Burning Man 2020 в VR: як це було

У 2020 році культовий фестиваль Burning Man неможливо було організувати традиційним чином, і його перевели в онлайн-формат. Версія у віртуальній реальності отримала назву BRCvr.

Деніел Тердіман, технологічний журналіст з Сан-Франциско відвідував Burning Man 21 рік і не вірив, що у 2020 році фестиваль буде таким же незабутнім, як зазвичай, але все-таки вирішив оцінити його. Ось якими були його враження.

Коли я вперше почув про Multiverse, концепції відтворення Burning Man в повністю цифровому форматі з восьми віртуальних світів, я був налаштований скептично. В кінці весни я спробував записатися добровольцем на захід по його підготовці, і це був провал — переговори в Zoom, технічні неполадки та нудьга. Це не віщувало нічого доброго.

Але пройшла весна, за нею літо, і раптово до фестивалю залишилося зовсім небагато. Я знав, що не зможу втриматися. Тому я надів VR-гарнітуру та увійшов в BRCvr, впевнений, що здамся через кілька хвилин, тому що мої сумніви будуть виправдані. Але сталося непередбачене.

Головний вхід в BRCvr – це місце просто неба, всього в декількох десятках віртуальних метрів від кафе Center Camp, центру Блек-Рок Сіті. Гарний початок: все виглядало правильно. Звук був правильним. Я почув звук пострілу з вогняної гармати. Я почув сміх і розмови людей поблизу.

Я повернув ліворуч, і там, всього в декількох метрах, була Duck — візок для гольфу, який переробили, щоб він виглядав як велика гумова качка. Я провів незліченну кількість годин, катаючись на ній. Це була чиста випадковість, але це було практично першим, що я побачив. Як відомо, будь-якому досвідченому відвідувачеві фестивалю, саме це там і відбувається. Це був дуже хороший знак. І це був тільки початок.

У цьому році були скасовані або перенесені майже всі заходи по всьому світу. І у багатьох з них, наприклад, SXSW, Coachella і, звичайно ж, Burning Man, з’явилося ціла спільнота фанатів. Кожен з фестивалів може зникнути, якщо не знайде способу дати своїм шанувальникам хоча б доторкнутися до того досвіду, який їм так подобається. Але як це зробити в умовах, коли люди фізично не можуть зібратися разом? Напевно, це можна було б зробити в Zoom, але ми вже занадто багато спілкувалися по відеозв’язку.

Уроки, які можна винести з досвіду BRCvr

Минулого тижня музичний фестиваль Red Rocks спробував влаштувати інтерактивний виступ гуртів, які грають на сцені в прямому ефірі, який дозволив фанатам взяти участь в невеликому, але значущому заході.

За кілька днів перебування в BRCvr я отримав багато задоволення і вважаю, що організаторам заходів варто вивчити досвід Burning Man 2020 року, і, можливо, взяти з нього приклад. Постійні відвідувачі фестивалю прийшли до висновку, що це було зовсім як — або майже як — Burning Man. Так чому варто у нього повчитися?

