Які будуть книги майбутнього? А може вони вже серед нас?

Суперечка про те, як технології впливають на друковані книги тривала століттями. Прогнозувалося, що кожне нове відкриття змінить форму: радіо, фото, газети, фільми, телебачення, відеоігри та навіть інтернет. Але, практично жодні з футуристичних передбачень наших предків не збулися. Змінилася не книга, а сама індустрія. Журналіст Wired Крейг Мод (Craig Mod) розповів про це детальніше.

Багато фантастів говорили про те, що книга майбутнього буде інтерактивною, живою, змінюватиметься в залежності від того, де ви знаходитесь та як себе почуваєте, а історія в книжці взаємодіятиме з навколишнім середовищем. Наприклад, на сторінках книжки може з’явитися назва кав’ярні, куди ви постійно ходите, або ж день народження друга.

Хтось з нетерпінням чекав здійснення цих прогнозів, а хтось цього боявся.

1990 року «книжковий футуризм» досягнув прекрасної межі. Професор Броунівського університету Роберт Кувер (Robert Coover) в 1992 році написав у New York Times:

«Друковане середовище — приречена та застаріла технологія, проста цікавість давно минулих днів, яку вже незабаром потрібно відправити в запилені давно забуті музеї, які ми називаємо бібліотеками».

Звичні книги? – Нудьга! Книги майбутнього? – Це круто!

Проте, до середини 2000-х у нас все ще не було справжніх електронних книг. Sony запустила платформу Librie у 2004 році, але вона мало кому сподобалась. Інтерактивні CD-ROM також зникли з поля зору. У нас були блоги, Вікіпедія та інтернет, але міфологічна книга майбутнього поки що все ж не з’явилася.

2007 року все змінилося. На ринок вийшли такі гіганти цифрового світу, як iPhone та Kindle. Потім у 2010 році нам презентували iPad. Екрани з високою роздільною здатністю були у кожного в руках або в сумці. У якийсь момент можна було подумати, що нарешті ми дочекалися книги майбутнього.

Крик в пустелі

Фізичні книги сьогодні виглядають як фізичні книги минулого століття. А сучасні цифрові книги виглядають та функціонують майже так само, як цифрові книги десять років назад, коли було випущено першу Kindle. Найбільша зміна полягає в тому, що більшість конкурентів Amazon втратили свої позиції та пішли з ринку.

Amazon перемогла. В кінці 2017 року біля 83% продаж цифрових книг та 45% друкованих проходять через канали цієї компанії.

І ось в чому сюрприз: ми шукаємо книгу майбутнього не там. Еволюціонувати повинна не сама форма книги, а її значення. Замість цього технології змінили все, завдяки чому з’являються нові книги – фінансування, друк, організація суспільства – проводячи таким чином тиху революцію. Книги, які ми тримаємо сьогодні в руках являються книгами майбутнього, хоч з вигляду вони такими не здаються.

Революція публікації

Що потрібно для створення книги двадцять років тому? Звичайно, словниковий запас, але також і фонтан грошей. Навіть якщо у вас вони й були, вам обов’язково потрібно знайти видавця. Після друку книги вам потрібно знайти місце для їх зберігання. А потім — компанію, яка постачала б їх по всьому світу. Вам потрібно завести корисні знайомства та накопичити маркетинговий бюджет.

Щоб опублікувати цифрову книгу сьогодні, вам все ще потрібен словниковий запас, але ви можете пропустити всі інші кроки.

З друкованими книгами сьогодні все теж доволі просто, оскільки з’явилося безліч інструментів для фінансування, виробництва та поширення. Blurb, Amazon, Lulu, Lightning Source та Ingram Spark – лише декілька компаній, завдяки яким можна розв’язати зазначені проблеми. Багато з них готові взяти на себе функції продажу та доставлення. На сьогодні майже кожен, хто вміє користуватися комп’ютером, може опублікувати свою книгу.

Технологічні досягнення також змінили й економіку автора. Майже половина всього його заробітку надходить незалежно від кількості опублікованих книг. Вперше – можливо, з моменту виготовлення друкованого станка – в авторів та невеликих видавництв існують надійні незалежні варіанти окрім «традиційних» шляхів публікації.

Як краудфандинг все змінив

Kickstarter був запущений ще у 2009 році. Він не був першою краудфандинговою платформою, але швидко став найбільшим та найвпливовішим. З моменту запуску Kickstarter допоміг фінансувати більше ніж 14 тис. проектів, пов’язаних з публікацією, було зібрано $134 млн. Багато видатних письменників отримали фінансування саме на цій платформі.

Ключовим прикладом книги, яка з’явилася завдяки Kickstarter, являється робота Олени Фавіллі (Elena Favilli) та Франчески Кавалло (Francesca Cavallo) під назвою “Good Night Stories for Rebel Girls”. Проект по збору коштів на видання книги зібрав $457098, що перевищує заявлену ціль проекту у 10 разів. По всьому світові було продано більше мільйона копій. Книга стала брендом. Видавництво Timbuktu Labs видало “Goodnight Stories for Rebel Girls 2” у 2018 році та підняло ще $866 тис.

В історії успіху книги не береться до уваги одна важлива деталь. Робота не народжується за один день; автори почали тестувати її за 6 місяців до запуску кампанії на Kickstarter за допомогою найпростішої технології: електронної пошти.

