Спосіб розслабитися: кращі ігри про підводний світ

Підводний світ завжди манив дослідників та шукачів пригод. Не оминула його й ігрова сфера. У цьому матеріалі наводимо найвідоміші ігри, дії яких розвиваються над і під водою.

Перші ігри на цю тематику почали з’являтися ще у сімдесятих. Більша частина їх поєднувала сухопутні та водні рівні. Не перераховуватимемо всі проєкти — виділимо лише найбільш значущі. До однієї з перших ігор можна віднести Depthcharge 1977, випущену Sega для Atari. 1983 року вийшла аркада Fantom. Там на водному рівні можна було грати за дельфінчика, що ухиляється від медуз. У 1992 році Sega відзначилася незабутньою адвенчурою Ecco the Dolphin — першою грою в серії про дельфіна Екко. Аркада мала деякі елементи симулятора: необхідність у кисні, ехолокацію тощо.

За минулі роки кількість підводних ігор різних жанрів зросла. Зупинимося на найцікавіших та знакових проєктах.

Страх глибини

У деяких іграх можна не тільки вдосталь поблукати під водою, але заодно добре постріляти та налякатися.

Bioshock

Один із найвідоміших підводних шутерів з елементами immersive sim, випущений Irrational Games у 2007 році. Його події розгорталися у 1960-х роках у підводному місті Захоплення. Його відбудував ексцентричний мільярдер Ендрю Райт, який мріяв створити суспільство без ворожнечі, злості та агресії. Однак добрі наміри призвели до непоправних наслідків, які доведеться розгрібати протагоністові Джеку.

Перед гравцем постають види футуристичного міста, що височіло під водою, з пробоїн у стінах лилася морська вода, а вся атмосфера дихала морською тематикою.

Soma

У 2015 році студія Frictional Games, відома через Amnesia, випустила науково-фантастичний хорор. Його дія розвивалася на підводній станції PATHOS-II. Герой, Саймон Джаррет, йде до лікарні на експериментальне сканування мозку. Після сканування він опиняється у майбутньому 2104 року, на борту тієї самої станції.

Гравець досліджував станції комплексу, виконував різноманітні квести та дізнавався про долю Саймона (і долю PATHOS-II). З приміщень станції гравець потрапляв просто на океанічне дно. Soma занурювала гравця не лише під воду, а й у чудово опрацьований сюжет. Там переплелися ідеї про цифрове безсмертя, існування свідомості поза тілом та життя після смерті.

Графіка не рясніла особливою реалістичністю і красою, але це нітрохи не псувало враження від геймплея. Гра чудово передає гнітючу атмосферу самотності та безвиході. Її лише посилює багатокілометрова товща води над головою.

Narcosis

Духовний спадкоємець Soma, випущений 2017 р інді-студією Honor Code. Narcosis – підводний survival horror. Протагоніст переміщається в потужному титановому скафандрі, виконує нескладні місії та намагається впоратися зі своїм безумством.

Як і в Soma, приміщення періодично змінюються підводним світом, який не такий вже й безпечний. Крім агресивних глибоководних жителів, герою треба впоратися зі своїми страхами та галюцинаціями. Основна механіка у грі – постійна необхідність у кисні. Якщо протагоніст бачив трупи товаришів чи на нього нападали підводні жителі, витрата кисню збільшувався.

Загалом, вийшла непогана підводна бродилка, проте дещо одноманітна.

Stirring Abyss

Сюжет та геймплей гри навіяний творчістю Лавкрафта. За сюжетом екіпаж підводного човна, що зазнав катастрофи, опинився на морському дні в оточенні незрозумілих руїн. Гравцеві необхідно зібрати розкиданий екіпаж човна, принагідно дізнаючись історію цього похмурого місця. Усі персонажі поділені на класи з різними вміннями. Геймплейна гра виглядає як класична покрокова стратегія.

Разом веселіше

Корпоративні ігри — популярна ніша в геймерському середовищі. Корпоративний дух також проник у підводні проєкти.

Depth

Корпоратив від Інді-студії Digital Confectioners. Перед гравцем стоїть вибір. Приєднатися до групи шукачів скарбів, битися в підводному бою з кровожерними акулами… або ж вибрати акулячу сторону, щоб у людей забрати скарби! Людям на допомогу додається вогнепальна зброя, міни, гарпуни, різні пристосування.

Загалом вийшов забійний екшен. Акули стрімкі та жорстокі, а людині для виживання потрібні кмітливість та гарна зброя. Проте сприйняли гру прохолодно. Проєкт лаяли за одноманітні ігрові режими, карти та відсутність якихось родзинок.

Shark Attack Deathmatch 2

Шутер, розрахований на багато користувачів зі схожим сеттингом, але з більш різноманітною графікою. На шести картах, серед яких можна знайти легендарну Атлантиду, гравці можуть вступити зі смертельною сутичкою з акулами. Їм доведеться використати різний арсенал.

Також можна грати за акулу. Якщо набридли онлайн-битви, то грати можна і в режимі одного користувача, б’ючись зі штучним інтелектом.