  • Організатори повинні нагадати відвідувачам про той досвід, який дає їм традиційна версія заходу. Дизайнери BRCvr досягли цієї, здавалося б, неможливої мети, створивши повністю цифровий простір Playa — так відвідувачі називають територію, де проходить Burning Man, — імітує масштаб справжнього місця. У віртуальній реальності можна ходити з тією ж швидкістю і відчувати навколо простір того ж «розміру», що і в реальності. Потрапивши в BRCvr, ми опиняємося посеред гігантської території, нас оточують реалістичні звуки, що проходять через наші VR-гарнітури або навушники, навколо розташовані химерні витвори мистецтва, гуляють незнайомці та друзі, з якими можна домовитися про зустріч або зіткнутися випадково.
  • Події повинні використовувати переваги свого контенту. Burning Man — фестиваль великих проєктів. Там є гігантські скульптури китів, пересувні піратські кораблі, тематичний табір в Новому Орлеані довжиною у квартал і так далі. Улюблені проєкти живуть в нашій пам’яті роками. Таким чином, BRCvr не тільки відтворював подробиці з реального життя, а й сотні реальних проєктів Burning Man, таких як Duck, Embrace або відомий бар для персоналу. Крім цього, щороку на фестивалі спалюють скульптуру людини. Перш ніж Multiverse закінчиться, вона буде горіти 24 години, починаючи з 2 години ночі за тихоокеанським часом в суботу. Можна створити та спалити власне мініопудало або просто спостерігати, як інші спалюють своє. Можна навіть створити «табір», щоб дивитися з на це разом друзями.
  • Використовувати творчу енергію проєкту. Колектив, відомий як We Are From Dust, тижнями працював разом з групою художників Burning Man, щоб перенести 3D-рендери своїх робіт в BRCvr. В результаті я виявив там кілька моїх найулюбленіших експонатів, в тому числі готичний ракетний корабель Raygun, дивовижний автомобіль dragon art і Purr Pods, групу з трьох металевих скульптур кішок, які муркочуть, коли до них торкаються. Не всі події створюються учасниками, як Burning Man, але у всіх присутній певний елемент участі спільноти. Коли люди знаходять на своєму заході те, що їм так подобається, вони розкажуть про це всім. Саме це і відбувається в BRCvr: ви зупиняєтеся, починаєте говорити з випадковими незнайомцями, і вони розповідають вам про дивовижний об’єкт, який вони тільки що знайшли. А потім йдете до нього самі, і розповідаєте про це всім, кого зустрічаєте. Точно так же, як на Burning Man.
  • Використовувати переваги технології. Проєкт Multiverse містить безліч різних цифрових середовищ, в тому числі обговорення в Zoom, 2D-візуалізацію віртуального Playa і багато іншого. Але головний спосіб випробувати BRCvr — зануритися в нього за допомогою висококласної VR-гарнітури, наприклад, Oculus Quest.

BRCvr доступний у 2D на ПК або навіть Mac, повний спектр вражень можна випробувати, переміщаючись в 3D-просторі, використовуючи руки та насолоджуючись графікою з високою роздільною здатністю. Для цього потрібно використовувати Quest або ще більш потужну VR-гарнітуру.

Якщо у вас є доступ до такого устаткування, досвід BRCvr стає практично безшовним. Йти було просто, зустрічатися і спілкуватися зі старими та новими друзями легко, а літати весело. BRCvr побудований на платформі AltspaceVR і іноді працює з помилками, але різноманіття зовнішніх образів, звуків, артоб’єктів та самої території перекривали будь-які проблеми.

Синдром втрачених можливостей

Я ставлюся до того типу людей, які страждають від синдрому втрачених можливостей. І як би я не старався, щороку, приїжджаючи в Блек-Рок, я не можу позбутися відчуття, що все вже майже закінчилося, і шкодую про багато речей, яких, я впевнений, мені буде не вистачати.

Попри мій первісний скептицизм з приводу BRCvr, я незабаром зрозумів, що мене турбує його неминуче завершення. Зрештою, це тимчасова подія, як і Burning Man. Саме в цьому полягає її головна схожість з його реальним аналогом.

Одного разу вночі я літав над віртуальним Playa, використовуючи інструмент, який допомагає користувачеві злетіти. З цього місця відкривався чудовий вид. Все було як на долоні: рівнина, інсталяції, захід солнця, гори.

Я озирнувся і побачив, що поруч зі мною хтось є.

Я привітався, і вона запитала, як я себе почуваю. «Приголомшливо, — відреагував я. — Я літаю високо над Блек-Рок Сіті. Що може бути краще?”. Вона не роздумувала над відповіддю. «У цьому Блек-Рок Сіті», — сказала дівчина.

Це правда. Але в епоху пандемії, коли ми всі проводимо так багато часу в будинках, а фанати страждають через неможливість відвідати улюблені фестивалі, віртуальна версія Burning Man стала вельми гідною альтернативою його традиційному варіанту.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FastCompany

Читайте также:

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні

Як VR-анестезія допоможе впоратися з реальним болем

Історія Oculus: від підліткового хобі до порталу до метавсесвіту