Важлива технологія для будь-якого автора: електронна пошта

У 2014 році на розсилку новин The New York Times були підписані 6,5 млн осіб. До 2017 року ця цифра збільшилася вдвічі. Такі сервіси як Mailchimp пропонували послуги розсилки новин протягом 20 років, але вони не були такими популярними, як сьогодні.

У відповідь на такий шквал новинних розсилок з’явився стартап Substack, котрий допомагає письменникам заробляє гроші. Більшість платформ для розсилок погано інтегровані з системами платежів. Збір плати за підписку може бути доволі важкою задачею. За допомогою системи Substack видавець може легко налаштувати доступ до новинного блогу за абонентську плату.

Майже кожен письменник користується новинною розсилкою. У цьому вся сутність — у власності. Ми розуміємо, що володіємо списками розсилки; вони портативні, їх можна роздрукувати, зберігати в безпечному місці, незрозумілі алгоритми не керують ними.

Перший пробний лист “Rebel Girls” було відправлено 25 людям. Список розсилки сильно зріс за півроку, що й привело до кампанії на Kickstarter. Сила платформи полягає в тому, що коли людина підтримує проект, вона ділиться новинами з друзями та створює таким чином ефект мережі. Чим більше мережа, тим сильніший ефект. У компанії Kickstarter вона величезна.

Новинні розсилки у вигляді книги

Проблема з жорстким визначенням книги привела до того, що іноді хоч щось, що не дуже схоже на книгу, являється книгою у самому яскравому його прояві.

Бен Томпсон (Ben Thompson) керує новинною розсилкою Stratchery. За $100 на рік ви отримаєте думки Томпсона про технології та стартапи чотири рази на тиждень. У цьому є певна фішка. Окрім того, якщо ви дійсно будете прислуховуватися до його аналізу, він обов’язково принесе вам гроші. Саме тому це чудова угода. Згідно з публічними заявами, у 2014 році на його статті були підписані 1000 людей. Такі люди, як Томпсон ефективно пишуть книги. Зберіть усе його есе за рік, відредагуйте їх для більшого розуміння та у вас вийде окрема книга «Цей рік в технологіях». Тобто в якомусь розумінні Stratechery – така ж книга майбутнього, як і Kindle.

Слід також зазначити, що позиція Томпсона захищена: ніхто не може відняти у нього підписників або завадити йому спілкуватися з ними. Електронна пошта – проста, нудна, стара технологія. На відміну від соціальних мереж її поки не захопили алгоритми. Це передбачуваний маркетинговий канал.

У електронній пошті є щось майже історичне, що існує поза межами звичайного технологічного прогресу. Пошта надійно працює вже протягом десятиліть. Вона децентралізована. Її використовують більшість письменників. На сьогодні можна відкрити видавничу компанію, не створюючи веб-сайт та сторінку у Facebook, тільки за допомогою електронної пошти. Якщо все ж поєднувати адреси електронних скриньок з соціальними мережами, краще всього робити це з Instagram.

Популяризація аудіокниг

За останні декілька років аудіокниги завоювали значну частку видавничого ринку. У 2017 році вони принесли $2,5 млрд доходу, а це на 22% більше, ніж у 2016 році.
Смартфон хоч і не являється кращим пристроєм для читання, але за допомогою нього можна легко слухати аудіокниги – потрібно просто увімкнути трек та покласти телефон у кишеню по дорозі на роботу.

З кожним роком аудіокниги стають дедалі ефективнішим способом засвоювати інформацію. Це робити простіше та дешевше. Ринок захопили потужні акумулятори та дешеві навушники.

2005 року видання The New York Times заявило, що слухати аудіокниги далеко не те саме, що їх читати. Колись для того, аби послухати літературний шедевр потрібно було йти до бібліотеки або заряджати CD-плеєр. Наразі в сучасному світі не потрібно докладати зусиль. Достатньо лише дати вказівку інтернет-помічнику Алексі, аби вона прочитала ту, чи іншу книгу.

Аудіокниги дедалі популярніші. Тому The New York Times у березні випустили список книг, які найчастіше слухають користувачі.

Висновок

«Мемекс» Венівара Буша буквально описав «Вікіпедію».

Путівник в книзі «Автостопом по галактиці» – це айфон.

У «Книзі піску» Борхес писав про безмежну книгу: «Тоді незнайомець сказав мені: «Добре вивчи сторінку, ти ніколи більше її не побачиш». Це нагадує сучасний Twitter.

Наша книга майбутнього складається з e-mail скриньок, відео на YouTube, списків розсилок, краудфандингових компаній, конвертацій PDF у формат .mobi та складів Amazon.

Адже «книга» – це всього лише кінцева точка складної інфраструктури, яка стає все доступнішою. Навіть якщо кінцевий продукт не змінюється – це або видання Kindle, або проста книга в м’якому переплетенні – це простір, який приводить та повертає книги до життя та підтримує їх, змінюється кожного року. Цей простір дуже цікавий, але нудний.

Але не варто сподіватися на хибні та футуристичні речі. Книга все ще залишається простою та примітивною.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Wired

Читайте также:

Що почитати на вихідних? Огляд книги «Штучний інтелект: перезавантаження» Гері Маркуса та Ернеста Девіса

Кращі бібліотеки: Америка, Азія, Африка та Австралія

Кращі бібліотеки світу: Європа

Як за рік прочитати сотню книг? Дієві поради від експерта по продуктивності