Новинки геймерської індустрії з виставки CES 2024

Нещодавно закінчилася виставка CES 2024, яка щорічно проходить на початку січня в Лас-Вегасі, штат Невада, і привертає увагу всіх любителів технологій. На івенті показують новинки споживчої електроніки, серед яких гаджети розумного будинку, смартфони, безпілотні автомобілі, а також комп’ютери. Про них ми й поговоримо у цій статті, зібравши все найцікавіше. Цього разу справді є, що обговорити.

Ігрова консоль – аналог Steam Deck

Steam Deck є справжнім хітом у світі портативного геймінгу. По суті це єдина консоль у своїй категорії, але тепер у неї з’явився конкурент і випустила його не ноунейм-компанія, а серйозний бренд у світі комп’ютерів.

MSI Claw – портативна ігрова приставка з Windows. Її продуктивність можна порівняти з ноутбуком, завдяки чому вона дозволяє з легкістю грати навіть у комп’ютерні ігри класу ААА на кшталт Mortal Kombat 1.

Ігрова консоль MSI Claw пропонує 7-дюймовий екран, процесори Intel Core Ultra 5 та Intel Core Ultra 7 155H, залежно від версії, та накопичувачі на 512 ГБ або 1 ТБ. Оперативної пам’яті теж чимало – 16 ГБ. А працювати все це буде дві години від однієї зарядки за максимальної продуктивності.

Новий ігровий ноутбук від MSI

Звичайно, така велика компанія не могла привезти на головну виставку року лише ігрову консоль. Тому MSI представила нові ноутбуки, комп’ютери з функціями штучного інтелекту та навіть монітори.

Зіркою презентації став 49-дюймовий ігровий монітор зі складною назвою MSI MPG 491CQP QD-OLED. Він уже отримав кілька нагород у номінаціях «Ігри та кіберспорт» та «Комп’ютерна периферія та аксесуари». В основі цього девайсу лежить OLED-матриця з відгуком GtG лише 0,03 мс. Також було представлено кілька професійних моніторів, які випускаються як у звичайному, так і вигнутому варіантах. Усі вони оснащені матрицями QD-OLED.

Кількість нових ноутбуків бренду взагалі важко піддається підрахунку. Вони перекрили всі категорії, включаючи рішення для офісу, створення контенту та геймінгу. Найжирніші моделі пропонують великий 18-дюймовий екран, оснащуються процесорами Intel Core HX 14-го покоління та отримали відеокарти RTX 40-ї серії. Під усе це розроблено різні зміни потужної системи охолодження.

Різні лінійки ігрових комп’ютерів набули функцій штучного інтелекту. Завдяки фірмовій утиліті MSI AI ENGINE для програм та ігор оптимальні налаштування тепер виставлятимуться автоматично. Їй же контролюватиметься робота системи охолодження Frozr AI Cooling, щоб та могла контролювати температуру центральної пам’яті та відеокарти, підлаштовуючи параметри охолодження під них.

Ноутбук із двома екранами від Asus

Asus поділилася на CES 2024 новим ноутбуком, який отримав відразу два 14-дюймові екрани. Роздільна здатність кожної панелі становить 2880 х 1800 пікселів, а частота оновлення 120 Гц.

Така конструкція пропонує кілька варіантів використання, включаючи звичайний, у якому другий екран закривається накладкою у вигляді клавіатури з трекпадом для зручного друку. Крім цього, передбачені варіанти роботи у розкритому вигляді вертикально чи горизонтально. У цьому випадку клавіатура працюватиме окремо без дротів. А ще варіант «Загальний доступ», коли ноутбук розташовується між двома людьми, до кожного з яких повернутий свій екран. Зараз вже можна купити ноутбук Asus із двома екранами, але новинка виглядає набагато цікавішою.

Максимальна комплектація такого ноутбука отримала Intel Core Ultra 9 185H, відеокарту Intel Arc, 32 ГБ оперативної та 2 ТБ вбудованої пам’яті. Для підключення різних пристроїв передбачено два Thunderbolt 4, USB-A, HDMI та 3,5-міліметровий аудіороз’єм. Є підтримка фірмового стилусу. Ціна стартує від 1499 доларів.

Також Asus випустила кілька ігрових ноутбуків у флагманській лінійці ROG Strix Scar. Моделі отримали діагональ 16 і 18 дюймів з роздільною здатністю 2.5К, частотою оновлення 240 Гц і піковою яскравістю 1100 ніт. У топовій версії вони отримали процесор Intel Core i9-14900HX і відеокарти Nvidia RTX 4090. Максимально з коробки буде доступно 64 ГБ оперативної пам’яті та 4 ТБ постійної пам’яті. Нові ноутбуки ASUS ROG Strix Scar коштують 3699 і 3999 доларів за моделі з діагоналлю 16 і 18 дюймів відповідно.

Якщо цього мало, новий ігровий смартфон Asus ROG Phone 8 пропонує Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, 24 ГБ оперативної пам’яті, 1 ТБ вбудованої пам’яті та захист від води за стандартом IP69. Заплатити за нього доведеться 1500 доларів.

Зручне геймерське крісло

Були й незвичайні новинки, серед яких накидка для крісла Project Esther. Вона може синхронізуватися з комп’ютером і включати різні віброрежими. Так досягається глибший ефект занурення, особливо в перегонах, де треба буквально «п’ятою точкою відчувати дорогу».

Ноутбук Lenovo зі знімним екраном

Екраном, що від’єднується від ноутбука, мало кого здивуєш, але Lenovo з новим ноутбуком-трансформером ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid постаралася це зробити. Це ще одна варіація на тему отримання повноцінного планшета з ноутбука. Але цікаво те, що другу частину з клавіатурою можна під’єднати до іншого екрану та користуватися повноцінним комп’ютером.

А компанія Spacetop взагалі спробувала випустити ноутбук без екрана, запропонувавши замінити його окулярами з доповненою реальністю. Як операційна система була обрана Android, а в робочу область можна одночасно виводити понад десять вікон. Складно сказати, наскільки зручно буде працювати з таким ноутбуком щодня, але це свідчення того, що гарнітура Apple VisionPro, що готується до виходу, явно стала викликом для інших виробників.

Зараз ми й так можемо купити будь-який монітор, проте індустрія продовжує розвиватися. Так Samsung запропонувала монітор, на якому можна дивитися 3D без особливих окулярів. Він зроблений за технологією Neo QLED, називається 2D/3D Gaming Monitor та підтримує всі проєкти, сумісні зі SteamVR. Хоча як це працює, ще не зовсім зрозуміло.

Нові відеокарти GeForce RTX

Можливо, зробити це можна буде з однією з нових відеокарт від NVIDIA, які також були представлені в рамках виставки. Це RTX 4070 Super (за 599 доларів), RTX 4070 Ti Super (за 799 доларів) та RTX 4080 Super за 999 доларів).

Це дуже гарні карти й для них потрібний стильний прозорий корпус, на зразок нового CORSAIR 6500Х або 2500Х, які також представили на виставці. Вони трохи відрізняються по корпусу та матеріалу вставок (метал проти дерева), а на скляних панелях можна відтворювати анімацію.

Чи може монітор допомагати в іграх?

Монітор MEG 321URX QD-OLED – справжній читерський монітор від MSI. У нього вбудована нейромережа, що виконує досить незвичайну функцію. Вона автоматично визначає розташування супротивника в шутерах і показує вам, де він знаходиться. А додаткова система масштабування дозволяє краще прицілюватися. І це не визначається системами античитерства. Тобто, забанити вас за це не повинні.

Як бонус, остання незвичайна новинка – клавіатура з підзаводом. Її можна зарядити й через USB Type-C, але є цікавіший спосіб у вигляді невеликого механізму, який треба крутити протягом декількох хвилин, щоб вона працювала. Добре хоч не на гасі працює. Хоча це також було б цікаво.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як відеоігри допомагають знайти роботу

Як не заплутатися: детально про стандарти та специфікації USB

Як скрінсейвери захищали монітори від вигоряння і чи потрібні вони зараз

Indie Cup Ukraine’22 — кращі з кращих українських ігор