Аня Белєванцева, Esper Bionics: «Ми розробляємо комплексне рішення, для полегшення життя людям з ампутаціями»

Сьогоденну Україну навряд чи можна назвати комфортною країною для осіб з інвалідністю. Але суспільство, хоча і досить повільно, трансформується і вчиться толерантності у різноманітних значеннях цього слова. На ринок поступово виходять ті, хто не лише прагне соціокультурних змін, а й має готове рішення. Аня Белєванцева, COO Esper Bionics, розповіла нашій редакції про біонічний протез верхніх кінцівок, розробки та подальші плани.

Про появу проекту Esper Bionics

Проект Esper Bionics з’явився у квітні 2017 року. Все почалось з історії однієї дівчини, яка втратила кінцівку в автомобільній аварії у Фінляндії. Оскільки керівник проекту має медичну освіту і деякий час проходив практику закордоном, він був присутній на операції у клініці Фінляндії, куди привезли дівчину. Як виявилось потім це була українка і їй ампутували руку. Через декілька років Facebook вирішив нагадати про цю подію і показав профіль дівчини у рекомендаціях. Після особистої зустрічі з нею ми дізнались, що існує невирішена проблема у сфері протезування верхніх кінцівок. На ринку відсутній доступний, функціональний протез верхньої кінцівки. І це стосується не тільки України, але й світового ринку протезування. Всі наявні біонічні протези є занадто дорогими та мало функціональними. Тому ми вирішили знайти розв’язання цієї проблеми та створити доступний для більшості, сертифікований біонічний протез, який зможе встановлюватись через протезні клініки й буде підтримуватись державою. Тим більше, що для України зараз надзвичайно актуальною є тема протезування, внаслідок величезної кількості людей з ампутаціями після травм отриманих в АТО. Наразі держава фінансує встановлення дорогих закордонних біонічних протезів, оскільки немає альтернативи на вітчизняному ринку. Ми створюємо цю альтернативу.

Про реалізацію і залучення інвестицій

Говорити про реалізацію проекту ще зарано: ми працюємо над першою версією протеза, який збираємося випустити до кінця року. У планах вже робота над удосконаленою другою версією продукту з розумним хватом та відчуттям дотику. Також, окрім протеза ми працюємо над двома продуктами для контролю біонічних протезів (не тільки наших, а й вже існуючих). Розробка вібробраслета та нейроімпланта вже почалась, але це досить довготривалий процес, оскільки випробування займають досить багато часу.

Наразі проект фінансуємо самостійно, ніяких зовнішніх фінансових ресурсів не залучали. Але для пришвидшення реалізації проекту, особливо процесів сертифікації та виробництва плануємо залучити інвестиції.

Про протез та його доступність

У світі більш ніж 5 млн людей з ампутацією верхніх кінцівок, але менше ніж 1% з них використовують наявні біонічні протези, в основному через високу вартість останніх та проблеми контролю. Ми розробляємо комплексне рішення, для полегшення життя людям з ампутаціями. Перш за все, це – біонічний протез руки в іншій ціновій категорії, з розумним хватом та відчуттям дотику. І ще 2 продукти, для можливості контролю біонічних протезів (не тільки наших, але уже й які існують). Вібробраслет, який одягатиметься на ампутовану руку, буде ловити імпульси з активних м’язів та передавати їх на протез або на зовнішній прилад та імплант для управління протезом.

Ми змістили фокус на зручне управління протезом та доступність продукту для людей з обмеженими можливостями. Протез буде як мінімум в 5 разів доступніший ніж наявні девайси та з розширеним функціоналом. Реліз браслету та імпланту відбудеться через декілька років, оскільки необхідно провести комплекс випробувань.

Однією з цілей нашого проекту є створення саме доступного для більшості протезу. Ми плануємо співпрацювати з державою та встановлювати сертифікований протез через протезні клініки та центри. Ми врахували соціальну політику нашої держави у сфері протезування і встановили ціну протезу, яка може повністю або частково покриватись державними коштами або страховими виплатами.

Про ринки

Беззаперечно починати ми будемо з ринку України. Але в наших планах стати світовим виробником функціональних біонічних протезів. Після України ми будемо виходити на ринки Польщі та Канади, потім на ринки Балтійських країн. Вартість протезу відповідає соціальній політиці більшості країн, тому ми розраховуємо на покриття вартості встановлення протезу державними коштами та страховими виплатами.

Про команду, яка працює над Esper Bionics

Аня Белєванцева, COO Esper Bionics

Команда складається з 6 учасників. СЕО проекту серійний підприємець та лікар, який має досвід в запуску багатьох проектів різних напрямків, але, якщо говорити про проекти медичного спрямування, Esper Bionics – перший. Технічну частину реалізовують 3 інженери. Також є СОО, який виконує операційні завдання та лікар-нейрохірург, який є спеціалістом в області нейронауки. Також ми співпрацюємо з 3-ма українськими інститутами, які допомагають нам в роботі над імплантом. І, безумовно, є велике коло людей, які є радниками для нашого проекту.

Про плани на найближчий час

Впродовж місяця ми будемо готові встановити перший протез волонтеру. Сподіваємось на хороший фідбек, і тоді, після незначних доробок, плануємо випустити ринковий продукт до кінця року. Після отримання готової ринкової моделі протезу ми почнемо процес сертифікації продукту та отримання патентів на протез. До цього часу протез буде встановлюватись як гаджет. У планах встановити перші 30 протезів наступного року, та понад 200 протезів впродовж 2-х років після сертифікації. Також ми активно налагоджуємо комунікацію з протезними клініками та центрами як в Україні, так і закордоном, і вже шукаємо охочих протестувати першу версію протезу. Паралельно ми працюємо над розробкою інших 2-х продуктів : вібробраслета та імпланта, вихід яких планується у 2019 та 2021 роках відповідно.

ВАРТО ЧИТАТИ:

Фото: власний архів спікера

Читайте также:

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Фінансування тревел-стартапів у 2023 році: тренди та найбільші раунди

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман