Мобільна благодійність: кращі додатки для тих, хто бажає допомогти

Ми хочемо допомагати, але відкладаємо це на день, тиждень або на невизначений термін. Зазвичай шкодуємо, але виправдовуємо себе браком часу чи необхідної інформації для адресної допомоги. Сьогодні посередниками між нами і тими, хто потребує допомоги, стали спеціально створені мобільні додатки, які допоможуть усім – і тим, хто досі не мав досвіду у благодійності, і тим, хто вважає це неодмінною частиною свого життя впродовж багатьох років – стати на крок ближче до своєї мети. Швидко, комфортно і ефективно.

Буремний шлях соціального підприємництва

Хоча ідея соціального підприємництва не є новою, вона набула більш конкретного сенсу лише зараз. Двадцять років тому було опубліковано «The Rise of the Social Entrepreneur» Чарльза Лідбітера (Charles Leadbeater), в якій розповідалося, зокрема, як група невдах та мрійників мобілізувала бізнес-ресурси і тактику для надання допомоги біднішим громадам. Книга розпалила уяву багатьох підприємців, які прагнули здобути вище покликання. Мотивований відчутними соціальними змінами, а не збільшенням прибутків та задоволенням акціонерів, рух соціального підприємництва нарешті сформувався і сьогодні є дієвою практикою.

Оскільки інформаційні технології стали повсюдно доступними для бізнесу, їхній вплив на соціальних підприємців був неминучим. Демократизація технологій надає можливість більшій кількості людей отримувати інформацію та створювати цінність. Мобільна революція ще більше просунула цю ідею.

Таким чином, завдяки великим соціальним змінам сьогодні кожен може зробити свій внесок у підтримку тієї справи, яка найбільше його турбує і викликає емпатію. Тепер це не лише привілеї заможних людей: поки у вас є смартфон, ви можете легко і швидко поділитися своїми коштами із благодійними ініціативами. Пропонуємо вам декілька міжнародних і українських додатків, які допоможуть зробити це.

Atlas Run

Цікавий погляд на конкретний жанр спортивного додатка. На відміну від більшості існуючих мобільних програм для моніторингу активності, де користувач встановлює конкретні цілі, а потім просто досягає їх, Atlas Run дає можливість долучитися до того, що вас цікавить.

Компанії, які бажають підтримати некомерційну організацію, створили своєрідний «виклик» у додатку та пропонують пожертвувати грошові кошти на благодійну чи неприбуткову ініціативу, при умові що ви встигнете це зробити протягом певного часу (наприклад, протягом трьох місяців). За кожний кілометр, який користувач пробігає, проїжджає на велосипеді або проходить пішки, частина встановленої суми розблоковується. Коли завдання завершено, ця сума переходить організації.

Atlas Run – це спільнота однодумців, які хочуть підвищити обізнаність широких мас щодо соціальних проблем. Бігуни знають, наскільки важко буває мотивувати себе. Менше з тим, роблячи це для доброї справи, з’являється ще більше підстав подолати додатковий відрізок шляху. Не соромтеся долучати і своїх друзів.

Завантажити для: Android, iOS

Fotition

Не можете прожити і дня без селфі? Fotition дає можливість займатися благодійністю, просто завантаживши свої фотографії. Соціальні медіа дійсно є одним з найкращих засобів для розповсюдження інформації стосовно будь-якої проблеми, і розробники Fotition знайшли відмінний спосіб використовувати це.

Щоразу, коли користувач завантажує фотографію за допомогою фільтру Fotition, компанія жертвує фіксовану суму для обраної користувачем благодійності. Кампанії збору коштів можуть запускати як благодійні організації, так і окремі бренди, а бізнес може використовувати Fotition, щоб пожертвувати гроші на благодійність. Наприклад, Marvel Studios пожертвувала понад $717 237, щоб оплатити постачання навчальних матеріалів для дітей у Непалі, Таїті та США. Кампанія отримала назву «Hero Acts».

Крім того, неприбуткові та благодійні організації можуть використовувати Fotition для того, щоб привернути увагу до своєї діяльності, надати своїм корпоративним партнерам більше можливостей для охоплення нової аудиторії. Врешті, людям просто приємно підтримувати те, що вони вважають важливим. Особливо, коли робити це легко.

