На співбесіді просять назвати ваші недоліки — що відповісти?

Уявіть, що вас запросили на співбесіду у компанію, яка займається чимось цікавим для вас. І ви тримаєтесь там досить впевнено, але раптом інтерв’юер цікавиться вашими негативними якостями. Як же відповісти, щоб не втратити роботу своєї мрії? Як не втратити обличчя? Ідеального рецепту немає, але є кілька правил поведінки, яким Ви мусите дотримуватися.

Для початку варто знати типові помилки які допускають люди при співбесіді та не повторювати їх самому.

Втеча від відповіді

Багато людей ігнорують запитання про свої недоліки або кажуть що їм нічого не спадає на думку. Така відповідь дасть зрозуміти інтервюеру про те, що кандидат не готувався до співбесіди та боїться сказати щось не те. Або ж потенційний працівник прагне щось залишити в таємниці.

Спроба переформатувати свої особисті недоліки в переваги

Наприклад, «я надто багато думаю про роботу, тому можу працювати понад норму» або ж «я надто старанно працюю, це подобалось моєму колишньому начальству».
Рекрутери знають про цей прийом і одразу ж «зчитують» таку хитрість.

«Рекрутери чули ці слова вже багато разів, – каже експерт по підбору персоналу Джим Казинс (Jim Cousins) з компанії Essay Supply. – Це старий трюк, на нього вже ніхто не ведеться, не потрібно так робити».

Зізнання в значному недоліку

Потенційні співробітники зізнаються в тому, що в них є недоліки, які можуть перешкодити отримати бажану посаду. Наприклад, якщо Ви маєте намір влаштуватися менеджером по продажам, то не варто говорити про те, що ви не любите спілкуватися з людьми. Тоді роботодавець може засумніватися в ваших здібностях для цієї посади. Звичайно на співбесідах потрібно бути чесними, але такі одкровення можуть Вам серйозно завадити.

Що потрібно говорити

Тепер ми розповімо про те, про що не варто забувати, коли розповідаєте про свої недоліки на співбесіді.

Пам’ятайте про те, що потрібно роботодавцю

Пам’ятайте про те, що рекрутер задає вам це питання для того, щоб дізнатися як добре Ви будете ладити зі своїми робочими обов’язками. Для того, щоб зрозуміти які недоліки чи професійні слабкості вам варто обговорити, старанно вивчіть посаду, на яку Ви претендуєте і визначіться для себе, які негативні якості будуть незначними.

Розкажіть про те, як ви боротиметесь зі своїми недоліками

У вас має бути план по виправленню кожного недоліку, про який ви скажете на співбесіді. Так ви покажете інтерв’юєру, що готові працювати над собою.

Недоліки, про які можна говорити

Проблеми з особистим часом

Якщо Ви погано володієте власним часом та нічого не встигаєте, можете признатися про це. Проте додайте при цьому, що з цим недоліком Вам допомагає справлятися нагадування на телефоні або ж будильник.

Міцні нерви через дедлайни

Переживати через терміни, до яких потрібно доробити всю роботу — це нормально. Проте, якщо ви дуже нервуєтесь через дедлайн, це може стати серйозним недоліком. Можете сказати, що ви намагаєтесь боротися з цією проблемою та встановлюєте більш розумні терміни для роботи.

Надмірна самокритичність

Скажіть, що раніше (на початку кар’єри) ви страждали самокритикою, проте зараз намагаєтесь заохочувати та хвалити себе за успіхи.

Сором’язливість

Сором’язливість — це не надто великий мінус як для людини. Але на роботі доводиться працювати з людьми і рекрутер може оцінити таку рису характеру неприйнятною для цієї посади. Якщо у Вас все ж існують проблеми з цим, то скажіть, що ви готові працювати над своєю мовою та можете імпровізувати на ходу.

Прокрастинація

Прокрастинація — це звичний недолік, в якому зізнаються більшість кандидатів. Такий недолік властивий багатьом людям і в цьому немає нічого катастрофічного. Скажіть майбутньому роботодавцю, що Ви намагаєтесь дотримуватися щоденного розкладу справ і що це допомагає усунути даний недолік.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Fast Company

Читайте также:

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження

Як відеоігри допомагають знайти роботу

Три тренди від футурологів з найму спеціалістів у 2023 році

Чи готові ви до моніторингу активності мозку на робочому місці? Або як нейротехнології входять в наше життя