Спосіб відволіктися: кращі сюжетні ігри

Продовжуємо відволікати вас від війни. Цього разу зібрали десятку найкращих, на наш погляд, сюжетних ігор для різних платформ.

The Last of Us (2013) та The Last of Us: Part 2 (2020)

У хлопців із Naughty Dog є багато крутих ігор, частина з яких також будуть у нашому топі. Але The Last of Us та The Last of Us: Part 2 — мабуть, найкраще з усього зробленого студією. І нехай деяким не подобається питання сексуальних меншин і гендерної нерівності, що порушується проектами, насамперед це ігри про людей. Обидві частини TLOU розкривають правду про людські стосунки, про помсту та прощення, про дружбу та егоїзм, про зраду та віру, про героїзм та страх. Головне в обох проектах — потужний сюжет, що б’є під дих, а вже за ним йдуть не менш ефектні геймплей і бойова система.

The Witcher 3 (2015)

Поляки з CD Project Red зробили гру на всі часи: дорослу, вульгарну, правдиву, реалістичну, фентезійну, красиву, складну та довгу. Як і основна історія, так і сюжети доповнень реалізовані на найвищому рівні. The Witcher 3 пропонує геймерам робити складні етичні вибори, йти на моральні злочини, витягувати персонажів із дна або, навпаки, опускати їх ще нижче, ніж спочатку. Додаткові завдання часто не поступаються за вигадкою та реалізацією основних місій, але бувають винятки.

BioShock: The Collection (2016)

Студія Irrational Games випустила чудову трилогію ігор BioShock. 2016-го всі вони вийшли з покращеною графікою в одному виданні з підзаголовком The Collection. Перші дві гри розповідають історію підводного міста Захоплення, а третя про мегаполіс Колумбія, яке побудували над хмарами. Крім закрученого захоплюючого сюжету всі три частини просякнуті складними філософськими питаннями, а також порушують важливі соціальні теми, розмірковують про вплив релігії, війну та класову нерівність.

Deus Ex: Mankind Divided (2016)

Як деякі ігри нижче, Deus Ex: Mankind Divided насамперед повноцінна рольова гра. Тому варіативність та нелінійність проходження тут на першому місці. Також важливий відіграш ролі, що зроблено на відмінному рівні. Все це дає доробок для неймовірно крутого сюжету, та й загальна історія серії забезпечує потужну базу для приголомшливого розвитку подій. Проходити попередні частини не обов’язково — на початку гри розробники пропонують подивитись захопливий ролик для детального роз’яснення всієї передісторії ігрової серії.

Horizon Zero Dawn (2017) та Horizon Forbidden West (2022)

Ці дві гри студії Guerrilla Games тісно пов’язані з сюжетом, тому кінець першої частини стає прямим продовженням другої. А значить проходити один із проектів без іншого немає сенсу. У цьому апокаліптичному і дуже гарному світі люди живуть племенами і борються не тільки один з одним, але й з роботваринами. Також показані залишки колись могутньої людської цивілізації, яка чомусь загинула. Розібратися в цьому і має бути головна героїня Ела. Для ПК-геймерів є проблема із проходженням одразу двох частин. Адже перша вже вийшла на Windows, а друга зробить це ще скоро.

Red Dead Redemption 2 (2018)

Останнє дітище Rockstar Games дає геймерам складний, дорослий та жорстокий сюжет із повноцінним зростанням героїв та закрученою аркою історії. Розробники залишили місце для філософських роздумів, пошуку сенсу життя та банальних роздумів на тему Добра та Зла, справедливості та прощення. Red Dead Redemption 2 приваблює і побічними завданнями, що затягують, які часто не поступаються по виконанню основним сюжетним квестам. Гра доступна на консолях минулого та нинішнього поколінь, а також на ПК, тому зіграти у неї можна буквально де завгодно.

God of War (2018)

Останню God of War люблять не лише за опрацьований сюжет. Тут добре все: картинка, геймплей, дизайн рівнів, бойова система, головоломки тощо. Але одна з головних переваг проекту — історія та персонажі, а також їх взаємодія та зростання. Не обходиться і без гумору, що підкреслює епічність та серйозність сюжету. Якщо ви чомусь ще не грали в God of War 2018, то обов’язково виправте це. Тим більше, що гра вже доступна і на ПК.

Death Stranding (2019)

Творіння Хідео Кодзими подобаються далеко не всім геймерам. Але ігри цього японського гуру виділяються глибоким опрацьованим сюжетом із закрученою хронологією та філософськими посиланнями. Не винятком стала й остання робота майстра під назвою Death Stranding. Якщо ви зможете подолати неквапливий, а подекуди і нудний геймплей, то поринете в неймовірну історію, придумати яку здається просто неможливо. Але вона існує і готова розвернутися перед вами ефектно знятими катсценами, реалістичними героями, запаморочливими поворотами історії та шаленою фантазією геймдизайнерів.

Disco Elysium (2019)

Disco Elysium — гра точно не для всіх. Це вже культова RPG без бойової системи з хитромудрим оповіданням і чорним гумором. Проект виділяється неймовірною нелінійністю проходження, тому прогрес у вас та у друзів може бути абсолютно різним. Важливою частиною Disco Elysium став філософсько-детективний сюжет, який досконало прописав естонський геймдизайнер, письменник і сценарист Роберт Курвіц.

Mass Effect Legendary Edition (2021)

Минулого року Electronic Arts випустила перевидання ігрової космічної класики — покращену трилогію Mass Effect. Крім оновленої графіки та геймплею, гра виділяється чудовим сюжетом з детально прописаними героями та їхньою реалістичною взаємодією. Останнє також залежить від геймера, адже всі три частини Mass Effect насамперед RPG, а вже потім екшен та все інше. Якщо ви не грали в оригінальні частини, саме час зробити це зараз.

Uncharted: Legacy of Thieves Collection (2022)

На початку 2022 Sony випустила оновлену дилогію Uncharted: Legacy of Thieves Collection, що складається з Uncharted 4: A Thief’s End і Uncharted: The Lost Legacy. Насамперед це пригодницькі екшени з великою кількістю головоломок. Але сюжет у них відіграє важливу роль, тому прописаний грамотно та за всіма правилами драматургії. Є пошук скарбів, боротьба зі Злом, духовне зростання головних героїв, гумор, таємниці та несподівані сюжетні повороти. Для максимального поняття всього наративу рекомендуємо спочатку пройти збірку Uncharted: The Nathan Drake Collection, куди увійшли покращені за графіком перші три частини серії.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Epic Games назвала топ-20 ігор 2023 року

Як відеоігри допомагають знайти роботу

Криза геймдева в Японії та вихід китайських інвесторів на ці терени

Як донат погіршує ігри, руйнує життя людей і що з цим робити