Чи є перфекціонізм ворогом нашої ефективності?

Перфекціонізм дуже часто не дозволяє людині зважитися на такі рішення, як зміна роботи чи переїзд. В голову одразу ж лізуть думки про ймовірні розчарування. Редактор та викладач Лейн Мейер (Ilene Meyer) поділилася своїми методами боротьби з бажанням робити все ідеально.


Перфекціонізм знову і знову заважав мені реалізувати два важливих наміри: змінити професію та переїхати за кордон. Я не могла наважитися на ці кроки, представляючи усі можливі варіанти невдач, поки не зрозуміла, що пора щось змінювати! Я змінила свій погляд на формування списку нагальних справ.

Раніше мені здавалося, що спрощення великої цілі до набору звичайних буденних дій позбавляє її сили. Але без подрібнення великого та складного завдання на малі та прості кроки я постійно прокрастинувала та не могла уявити, як же я досягну бажаного.

Психологи стверджують, що список справ здатен допомогти впоратися із перфекціоністським ступором, але й можуть нашкодити, якщо почати сприймати їх як ще один метод жорсткого самоконтролю. Вони аж ніяк не замінюють психологічних консультацій та інших видів боротьби з перфекціонізмом, але можуть хоча б трохи полегшити ваше життя.

1. Варто розбивати проєкт на дрібні конкретні завдання

Це одна з найпопулярніших порад по підвищенню продуктивності, яка підходить усім, але особливо корисна перфекціоністам. Для одних людей зручніше розбивати велику справу на дрібніші справи (про це ми розповімо трохи пізніше), а іншим – на кроки. В будь-якому випадку у вас буде перелік конкретних дій, а не сумнівний набір очікувань.

2. Формулюйте одну наступну дію, а не всі кроки одразу

Більш детальний перелік дрібних дій може пригальмувати перфекціоніста нічим не гірше, ніж одне надто велике завдання. По цій же причині краще не продумувати одразу ж всі кроки, а просто визначити один певний наступний крок. Наприклад, якщо потрібно відремонтувати зламаний ящик, то передусім варто сходити за клеєм в магазин будматеріалів.

3. Варто визначити пріоритети, відсортувавши їх на А, В, С та F завдання

Перфекціонізм часто прищеплюють у школі, де на всіх уроках вимагають вчитися на відмінно. Через це в голові формується думка про те, що успіх може забезпечити лише ідеальне виконання усіх завдань одразу. Звичайно, це уявлення не збігається з дійсністю та може викликати лише емоційне вигорання.

Аби вірно розподілити пріоритети, психологи радять зробити паузу та задати собі питання: «Що в моєму житті дійсно важливо?» Потім визначте цілі та запишіть їх.

  • A-завдання — в них ви б хотіли досягти успіху найбільше;
  • B-завдання — їх ви готові виконувати тільки на 80%;
  • C-завдання — «справи, які ніхто, включаючи вас, не помічає або не вважає значущими», їх ви готові виконувати на середньому рівні;
  • F-завдання — «трудомісткі справи, які насправді не мають ніякого значення»

4. Встановіть реалістичний розклад і відстежуйте свій час

Часто перфекціоністи замахуються на більше, ніж реально можуть виконати, і не вкладаються у виділений на завдання час. Не досягаючи свідомо нездійсненної мети вони відчувають розчарування, яке заважає їм продовжувати роботу, і порочне коло замикається.

Експерти рекомендують відводити під кожну справу строго певний час, щоб не загрузнути в удосконаленні кожної деталі, а також аналізувати витрати часу і передбачати, де перфекціонізм може створити проблеми.

5. Зосередьтесь на процесі, а не на результаті

Багато перфекціоністів так фокусуються на результаті, що зовсім забувають насолоджуватися процесом. Але при правильно розписаному переліку справ можна навчитися фокусуватися на певних діях, які ви можете контролювати, а не зациклюватися на результатах, які від вас майже не залежать.

Формулюйте «цілі процесу», а не «кінцеві цілі». Письменник та підприємець Джеймс Клір (James Clear) зміг реалізувати успішний блог, поставивши завдання випускати статті щопонеділка та щовівторка, а не націлившись отримати тисячу підписників за 12 тижнів.

6. Починайте кожен день з чистого аркуша

Ми зазвичай переоцінюємо об’єми завдань, які ми можемо зробити за день. Потім ми погано себе почуваємо, коли їх не виконуємо. Дійсно, іноді незавершені справи стрімко збільшуються та лише погляд на таск-менеджер змушує вас засумувати, а особливо, в таких ситуаціях страждають перфекціоністи. В цьому випадку перелік завдань втрачає свою користь та перетворюється лише в сумне нагадування про те, що варто зробити.

В таких випадках перед тим як вийти з роботи краще перетягнути справи, які потрібно було виконати сьогодні, на наступний день або навіть тиждень.

7. Не соромтесь просити про допомогу

Якщо ви перфекціоніст, то існує ризик перестаратися навіть в допомозі собі. Якщо переліки справ вам допомагають, то це добре, але якщо вони вам приносять дискомфорт, то краще звернутися по допомогу до психолога.

Жити з перфекціонізмом нелегко, але завдяки психологічній терапії, вивченню теми та веденню щоденника я зрозуміла, що помилялась, вважаючи внутрішній критикуючий голос своїм союзником. Насправді ж він мені лише заважав. Я вирішила все-таки звільнитися, перейти на фріланс та переїхати за кордон, коли все-таки зрозуміла, що у світі існує багато речей, які я не можу контролювати.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Fastcompany

Читайте также:

Топ-7 додатків які допоможуть сконцентруватися на завданнях

Чому бути перфекціоністом — шкідливо та як боротися з цією рисою

10 неймовірних TED Talks про управління часом, які слід дивитися прямо зараз

5 додатків, котрі допоможуть вам відпочити від екрану вашого гаджету