VR-зустрічі стали можливі без спеціальної гарнітури

Spatial — це стартап, що дозволяє влаштовувати зустрічі в доповненій або віртуальній реальності. Його продукт трохи схожий на сервіс Facebook Spaces, який закрився, але має ширші можливості.

Раніше для нього була потрібна VR-гарнітура, але минулого тижня Spatial оголосив, що тепер його рішення є на десктопних браузерах, а також на Android і iOS. Платформа безкоштовна і відкрита для всіх.

«У світлі COVID-19 ми спостерігали дійсно суттєве зростання попиту — приблизно на 1000%, — розповідає Ананд Агаравала (Anand Agarawala), співзасновник і CEO Spatial у віртуальній кімнаті, наповненій сонячним світлом і оточена горами. — Zoom не можна назвати хорошою заміною перебуванню в офісі з іншими людьми, тоді як щось на зразок VR надає такий рівень присутності та персоніфікації».

Агаравала правий. Регулярні зустрічі в Zoom з колегами гарні, але можливість стояти поруч з чиєюсь віртуальною моделлю (на відстані менше півтора метра!) та спостерігати, як ця людина жестикулює під час розмови, дозволяє відчути більш тісний зв’язок і краще сфокусуватися на спілкуванні. Це краще, ніж дивитися на десяток зображень облич на екрані.

До цього часу Spatial працював виключно на корпоративному рівні з клієнтами від Mattel до Pfizer. Спочатку програму використовували офісні співробітники, щоб налагодити контакт з віддаленими членами команди з усього світу, але пандемія коронавірусу значно прискорила поширення роботи вдома.

Джейкоб Левенштейн, глава бізнес-підрозділу Spatial, каже, що основним варіантом використання Spatial була співпраця в області 3D-дизайну. У таких компаніях, як Mattel, дизайнери приносять свої ідеї в віртуальні конференц-зали та потім працюють над ними в природних умовах. Потім вони запрошують команду з Китаю і демонструють готовий продукт в 3D-рендерингу. Це дозволяє залучати фахівців з різних країн і усуває необхідність літати в офіси лише для того, щоб побачити розробку продукту.

За словами Левенштейна, інші корпоративні клієнти використовують Spatial як віртуальний конференц-зал, в якому команда зустрічається один-два рази на тиждень для узгодження дій. Тепер, коли Spatial став безкоштовним, Левенштейн сподівається, що платформу почнуть використовувати ще більше людей. За його словами, деякі вже підключаються до Spatial для проведення семінарів.

«Відеочат справді не був створений для такого використання, — зазначає Левенштейн. – Відеочат — це інструмент, який зазвичай корисний для двох речей: дуже особистих розмов в невеликих групах або великих вебінарів, де вам не потрібно взаємодіяти з іншими людьми. Але для чогось проміжного він не підходить, і саме тут ми бачимо, що Spatial дійсно куди більш інтерактивне й індивідуальне рішення для спільної роботи».

Безкоштовна версія тимчасово надає необмежений доступ до всіх функцій платформи. Агаравала каже, що безкоштовна версія буде існувати завжди, але деякі обмеження (наприклад, 40-хвилинна тривалість сеансу і використання не більше трьох кімнат) повернуться, коли скасують соціальне дистанціювання.

У Spatial можна працювати з 3D-моделями. Якщо у вас немає готових, ви можете знайти в Google що завгодно та автоматично створити низькополігональну 3D-модель. Наприклад, заради експерименту можна оточити себе зграєю віртуальних собак.

Платформа також дозволяє писати замітки, демонструвати екран, завантажувати презентації й, очевидно, навіть влаштовувати віртуальні вечірки.

Spatial найкраще працює, коли AR- або VR-гарнітуру використовують не менше двох осіб. Відвідування зустрічі через браузер — хороший варіант для людей, у яких немає спеціального обладнання, але коли в ній бере участь 3D-модель тільки однієї людини, це трохи ніяково.

Такі гарнітури коштують дорого, тому зараз Spatial не так доступний, як може здаватися його творцям. Принаймні, ця ситуація збережеться до тих пір, поки не знизиться вартість AR- і VR-обладнання. Компанія каже, що також працює над додатками для iPhone та Android, які будуть використовувати камеру телефону для створення віртуальної моделі користувача.

Зараз для підключення до Spatial потрібна тільки адреса електронної пошти. Ті, у кого є AR- і VR-гарнітури, можуть зробити знімок обличчя для створення 3D-моделі. Після цього можна створити кімнату і запросити в неї людей за посиланням. Власники гарнітури отримають віртуальне тіло з руками, які обертаються навколо нього, коли ви рухаєте ними в реальності, ротом, який відкривається при розмові, і очима, які кліпають. Люди без гарнітури з’являться у вигляді плаваючого прямокутника, який демонструє вид з їх вебкамер.

3D-моделі можна трохи відшліфувати — Агаравала каже, що це завдання на порядку денному. Але поки користувачі просто щасливі, що можуть потиснути руку колезі.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: WIRED

Читайте также:

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

Як VR-анестезія допоможе впоратися з реальним болем

Після WeWork: яке майбутнє чекає на коворкінги?

Історія Oculus: від підліткового хобі до порталу до метавсесвіту