We need to go deeper

Жовта субмарина у грі від Deli Interactive LLC. Корпоратив, в якому гравець є членом екіпажу підводного човна. Він бере участь у небезпечній подорожі океанськими глибинами. Причому чим нижче опускається човен, тим складнішою стає боротьба за виживання.

Боротися потрібно не тільки з агресивними мешканцями (деякі можуть пробратися і на човен). Протікання та інші неприємності завдають не менше клопоту.

Симулюємо, виживаємо, пізнаємо

Найпопулярнішими серед підводних ігор стають усілякі симулятори та пригодницькі ігри. Деякі мають пізнавальний ухил.

Farsky

Класичний приклад survival від студії Farsky Interactive, випущений у 2014 році. Графіка залишає бажати кращого, але геймплей та ігрові механіки досить різноманітні та приємні. Класична концепція для симуляторів виживання: зазнаємо краху, оглядаємося, приступаємо до крафту предметів… І це лише початок.

Subnautica

У Subnautica протагоніст виявляється на покритій водою планеті. Світ має лише багату флору та фауну. Зауважимо, що на подвір’ї XXII століття: герой щойно пережив аварію космічного корабля, зумівши врятуватися в рятувальній капсулі. Студія Unknown Worlds Entertainment постаралася на славу — перед нами симулятор, що дає неосяжні можливості для дослідження навколишнього світу.

В основі лежить збір та крафт предметів, обладнання, вивчення незвичайного позаземного світу та багато іншого. Герою необхідно їсти, пити та вдихати кисень. Навколишнє середовище красиве та атмосферне. Гра отримала доповнення Below Zero – не менш успішне, ніж оригінал.

ABZU

Знаєте що таке Abzu? У давнину це слово означало “Океан мудрості”. У шумерській міфології це величезний підземний світовий океан, який вважається джерелом всіх річок, що протікають на землі, струмків і т.д. Назва гри цілком виправдана: дія відбувається на величезному водному просторі, який наповнений елементами шумерської міфології та культури.

Гру від студії Giant Squid Studios часом відносять до артхаусних проєктів. Зауважимо, не дарма. Під мелодійну музику ви повільно і без поспіху пливете, спостерігаючи за мешканцями підводного світу, симуляція якого вийшла вкрай вдалою. Гравцю доступні деякі квести. Але все-таки головне у грі – не дії, а споглядання навколишнього світу.

Beyond Blue

Якщо ви, в принципі, небайдужі до океанічного світу, цей проєкт для вас. Студія Never Alone разом із BBC Studios випустила пригодницький симулятор дайвера, що вивчає фауну моря. Героїня плаває серед кашалотів, дельфінів, акул, сканує їх, записує звуки, що видаються ними.

Beyond Blue не рясніє різноманітними механіками або фотореалістичною графікою, проте від цього вона не стає гіршою. Перед нами справді гарна, спокійна і пізнавальна гра.

Raft

Ще один “виживач” від Redbeet Interactive, повна версія якого вийшла цього року. Його події, як і в Stranded Deep, розвиваються не тільки у підводних глибинах, а й на невеликих острівцях суші. Спочатку гри перед гравцем лежить відкритий світ та невеликий пліт. Гравцю необхідно виживати, вгамовуючи голод і спрагу, шукати їжу, збирати лут і крафтити предмети.

Все це ускладнюється акулою навколо плоту, яка часом норовить відкусити від нього шматок. Мандруючи водними просторами, гравець поступово прокачуватиме пліт. Грати можна й у колективному режимі, розподіливши обов’язки між гравцями. Гра отримала позитивні відгуки геймерів та критиків.

Stranded Deep

Ваш літак зазнав аварії, ви залишилися одні на безлюдному острові в Морі Диявола. Але не час сумувати! Адже попереду величезна ще не досліджена територія. Там можна збирати різні предмети та милуватися оточуючими місцинами. Вони, до речі, вдалися на славу. Завдяки процедурній генерації навколишній простір навколо знаходиться в постійному русі та зміні. В основі геймплею лежать механіки крафту та симуляції.

Так, отримавши отруєння, гравцеві необхідно якнайшвидше знайти інгредієнти та зробити протиотруту.

Нікуди не дінешся з підводного човна

Симуляторів підводних човнів багато, починаючи з аркад і закінчуючи потужними тривимірними проєктами. До найвідоміших можна віднести франшизу Silent Hunter. Ігри серії представляють реалістичний симулятор військового підводного човна. Події розгортаються під час Другої світової війни. Геймплей складається з патрулювання заданих локацій, виконання бойових місій та битв із кораблями супротивника.

У 2011 році ігровий світ побачив схожий симулятор — UBOAT. Однак у ньому наголос було зроблено на симуляцію управління екіпажем. Гравцеві треба було стежити за підтримкою морального духу, дисципліною тощо. Гра відрізнялася реалістичним дизайном підводного човна часів Другої Світової.

 

Не менш популярною серією, але вже у фантастичному сетингу є Aquanox від студії Massive Development. Тут події розвиваються у XXII столітті, коли люди переселилися з поверхні планети до глибин океанів. Гравець керував футуристичним підводним човном, виконував місії та вступав у битви з противником.

Ще один фантастичний проєкт — хардкорний симулятор Barotrauma від Undertow Games. Тут підводний човен переміщається під товстими льодами Європи – супутника Юпітера, який люди вирішили колонізувати. Керуючи підводним човном, гравець перевозить вантажі та виконує інші місії. Гра вийшла досить атмосферною: реалістичне управління підводним човном, позаштатні ситуації на борту, недружні мешканці та похмуре оточення.

Якщо ви бажаєте більш реалістичного занурення, варто придивитися до корпоративного симулятора Wolfpack (2019 рік), де кожен гравець може зайняти місце члена екіпажу підводного човна.

Ігри для VR-окулярів

Які підводні пригоди без віртуального занурення? Виділимо деякі проєкти цього жанру.

TheBlu

Франшиза з кількох ігор, створених студією Wevr. Дозволяє досліджувати реалістичні океанічні глибини, знайомитися з флорою та фауною та зустріти таких велетнів, як кит. Крім ПК-версії, гра має додаток для мобільних VR-окулярів.

FREEDIVER: Triton Down

Ще один проєкт, до плюсів якого можна віднести реалістичну атмосферу і фізику міграції, а також короткий сюжет для дослідника океанічних глибин.

World of Diving

Симулятор для ПК. Дозволяє розглядати водний світ як у VR-окулярах, так і на екрані монітора. Герой отримує нескладні завдання: шукає та фотографує усіляких мешканців та об’єкти підводного світу. На допомогу гравцеві дають камеру, глайдер та багато чого ще.

Щелепи, акваріуми та багато іншого

Серед підводних ігор знайдеться чимало симуляторів акул, акваріумів та різноманітних різножанрових проєктів.

Maneater

Симулятор акули не така вже й рідкість, але по-справжньому крутих ігор небагато. Ще у 2006 році вийшла Jaws Unleashed, зроблена за мотивами фільму «Щелепи». Гра отримала змішані відгуки та мала чимало мінусів, на кшталт безглуздого розташування камери.

У 2020 році студія Tripwire Interactive спробувала освіжити цю тему. Вона випустила симулятор акули Maneater, що тісно пов’язаний з екологічною проблематикою. Грати будемо за дитинча акули, мати якого вбив мисливець за акулами Лускатий Піт. Гравцю доступний для дослідження відкритий світ. Крім полювання людей, можна боротися з іншими морськими хижаками. У Maneater є сюжетна лінія, що розвивається, в центрі якої знаходиться протистояння акули та Лускатого Піта. У грі є RPG-елементи – акулу поступово можна прокачати до справжнього мегалодону.

FISHERY

Цікавий проєкт від маловідомої студії Lilou Studio. Це справжнісінький симулятор акваріума. Гравець спочатку створює сам акваріум, а потім починає створювати в ньому екосистему, що саморегулюється, всі елементи якої знаходяться в тісному взаємозв’язку. Все як у житті!

My Koi

Ще один аркадний симулятор. Тут перед гравцем буде ставок, у якому можна розводити рибок. Підопічних треба годувати та спостерігати за їхньою поведінкою. Вкрай заспокійлива аркада.

Koral

Незвичайний проєкт від Carlos Coronado. Сюжет відсутній, але водночас ясно відчувається його посил: зупинити зникнення коралових рифів. Геймплей з бічним прокручуванням будувався на розв’язанні нескладних головоломок, метою яких є порятунок коралів.

2019 року, коли вийшла гра, студія випустила документальний фільм. З нього стало відомо, що гру створювали просто на морі, на борту яхти.

SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom

Видана THQ Nordic у 2020 році адвенчура — рімейк однойменної гри з початку “нульових”. У неї додали мультиплеєр і барвистішу графіку. Герої та події гри розвиваються у сетингу мультсеріалу. Гравець зустрічав Губку-Боба, Планктона, Сквідварда.

Геймплей будувався на виконанні простих квестів, збиранні предметів, використанні здібностей тощо.

In Other Waters

Інді-проєкт для любителів аркад та нестандартного геймплею. Гравцю призначено роль штучного інтелекту, керованого ксенобіологом Еллері Васс. Її завдання – дослідити позаземні форми життя в океанічних глибинах планети Глієзе. У гри не зовсім простий інтерфейс. З іншого боку, більшість інформації надходить через текстові вставки.

Це лише деякі ігри, дія яких розгортається під водою. Насправді таких проєктів набагато більше і створюються вони в різних жанрах — від симуляторів, до шутерів і аркад.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Epic Games назвала топ-20 ігор 2023 року

Як відеоігри допомагають знайти роботу

Криза геймдева в Японії та вихід китайських інвесторів на ці терени

Як донат погіршує ігри, руйнує життя людей і що з цим робити