Завантажити для: Android, iOS

ShareTheMeal

Ініціатива Всесвітньої продовольчої програми ООН (англ. WFP). WFP є найбільшім в світі гуманітарним агентством, що бореться з голодом. Щороку воно допомагає 80 млн людей з майже 80 країн світу, а фінансується на 100% завдяки добровольчим внескам, тому кожна пожертва має велике значення. Адміністративні витрати WFP є одними з найнижчих у некомерційному секторі – 90% пожертвувань йдуть безпосередньо на діяльність програми.

Додаток ShareTheMeal дозволяє нагодувати одну дитину лише за $0,5. Додаток постійно оновлюється, дає змогу побачити, кому саме ви допомогли, долучатися до акцій (наприклад, до Дня Святого Валентина було організовано акцію, яка допомагала благодійникам «знайти один одного»). Легкий у використанні, але водночас інформаційно насичений ShareTheMeal перетворює мобільну благодійність на задоволення.

Завантажити для: Android, iOS

Micro Hero

Інтернет-опитування – це один з найпопулярніших способів отримати «швидкі гроші» в інтернеті. Що може бути простіше: відповідаєте на декілька питань, щоб підзаробити. Однак після того, як ейфорія від заробітку онлайн поступово зникає, ці опитування дійсно можуть стати нудними і безглуздими.

Micro Hero надає людям можливість долучитися до благодійності, відповідаючи на такі опитування. Просто завантажте додаток, оберіть справу або ініціативу, якій ви хотіли би допомогти, і почніть відповідати на питання, заробляючи кошти для благодійності. Як і у випадку з Atlas Run, компанії можуть створювати опитування в додатку та визначати, скільки грошей вони хочуть надати. На відміну від інших онлайнових опитувань, де користувачі отримують плату, Micro Hero передає зароблені гроші некомерційним організаціям.

Завантажити для: iOS

Givvr

Плата за перегляд реклами існує вже деякий час: користувачі можуть заробити, подивившись корпоративні рекламні відео. Багато в чому цей процес нагадує проходження платних опитувань – ніколи не буває забагато грошей і забагато задоволення. Засновники Givvr вирішили розвивати цю ідею далі, дозволивши користувачам пожертвувати свій заробіток від перегляду рекламних відео на благодійність, за їх власним вибором.

Завантажити для: Android

One Today

Цей проект входить до групи продуктів Google, тому ви не здивуєтеся його естетичності та плавній роботі. Він може використовуватися як з продуктами Apple, так і з Android. Користувач може щоденно жертвувати $1 для попередньо обраних благодійних організацій за допомогою цього додатка. Google контролює благодійні фонди, тому не слід турбуватися: ваші гроші у надійних руках. Також можна спонукати своїх друзів зробити пожертвування і ділитися своєю діяльністю у соціальних мережах. Слід додати, що благодійні організації отримують усі пожертви повністю, оскільки Google сплачує плату за транзакцію. Пожертви обробляються через Network for Good.

Завантажити для: Android, iOS

Donate a photo

Додаток Donate a photo використовує сотні знімків, які ми робимо, перетворюючи їх на грошові кошти для доброї справи. Програма працює безкоштовно для користувачів. За кожне фото, яким ви ділитесь через Donate a Photo, Johnson & Johnson перераховує $1 на благодійність.

Додаток завантажує ваші фотографії до своєї галереї. Але не хвилюйтеся, вони ніколи не будуть використовуватися для продажу будь-яких продуктів або для інших комерційних цілей, окрім благодійних пожертвувань. Так, принаймні, запевняє адміністрація програми.

Завантажити для: Android, iOS

Українські благодійні додатки

Хоча в минулому році Україна і піднялася з 106 на 90 місце у рейтингу благодійності, який щорічно формує Charity Aid Foundation, перед нами залишається ще ціла низка проблем і завдань, вирішення яких дозволить українцям систематизувати і організувати доброчинність на належному рівні. З одного боку, віра у свою справу, наснага і мотивація волонтерів та окремих благодійників (як фізичних осіб, так і організацій) дала соціуму величезний поштовх: механізм «добрих справ» запрацював. Допомога тим, хто потребує, перестала бути бездушною формальністю для олігархів. Серед охочих і готових ділитися з нужденними власними коштами є і підлітки, і пенсіонери, і люди середнього віку – благодійність нарешті стала суспільною нормою.

Разом з тим, нам і досі не вистачає мобільності в буквальному сенсі цього слова. ХХІ сторіччя має свої переваги, і серед них, звичайно, не лише можливість швидко розповсюджувати інформацію через соціальні мережі. До благодійності можна було б залучити набагато більше людей, якби ця процедура була доступною в декілька операцій у смартфоні. Сучасна людина обмежена часом, тому може банально забувати або не мати доступу до настільної версії того чи іншого сайту. Блукаючи інтернетом, я знайшла інформацію про гарні проекти, завдяки яким українська доброчинність мала б еволюціонувати. Серед них: Fashion-aid (соціальний бренд, який випускає одяг та аксесуари з авторськими принтами на тему безпечного сексу; отримані кошти передаються ВІЛ-інфікованим дітям), «Мурахи» (торгівельна платформа, на якій можна продати чи купити речі, а усі зібрані кошти йдуть на потреби тих, кого визначив продавець-жертводавець), чи благодійний фонд «Жизнелюб» (фонд організує дозвілля людей похилого віку та надає їм адресну допомогу) тощо. Але жоден з цих проектів не має мобільного додатку. Це виглядає щонайменше дивно. Будемо сподіватися, що засновники та спонсори цих та наступних проектів сфокусуються на вирішенні цього буденного питання.

А поки ми звернемо увагу на тих, хто вже обрав сучасний вектор розвитку:

Wake App

Wake App (Wake up in peace) – додаток, за допомогою якого кожен українець може віддячити військовослужбовцям, які охороняють його мирний сон. Працює додаток як звичайний будильник, але якщо ви не можете або не хочете прокидатися і ставити його на паузу – з вас знімається певна сума коштів (кожен окремий користувач самостійно встановлює розмір цієї суми), яка надходить до благодійного фонду «Повернись живим», а звідти направляється на потреби армії. Wake App є безкоштовним. Ідея, як на мою думку, проста, але від того не менш шляхетна.

Завантажити для: Android, iOS

«Таблеточки»

Благодійний фонд «Таблеточки», який було засновано у 2011 році, допомагає онкохворим дітям з усієї України. Мета фонду – забезпечення необхідними медикаментами, допомога у коштовному лікуванні, оплата операцій, які проводяться закордоном, заохочування донорства та волонтерства, психологічна допомога маленьким пацієнтам та їхнім батькам. Завдяки додатку можна жертвувати гроші, дізнаватися про усі актуальні новини фонду та обирати спосіб допомоги.

Завантажити для: Android, iOS

Благодійний фонд «Щастя»

Благодійний фонд «Щастя» ставить собі за мету сприяння розвитку культурних і освітніх програм; сприяння соціальній реабілітації малозабезпечених, осіб з особливими потребами й тих громадян, які потребують піклування; допомогу дитячим будинкам і громадянам, які постраждали внаслідок екологічного лиха тощо.

Фонд має свій додаток, завдяки якому можна ознайомитися із детальною інформацією про його діяльність, побачити лічильник добрих справ, якій оновлюється відповідно з проведеними акціями та подіями. Але, на жаль, ви не можете переказати кошти безпосередньо через додаток, певною мірою це нівелює його мобільність та корисність. Сподіваємося, організація допрацює свій додаток і надасть користувачам можливість швидко й комфортно займатися доброчинністю.

Завантажити для: Android, iOS

ВАРТО ЧИТАТИ:

Читайте также:

Apple назвала номінантів на звання найкращих додатків App Store Awards 2023

Мобільний метавсесвіт Bondee: як він підкорив Азію і чому викликає побоювання

4 тренди у розробці мобільних додатків у 2023 році

ТОП застосунків, які активно розряджають ваш смартфон