте спеціальні додатки, які використовують багато енергії

Деякі програми та процеси, запущені в системі, витрачають заряд акумулятора швидше, ніж інші. До того ж навряд ви ними активно користуєтесь. Функція Settings App у Windows 10 є першим кроком до того, щоб знайти програми, які споживають багато енергії.

Введіть «Список програм, які впливають на час автономної роботи» на панелі пошуку Windows для формування переліку програм, які споживають найбільше енергії. Якщо ви бачите програму, яку ви не використовуєте, і до того ж таки вона витрачає багато енергії, негайно закрийте її. Зазвичай це програми, які ви відкрили у фоновому режимі та потім забули про них, наприклад, Spotify або Adobe Reader.

Далі введіть «Подивитися, які процеси запускаються автоматично при запуску Windows» на панелі пошуку або просто відкрийте вкладку «Автозапуск» диспетчера завдань, в якій можна бачити всі утиліти, що стартують тоді, коли ви вмикаєте свій ПК. Усе, що має назву Download Assistant або Helper, зазвичай можна безпечно відключити. Наприклад, якщо ви не часто відкриваєте списки відтворення Spotify, композиції або альбоми з посилань у веб-браузері, ви можете вимкнути Spotify Web Helper.

Щоб виконати подібну процедуру у macOS, знайдіть пункт Users & Groups (Користувачі та Групи), а потім натисніть на вкладку «Вхідні елементи». Там ви знайдете список додатків, що працюють у фоновому режимі, коли запускаєте свій Mac.

Налаштування параметрів графічного адаптера та дисплея

Важливо переконатися, що програмні додатки не використовують дискретний графічний процесор (якщо він є у вашому лептопі), коли він їм не потрібній. Щоб дізнатися про адаптер, подивіться технічні характеристики — будь-який який компонент, назва якого звучить як «Nvidia GeForce GTX» або «AMD Radeon RX» означає, що у вас присутня дискретна графіка.

Річ у тім, що дискретний графічний адаптер важливий тільки для програм, що виконують інтенсивну обробку графічних чи відеофайлів або для ігор. Для всіх інших додатків цілком достатньо  відеоадаптера, вбудованого в центральний процесор. Якщо ваша система використовує графіку Nvidia GeForce, відкрийте панель керування GeForce (зазвичай в області повідомлень Windows у правій частині панелі завдань), після чого натисніть вкладку «Налаштування програми», щоб призначити для кожної програми потрібний графічний чіп. Призначте дискретний GeForce для ігор та додатків, що виконують редагування фотографій та відео, таких як Adobe Photoshop та Adobe Premiere. Для всього іншого буде достатньо інтегрованого в процесор відеоадаптера.

Щоб виконати аналогічні дії на MacBook, зайдіть в налаштування Energy Saver та переконайтеся, що встановлено прапорець «Автоматичне перемикання графіки». Тут немає такого точного налаштування для кожної програми, як в панелі керування GeForce, тому вам доведеться просто довіритися рішенню macOS, для яких додатків використовувати графічний прискорювач.

Охолодження лептопу і обслуговування акумулятора

Більшість ноутбуків зараз постачаються з літій-полімерними акумуляторами, які потребують набагато менше технічного обслуговування, ніж батарея для ноутбука десятиліття тому. Це сталося як завдяки інноваціям  в самій технології акумулятора, так і вдосконаленню програмного забезпечення та firmware. Тепер вам не треба регулярно повністю розряджати акумулятор, щоб його відкалібрувати, також не треба хвилюватися, що крапельний розряд акумулятора до нуля призведе до пошкодження батареї та, в свою чергу, пошкодить ваш ноутбук.

Тим не менш, не варто допускати перегрів ноутбука, адже це прискорює розрядження акумулятора. Найбільші проблеми пов’язані з фізичним перекриттям вентиляційних отворів. Тому час від часу треба чистити вентиляційні отвори ноутбука та сам вентилятор, наприклад, за допомогою потоку стисненого повітря. Однак більш часто виникає така проблема, як використання ноутбука на подушці або ковдрі, що може перекрити вентиляційні отвори і завадити відведенню теплової енергії. Щоб уникнути цього, використовуйте ваш ноутбук лише на твердих поверхнях, таких як стіл, що не буде блокувати повітряний потік або охолодження.

Дуже важливо не перекривати вентиляційні отвори на нижній та боковій панелях лептопу

Дуже важливо не перекривати вентиляційні отвори на нижній та боковій панелях лептопу

Але в будь-якому випадку всі акумулятори з часом втрачають ресурс і в кінцевому підсумку їх прийдеться замінити. Щоб побачити, чи батарея MacBook втратила свій ресурс, натисніть клавішу Option та клацніть піктограму акумулятора в панелі меню. Якщо ви бачите повідомлення «Замінити зараз» або Service Battery, ваш акумулятор, ймовірно, вже відслужив свій ресурс.  На жаль, Windows 10 не має еквівалентного індикатора здоров’я батареї.

Придбайте запасний акумулятор

Врешті-решт, найпростіший спосіб гарантувати, що у вас завжди буде достатній запас електроенергії — це додаткова батарея або зовнішній акумулятор.

Все частіше перший варіант не є можливим. Лептопи зі знімною батареєю в даний час, як правило, є дескноутами, орієнтованими на корпоративний бізнес. До речі, це вагома причина для вибору одного з цих ПК, навіть якщо ви не є типовим представником великого бізнесу. Запасну батарею можна замовити безпосередньо у виробника (не рекомендується купувати акумулятори у сторонніх виробників) за ціною приблизно $100. Коли перша батарея розрядилася, просто вставте іншу, але не забувайте перед тим її зарядити.

Зовнішній акумулятор (Power Bank) дозволяє заряджати як ноутбук, так і інші мобільні пристрої

Зовнішній акумулятор (Power Bank) дозволяє заряджати як ноутбук, так і інші мобільні пристрої

Інший варіант — придбати зовнішній універсальний акумулятор, так званий Power Bank. Хоча з технічної точки зору це також акумулятор, до ноутбука він підключається через гніздо живлення, так само, як стандартний зарядний пристрій. Зазвичай зовнішні батареї коштують від $100 до $200 і мають адаптери для використання з різними моделями ноутбуків. До речі, їх можна використати й для інших пристроїв, таких як телефон або планшет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Джерело: Medium

Читайте также:

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

Новинки геймерської індустрії з виставки CES 2024

Вперше за 30 років на клавіатурі Windows з’явиться нова клавіша