Як боротися з прокрастинацією?

У суспільстві прижилась така думка, що прокрастинація дуже заважає досягненню будь-яких цілей в житті. Як же позбутися цієї шкідливої звички? Бізнес-тренер Сейнт Джон (Noah St. John) розповів чому ми залипаємо в телефоні замість того, щоб зайнятися корисними справами.

Треба зізнатися, що прокрастинація – це шкідлива звичка, від якої можна позбутися. В кінці 1990-х експерти по нейробіології з MIT дійшли до висновків, що звички формуються в мозку людини. Чарльз Дахиг (Charles Duhigg) описав це в своїй книзі «Сила звички» як «петлю звички»

Спочатку з’являється тривожний сигнал

Перший елемент такої петлі – це сигнал, через який з’являється ця проблема. Це також можна назвати стимулом. Допустимо, ви сидите за столом та думаєте про те, що потрібно зайнятися справою, яка допоможе вашому бізнесу. «Потрібно написати статтю, змонтувати відео, почати малювати чи передзвонити клієнту.» – думаєте ви.

Далі йде звична дія

Це те, що ви робите, коли отримуєте сигнал у мозок. Тут і починаються складнощі. Діло в тому, що мозок намагається працювати ефективно. Це і добре і погано, оскільки він звикає до якихось певних дій в розпорядку людини, він противиться змінам.

Отже, коли ви намагаєтесь робити що-небудь по-новому (наприклад, створювати звичку робити фізичні вправи зранку), ваш мозок бореться з цим. І навіть якщо людина розуміє, що прокрастинувати — це погано, це заняття забирає у неї і гроші і час, мозок відповідає: «Мені так добре, навіщо взагалі щось змінювати?»

Якщо у вас є сигнал про дію, яку потрібно зробити (будь то прибирання чи щось для заробітку грошей), але ви займаєтесь іншим (дивитесь відео з котиками, читаєте стрічку у Facebook, дивитеся серіали, говорите телефоном, п’єте чай замість того, щоб працювати) — це і називається прокрастинація.

Нагорода

Наступний елемент петлі — це нагорода. Нейровчені з’ясували, що після завершення звичної дії мозок виділяє «гормони щастя» — ендорфіни. Ендорфіни, у свою чергу, взаємодіють з рецепторами людського мозку, які зменшують чутливість до болю та викликають відчуття наркотичного сп’яніння. Мозок ніби говорить вам: «Дякую, це саме те, що мені потрібно!»
Отже, коли ви займаєтесь чимось звичним та приємним, мозок відчуває себе на сьомому небі від щастя. В цьому і полягає проблема. Ви знаєте, що потакати звичці шкідливо, але все ж таки продовжуєте займатись звичними справами. Але мозку все одно. Він отримує нагороду у вигляді ендорфінів та не бажає займатися справами, які йому неприємні. Коли ви намагаєтесь боротися зі звичкою використовуючи силу волі, ви боретеся зі своїм мозком.

Чому сили волі недостатньо

Двадцятирічний досвід роботи з тисячами підприємців показує, що багато людей намагаються боротися з прокрастинацією за допомогою різних вправ по зміцненню сили волі. Але це все одно що забивати цвях бензопилою — безрезультатно. Наукові дослідження показують, що сила волі обмежена в своїх можливостях та являється малоефективною при зміні установлених з роками звичок.

Але впоратися можна і без сили волі

Спробуйте метод, що складається з наступних кроків:

  1. Визначте свій стимул. Що саме у вас викликає звичку прокрастинації? Наступні сім днів слідкуйте за усім, що відбувається у вашому житті, з’ясуйте що саме викликає у вас бажання прокрастинувати? Можливо ви це робите тому, що боїтесь відповідальності? Чи можливо ви сидите у соцмережах, бо почуваєтесь самотніми?
  2. Виділить свою звичку. Що саме ви робите, коли отримуєте сигнал? Наприклад, коли люди чимось налякані, вони намагаються втекти від загрози. Точно так само, аби не дзвонити своєму клієнту, вам обов’язково потрібно заглянути до соцмережі почитати там новини, робити будь-що, аби не виходити за межі комфорту.
  3. Визначте свою нагороду. Прокрастинація може надати вам ілюзію захищеності, оскільки вам не потрібно стикатися з річчю, яка вас лякає сам на сам31. Треба зрозуміти яку нагороду дає вам ваша звичка.
  4. Визначте своє переконання. За кожною звичкою зазвичай ховається просте переконання. Наприклад, хронічні прокрастинатори вірять у те, що вони краще працюють, коли в атмосфері відчувається певна напруга. Які переконання допоможуть вам прогнати думку про прокрастинацію з вашої голови?

Заміна звички на більш корисну. Замість того, щоб сидіти в соцмережах, вам варто подзвонити потенційному клієнту або доробити звітність. Не бійтеся зазирнути своєму страхові у вічі. Звичайно, вам стане дискомфортно при зміні звичного розпорядку життя, але як сказав філософ Джордж Ейдер «все бажане знаходиться по іншу сторону страху».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Entrepreneur

Читайте также:

10 неймовірних TED Talks про управління часом, які слід дивитися прямо зараз

5 додатків, котрі допоможуть вам відпочити від екрану вашого гаджету

Чи є перфекціонізм ворогом нашої ефективності?

Додатки-планери: які вони є та як їх правильно використовувати?