Олександр Павленко, ChoiZY: про легший шлях до професії

Обрання майбутньої професії – важливий крок. Але часом школярі мають хибні уявлення про омріяний фах. Через невиправдані очікування багато молодих людей кидають навчання, працюють в іншій сфері після випуску з ВУЗу чи усе подальше життя ненавидять помилково обрану спеціальність. Команда ChoiZY хоче змінити це, надаючи молоді інформацію щодо професій «з перших вуст». Детальніше – від СЕО ChoiZY, Олександра Павленка.

Команда ChoiZY: Євген Попов (CFO),
Олександр Павленко (CEO),
Катерина Ло (CBO),
Артем Петрюк (CTO)

Про виникнення стартапу

Історія нашого стартапу бере початок із зустрічі друзів у барі. Зустрілись я, Євген Попов (наш CFO) та наш колишній CTO проєкту. Ми спілкувались, обговорювали поточні проєкти один одного, а потім вирішили, а чого б нам не започаткувати щось разом? Розійшлись із цією думкою по домівках, а за тиждень зустрілись. У кожного був список із 20 ідей. Відкинувши їх всі з різних причин, я вирішив запропонувати останню. Ту ідею, що в моєму списку навіть не мала номеру. А все через те, що я вже займався профорієнтацією офлайн, і вихід онлайн планував трохи згодом. Але мою ідею підхопили дуже завзято. Від цієї зустрічі до моменту початку активної роботи пройшло ще пів року. Впродовж цього часу ми продовжували допрацьовувати концепцію проєкту. Згодом до команди долучилась ще Катерина Ло (CBO) і активно взялась за напрямок розвитку нашого проєкту закордоном та пошук нових партнерств (Катерина проживає та працює у Лондоні). Вже влітку наша команда отримала свій остаточний вигляд – четвертим співвласником та нашим новим CTO став Артем Петрюк. З кожним співвласником мене поєднує давня історія дружби – з Катериною ми разом навчались у школі, з Євгеном – в університеті, а Артем був викладачем IT у профорієнтаційному таборі, організатором якого я був. Але дружні стосунки не є наріжним каменем. Наприклад, я, як і Євген навчались в гуманітарному класі, а обрали економічний фах, Артем закінчив економічний університет, проте обрав кар’єру айтішника, а Катерина після отримання ступеня бакалавра з фінансів зрозуміла, що їй більше подобається працювати з людьми та вступила на магістратуру на готельно-ресторанний бізнес. Кожен з нас не хоче, щоб нинішні підлітки теж йшли таким важким шляхом до майбутньої професії, а визначились ще під час навчання у школі!

Про ChoiZY

ChoiZY – це профорієнтаційна онлайн-платформа. Зареєструватись на ній можуть як підлітки, так і спеціалісти. Для підлітка після реєстрації є можливість обрати одну з 22 професій, що вже зараз є на платформі, дивитись відео, виконувати завдання. Окрім цього є можливість проходження профорієнтаційного тестування та отримання онлайн-консультації психолога та спеціаліста стосовно вибору університету. Додатковим приємним бонусом є окрема категорія спецпроєктів. Наразі на ChoiZY є спецпроєкт з Національним паралімпійським комітетом, в якому представлені відеокурси від наших видатних чемпіонів. Далі в цьому розділі ми будемо висвітлювати й інші важливі соціальні питання.

Для спеціаліста також є можливість зареєструватись на нашій платформі як викладач, завантажити свій відеокурс, в якому розповісти про професію та поділитись досвідом з молоддю.

Долучитись до нас може будь-який спеціаліст. Головне мати сили, натхнення та велике бажання. Ми відразу надсилаємо приклад плану, оформлення курсу, вимоги до техніки. Завжди готові допомагати та асистувати, але знімати викладач повинен себе сам. В цьому немає нічого складного та страшного. Це може підтвердити кожен із представлених на платформі викладачів. Тому з радістю чекаємо на нових викладачів.

Про монетизацію

Зареєструватись та переглядати відео на платформі можна абсолютно безкоштовно! Ми зробили це для того, щоб максимальна кількість школярів могла визначитись із майбутньою професією з нашою допомогою. Але існують звісно і платні функції. По-перше, це продаж сертифікатів. По проходженню кожного курсу є можливість придбати сертифікат, що не лише буде підтверджувати проходження курсу, а й надавати різноманітні бонуси. По-друге, це проходження профорієнтаційного тестування та консультація спеціаліста. По-третє, різноманітні партнерські проєкти, які ми почнемо реалізовувати найближчим часом

Про плани

Ми б хотіли, щоб на нашій платформі були представлені не лише топові професії, які у всіх на слуху, а й доволі цікаві, незвичні, більш рідкісні. Для цього ми навіть намагаємось комунікувати з коледжами та університетами, в яких представлені такі спеціальності, але діалог поки рухається важко. Водночас ми не обмежуємо жодного спеціаліста, навіть якщо ця професія вже є на платформі, кожен має змогу зняти свій курс, подати своє бачення, а учні вже дадуть їм свою оцінку.

Наразі на платформі 22 професії. Про свої спеціальності вже розповіли адвокат, журналіст, стиліст, викладач, PR-менеджер, радіо спеціаліст, психолог, сценарист, менеджер з комунікацій та народний депутат. Також на ресурсі підлітки можуть дізнатись про роботу розробника чат-ботів Facebook, E-commerce та IT-спеціаліста, project-менеджера та букера модельного агентства. Серед відомих людей – історія успіху блогера Марини Петровської (входить в топ-20 блогерів Києва), а також поради від української акторки Яніни Андреєвої. В найближчий час з’явиться архітектор, фотограф, HR-спеціаліст, фітнес-інструктор, бізнес-тренер, фінансовий консультант та банківський працівник. Щоб не пропустити відеокурси, радимо вже зараз зареєструватись на онлайн-платформі «ChoiZY» і слідкувати за новинами!

ВАРТО ЧИТАТИ:

Фото: власний архів спікера

Читайте также:

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

У британському університеті з’являться лектори-голограми

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Фінансування тревел-стартапів у 2023 році: тренди та найбільші раунди