Дослідіть зміну нашої планети у оновленні Google Планета Земля

За даними Google за останні 15 років мільярди людей звернулися до сервісу Google Планета Земля (Google Earth), щоб дослідити нашу планету з різних куточків та сторін. Можливо, і ви заглянули на Еверест або пролетіли через ваше рідне місто. З часу запуску Google Планета Земля компанія зосередилася на створенні 3D-копії світу, який відображає нашу планету в чудових деталях із функціями, які розважають і надають можливість кожному втілити позитивні зміни.

У найбільшому оновленні Google Планета Земля з 2017 року ви зможете побачити нашу планету в абсолютно новому вимірі — часі. Завдяки технології уповільненої кінозйомки (Timelapse/таймлапс) в Google Планета Земля 24 мільйони супутникових фотографій за останні 37 років об’єднані в інтерактивний 4D-досвід. Тепер кожен може дивитися, як спливає час, і стати свідком майже чотирьох десятиліть планетних змін.

За останні півстоліття наша планета зазнала швидких змін навколишнього середовища — більше, ніж у будь-який інший момент в історії людства. Багато з нас відчули ці зміни на собі; для інших людей наслідки зміни клімату здаються абстрактними та далекими, наприклад, танення льодовиків. Завдяки Timelapse в Google Планета Земля ми зможемо мати більш чітку картину про зміни планети — ця функція показує не просто проблеми, а й шляхи їх вирішення, а також дивовижні природні явища, що виникають протягом десятиліть.

Щоб дослідити Timelapse в Google Планета Земля, перейдіть на g.co/Timelapse — за допомогою зручного рядка пошуку можна вибрати будь-яке місце на планеті, де ви хочете бачити час у русі.

Або відкрийте Google Планета Земля і натисніть на позначку з кермом корабля, щоб знайти Timelapse на платформі Voyager, і переглянути інтерактивні екскурсії. Google також завантажила понад 800 відеороликів Timelapse як у 2D, так і у 3D форматах для загального користування на g.co/TimelapseVideos. Ви можете вибрати будь-яке відео у форматі MP4-відео або переглянути відео на YouTube.

Дії людей Суру, які захистили тропічний ліс Амазонки, який вони називають домом у Рондонії, Бразилія

Формування сільського господарства посеред пустелі в Ель-Джоуфі, Саудівська Аравія

Зрозумійте причини змін на Землі

Компанія Google працювала з експертами з лабораторії CREATE Університету Карнегі-Меллон, щоб створити технологію на основі таймлапс. Так з’явилося п’ять тем: зміна лісу, збільшення міст, температура потепління, джерела енергії та тендітна краса нашого світу. Google Планета Земля розповість про кожну з тем, щоб краще їх зрозуміти.

Timelapse в Google Earth показує швидкі зміни на нашій планеті в контексті п’яти тематичних історій, наприклад, відступ льодовика Колумбія на Алясці.

Покладіть час на Землі на свою долонь

Для створення таймлапс відео розміром із планету потрібна значна кількість так названих «pixel crunching» у Earth Engine, хмарній платформі Google для геопросторового аналізу. Щоб додати анімовані таймлапс зображення до Google Планета Земля, компанія зібрала понад 24 мільйони супутникових знімків з 1984 по 2020 рік, що складають разом квадрильйони пікселів. Потрібно більше двох мільйонів годин обробки на тисячах машин у Google Cloud, щоб зібрати 20 петабайт супутникових зображень в єдину відеомозаїку розміром 4,4 терапікселя — це еквівалентно 530 000 відео в роздільній здатності 4K! І всі ці обчислення були зроблені в наших 100% вуглецево нейтральних центрах обробки даних, які є частиною зобов’язань компанії Google для допомогти побудувати майбутнє без вуглецю.

Timelapse в Google Планета Земля — це найбільше відео на нашій планеті, нашої планети. А для його створення потрібна була неземна співпраця. Ця робота стала можливою завдяки зобов’язанням уряду США та Європейського Союзу щодо відкритих та доступних даних. Не кажучи вже про їхні геркулесові зусилля щодо запуску ракет, марсоходів, супутників та астронавтів у космос заради знань та досліджень. Timelapse в Google Планета Земля просто не був би можливим без НАСА та програми Landsat Геологічної служби США, першої у світі (і найтривалішої) цивільної програми спостереження за Землею та програми Європейського Союзу «Копернік» із супутниками Сентинел.

Таймлапс також виявляє прекрасні природні геологічні процеси, такі як піщані пляжі Кейп-Код, що повільно зміщуються на південь. Цей слід часу зафіксовано у колекції «Зміни, що зачаровують».

Що можна зробити з Timelapse?

Спробуйте Timelapse та поділиться цим з іншими — чи то ви дивуєтесь змінами лінії узбережжя, чи стежите за зростанням мегаполісів, чи відстежуєте вирубування лісів. Timelapse в Google Планета Земля — це зменшення масштабу, щоб оцінити стан здоров’я та благополуччя нашої єдиної домівки, і це інструмент, який може навчати та надихати на дії.

Наочні докази можуть показати кожному наявні проблеми, так як словами неможливо розповісти. Візьмемо для прикладу роботу Лайзи Голдберг, яка планує використовувати зображення таймлапс для навчання щодо кліматичних змін. Або документальний фільм «Nature Now» (Природа зараз), удостоєний нагороди в 2020 році, в якому використані супутникові знімки, щоб показати зростаючий слід людства на планеті.

Timelapse для наступного десятиліття

У співпраці з партнерами компанія Google буде щороку оновлювати Google Планета Земля новими зображеннями таймлапс протягом наступного десятиліття. Сподіваємось, що цей погляд на планету започаткує дискусії, заохотить дослідження та змінить точки зору щодо деяких наших найгостріших глобальних проблем.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: GoogleBlog

Читайте также:

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Bard стає Gemini – що цікавого анонсувала компанія Google

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24