Які оновлення чекають Google Мапи завдяки штучному інтелекту

Шістнадцять років тому багато хто з нас подорожував, тримаючи паперові мапи в одній руці та кермо в іншій — без інформації про поточний рух по маршруту чи деталі про те, коли відкривається ваш улюблений ресторан. З того часу межі того, що може робити карта за допомогою нових розробок в області машинного навчання значно розширилися.

Крім того, реалії також вносять свої корективи в наше життя — так, з початку пандемії за даними Google спостерігалося збільшення більш ніж на 60% використання місцевих функцій на Картах в Україні, зокрема таких інструментів, як Списки, вкладка «Огляд» та Стрічка активності спільноти.

Цього року сервіс Google Мапи мають намір внести понад 100 удосконалень за допомогою штучного інтелекту. Нижче короткий зріз того, як сервіс використовує штучний інтелект, щоб покращити роботу мап завдяки низці оновлень, що з’являться цього року.

Орієнтуйтеся в приміщенні за допомогою режиму Живі Мапи (Live View)

Нам всім знайомий той незручний момент, коли раптом з’ясовується, що йдеш у протилежному від потрібного напрямку — Живі мапи використовують AR-сигнали, щоб уникнути саме цього. Live View працює на основі технології, яка називається «глобальна локалізація», яка використовує штучний інтелект для сканування десятків мільярдів зображень Street View, щоб зрозуміти місцеположення. Завдяки новим вдосконаленням від Google, які допомагають зрозуміти точну висоту та розміщення об’єктів усередині будівлі, планується перенести Live View до деяких найскладніших для навігації місць у приміщенні: аеропортів, транзитних станцій та торгових центрів.

Якщо треба буде сісти в літак або потяг, Живі карти зможуть допомогти знайти найближчий ліфт та ескалатори, гейт, платформу, місце видачі багажу, стійки реєстрації, каси, туалети, банкомати тощо. Стрілки та супровідні вказівки вкажуть правильний шлях. А якщо потрібно буде щось забрати з торгового центру, можна буде скористайтеся функцією Live View, щоб побачити, на якому поверсі знаходиться магазин і як туди потрапити. Функція Live View в приміщенні працює вже і зараз на Android та iOS у ряді торгових центрів Чикаго, Лонг-Айленда, Лос-Анджелеса, Ньюарка, Сан-Франциско, Сан-Хосе та Сіетла. Її планують запустити в найближчому майбутньому в окремих аеропортах, торгових центрах і транзитних станціях Токіо та Цюріха, і з часом планується додати більше міст.

Плануйте заздалегідь за допомогою інформації про погоду та якість повітря

За допомогою нової функції погоди можна буде швидко побачити поточну та прогнозовану температуру та погодні умови в необхідній місцевості. А нова функція якості повітря буде показувати, наскільки здоровим (або нездоровим) є повітря. Для цих функцій будуть використовуватися дані таких компаній, як The Weather Company, AirNow.gov та Central Pollution Board. Функція погоди буде доступна у всьому світі, а функція якості повітря буде представлена в Австралії, Індії та США, та згодом буде розповсюджена на інші країни.

Знайдіть більш екологічно-чисті маршрути для прогулянок

За допомогою інформації від Національної лабораторії Міністерства енергетики США, Google розробляє нову модель маршрутизації, яка оптимізує зниження споживання палива на основі таких факторів, як нахил дороги та затори. Це все є частиною зобов’язань, які компанія взяла на себе у вересні минулого року, щоб допомогти людям вжити заходів щодо зменшення їхнього екологічного впливу. Незабаром, Google Мапи будуть прокладати маршрут із найменшим викидом вуглецю за замовчуванням, якщо він має приблизно такий самий час прибуття, як найшвидший маршрут. У випадках, коли екологічно чистий маршрут може суттєво збільшити час прибуття, сервіс буде давати можливість порівняти відносний вплив CO2 між маршрутами для вибору. Екологічні маршрути будуть представлені в США на Android та iOS пізніше цього року, а згодом і в інших країнах.

Від Амстердаму до Джакарти, у містах по всьому світі створено зони з низьким рівнем викидів — зони, що обмежують рух забруднюючих повітря транспортних засобів, таких як дизельні машини або машини зі специфічними стікерами про викиди, — щоб допомогти підтримувати чисте повітря. Щоб підтримати роботу в цьому напрямку, Google працює над новими сповіщеннями, щоб допомогти водіям краще орієнтуватися, коли вони будуть прокладати маршрути через ці зони. Користувачі зможуть швидко дізнатись, чи дозволений їх транспортний засіб у цьому районі, вибрати альтернативний вид транспорту або обрати інший маршрут. Сповіщення про зони з низьким рівнем викидів будуть представлені цього червня в Німеччині, Нідерландах, Франції, Іспанії та Великобританії на Android та iOS, а незабаром з’являться і в інших країнах.

Також компанія представила новий інтерфейс напрямків, який полегшує вибір варіантів маршрутів при пересуванні пішки. Незабаром буде доступний детальний огляд усіх маршрутів та видів транспорту, доступних для вашого пункту призначення. Так, стане можливо порівняти, скільки часу знадобиться для того, щоб доїхати на машині, громадському транспорті чи велосипеді, не перемикаючись між вкладками. Використовуючи вдосконалені моделі машинного навчання, Мапи будуть автоматично визначати пріоритетні режими — і навіть показувати маршрути, які є популярними у місті. Наприклад, якщо ви багато їздите на велосипеді, ми автоматично покажемо вам більше велосипедних маршрутів. І якщо ви живете в такому місті, як Нью-Йорк, Лондон, Токіо чи Буенос-Айрес, де популярним є користування метро, ми поставимо цей режим вище, щоб ви швидше отримали потрібну інформацію. Ця опція буде представлена у найближчі місяці на Android та iOS.

Усі ці оновлення можливі завдяки вдосконаленням штучного інтелекту, які перетворили Мапи Google на мапу, яка може відображати мільйони змін, що вносяться у всьому світі щодня — у найбільших містах, а також у найменших містечках.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: GoogleBlog

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному