Що буде, якщо Google раптом припинить свою роботу?

Ми вже звикли до Google та багатьох його сервісів, сервіс вже став частиною нашого життя. І це не так вже й дивно. Американська компанія завжди намагалася застосувати максимально доступні інструменти, аби спростити життя користувачів. Що ж відбудеться, якщо Google припинить свою роботу буквально на півгодини?

У мене пропав інтернет

Багато користувачів використовують стартову сторінку Google для перевірки інтернет-з’єднання. Якщо зник доступ до інтернету, а провайдер сказав, що проблема вирішена, перше, що користувач робить, аби перевірити інтернет-з’єднання – відкриває стартову сторінку Google.

Насправді цьому існує декілька причин – від технічних до метапсихологічних. З технічної точки зору, сторінка Google дуже легка. У ній міститься мінімум скриптів та інших елементів, що дозволяють завантажувати її швидко при мінімуму зусиль. Метапсихологічна причина полягає у глибокій інтеграції пошукової системи Google до нашого життя. Згідно зі статистикою 2018 року, середньостатичний користувач інтернету вводить пошукові запити у Google 76 раз на добу.

Отже, в перших декілька хвилин виходу зі строю пошукової системи Google, чимало хто подумає про те, що в них не працює інтернет.

2013 року сервіс відключився лише на 120 секунд, що привело до різкого падіння інтернет-трафіку по всьому світу аж на 40%. Враховуючи той факт, що у 2018 році користувачів інтернету вже значно більше, така зупинка усіх сервісів приведе до повного хаосу серед інтернет-користувачів. Мине лише декілька хвилин, поки люди не зрозуміють, що з інтернет-з’єднанням у них все гаразд. Це всього лиш не працює Google.

Стан пошуку

Google – найпопулярніша пошукова система у всьому світі. Звичайно, в різних країнах є свої місцеві пошукові системи. Наприклад, в Росії існує Яндекс, в Китаї – Baidu, а в Кореї – Naver. Тимчасові проблеми в Google дуже вплинуть на цілий ринок, оскільки люди в той же момент почнуть шукати альтернативи знаменитому пошуковому сервісу. Оскільки доля ринку у Google аж 91%, зміна платформи може бути не надто зручною.

Якщо подивитися детальніше, то така несправність може вплинути на бізнес-сторону. Адже пошукові системи, такі як Google заробляють на рекламі. Будь-які проблеми із рекламною платформою обов’язково вплинуть на роботу екосистеми PPC («плата за клік»). Оскільки пошуковий трафік перекочує до іншої пошукової системи, наприклад Bing, ціна за клік сильно збільшиться. Усе це пов’язано з механізмом попиту та пропозиції: одразу ж попит на пошук у Bing був значно нижчий, та й рекламодавці повинні були платити якусь певну суму. Зараз, враховуючи той факт, що у Bing всього лише 5% частки ринку, масовий приплив пошукового трафіку з Google значно змінить попит в ширших масштабах. Разом з ним зміниться попит та збільшиться ціна за клік.

Маркетинг в пошукових системах чимось схожий на біржу. Потрібно постійно робити ставки для того, аби залишатися у топі видачі та бути максимально ефективним. 30 хвилин – це достатній час для того, щоб змінити всю рекламну атмосферу. А ще цього часу надто мало для планування правильної рекламної стратегії.

У Китаї такий сценарій виключений, оскільки Google там знаходиться під забороною тоді, коли Baidu являється найпопулярнішою пошуковою системою в країні.

Проблеми з пересуванням

Google Карти – це найпопулярніша онлайн-мапа у світі. Кількість активних користувачів цього додатку ще у 2017 році налічувалось 2 млрд. Це число продовжує рости з кожним днем. Більш того, Google Карти виступають партнером компаній Ola та Uber.

Тільки уявіть, який хаос з’явиться на дорогах, коли Google Карти припинить функціонувати на півгодини. Люди використовують цей сервіс під час руху по дорозі. Він допомагає знайти оптимальний маршрут та уникнути заторів. Тобто, будь-яка несправність з Google Картами приведе до порушення дорожніх правил та навіть до зупинки всього транспортного руху.

Яка ймовірність виникнення проблем із Google сервісами

Ймовірність такого розвитку подій зовсім мала, проте це все-таки можливо. Google використовує екосистему хмарного хостингу, який складається із 2,5 млн серверів. Така технологія просто ідеально підходить Google саме тому, що в першу чергу вона забезпечить високий рівень масштабності. Крім того, така система є надійною. Якщо один чи декілька серверів зламаються, на їх місце можуть стати інші сервери. Але якщо вийдуть з ладу велика кількість серверів, то ймовірність виключення сервісу збільшиться.

Звичайно, це далеко не всі наслідки короткочасної несправності пошукової системи Google. Тільки уявіть, як виглядатиме стрічка у Facebook та Instagram – сотні новин та історій про несправність сервісу. Тим не менш, ці три сценарії розвитку подій цілком достатньо для розуміння жахливості ситуації та залежності цілого суспільства від інтернет-технологій.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Medium

Читайте также:

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Bard стає Gemini – що цікавого анонсувала компанія Google

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24