Кріоніка — історична подорож по загадковій науці

Жоден фільм про майбутнє і подорожі в космосі не обходиться без кріокапсул. А як інакше? Адже перетнути такий величезний простір не постарівши фізично неможливо. Чи можливо продовжити життя за допомогою заморожування тіла або це все авантюра? Сьогодні розглянемо історію кріоніки. Від експериментів на свинях та черв’яках − до скандалів та вбивств під час кріонізації.

Наукові експерименти по кріоніці тварин почалися ще в 17 столітті. Вже в другій половині 18 століття англійський вчений Джон Хантер виразив думку про те, що за допомогою заморожування можна продовжити життя людини.

На початку 20 століття вже російський вчений Порфирій Бахметьєв зайнявся експериментами по заморожуванню та розморожуванню метеликів. Тоді ж відкрили гліцерин в якості кріопротектора, за допомогою якого проводились експерименти по замороженню людей і інших ссавців нашого виду.

Першою людиною, хто дав згоду на своє заморожування, був професор психології Каліфорнійського університету на ім’я Джеймс Бедфорд. Він помер у віці 73 роки. За 2 роки, а саме 1965 року, Джеймс Бедфорд сам запропонував науковцям заморозити його тіло.

На такий ризик професор пішов через своє захворювання. Він хворів раком нирок, метастази вже добралися до легень. Офіційна дата кріонізації Джеймса Бедфорда – 12 січня 1967 року. Його заморожене тіло на даний момент знаходиться в Арізоні.

Історична екскурсія по важливим датам в кріонізації

1947 рік

Французький біолог Жан Ростан почав досліджувати кріогенність. І тільки в 1947 році Роберт Еттінгер (Robert Ettinger), американський магістр математики став засновником кріоніки як такої. Після бойових ран, які він отримав у Другій світовій війні, в лікарні він ознайомився з дослідженнями французького біолога і розвинув цю ідею.

1948 рік

У березні 1948 року світ побачила розповідь Еттінгера під назвою «Передостанній козир» у науково-фантастичному журналі «Дивовижні історії». Завдяки цій публікації Еттінгер став відомий у науковому колі. Еттінгер був перший, хто пояснив принцип кріоніки. Сучасне медичне та юридичне поняття смерті досить відносне, а не абсолютне, усе залежить від розвитку технологій в певній місцевості, вважав американський вчений.

Згідно його теорії, чоловік, який від серцевого нападу чи раку легень у маленькому селі точно відправиться на той світ. А чоловік, який живе у великому місті з розвинутими технологіями за такими ж обставинами точно залишиться в живих, бо його швидко реанімують. Крім того, не потрібно й нехтувати часом. Сьогоднішній «труп» може вже завтра перетворитися у пацієнта.

1956 рік

Французький вчений Луї Ре реанімував серце курячого ембріону. Перед тим цей ембріон побував у рідкому азоті протягом кількох місяців.

1962 рік

Чекаючи, поки видатні вчені прийдуть до того ж висновку, що й він, Еттінгер став активістом. У 1960 році існувала книга «Хто є хто в Америці». Це був свого роду біографічний словник видатних людей Америки. Еттінгер звернувся до двохсот відомих людей з цієї книги, пояснивши ідею кріоніки акцентувавши на обов’язковому страхуванню життя. Відповідь не забарилася: потрібно більш ретельно дослідити питання та його культурну складову.

Чоловік не здавався та став пояснювати, що будь яка людина, не залежно від її статків, інтелектуального рівня і соціальної активності має розуміти той факт, що вмирання – це повільний оборотній процес. Бути кріонованим не так вже й страшно, розмороження людини потребує технологічного розвитку.

В 1962 році Етінгер опублікував вже цілу книгу (точніше її попередню версію) «Перспективи безсмертя», де йшлося про своєрідні технології в майбутньому, які дозволять воскресити людину з мертвих. Цією теорією зацікавився письменник Айзек Азімов (Isaac Asimov).

Айзек підкреслив, що кріоніка – цікава наука та згодився опублікувати дану книгу. 1964 року книгу надрукували у твердій обкладинці. «Перспективу безсмертя» перевели на 9 мов, їй присвоїли звання «книга місяця». Еттінгер став першим науковцем, хто чітко сформулював ідею кріоніки.

1963 рік

Активістом Еваном Купером було засновано цілу організацію по кріоніці, яка називалась «Спільнота продовження життя». Навколо цієї організації об’єднувались всі ті, хто щиро вірив у те, що людське життя можна продовжити. Згодом Еван покинув організацію та став займатися парусним спортом. У морі він пропав безвісти. Але діло Купера знайшло своє продовження і учасники організації відкрили свої кріонічні організації у Каліфорнії в Нью Йорку.

1965 рік

Промисловий дизайнер з Нью-Йорку Карл Вернер придумав саме слово «кріоніка». 1965 року Карл Вернер разом із однодумцями Кетріс Хендерсон та Саул Кент заснували «Нью-Йорську спільноту кріоніки». Пізніше Вернер пішов з головою в науку, а Кент та Хендерсон продовжували справу про кріоніку уже вдвох.

1966 рік

«Спільнота кріоніки» відтепер запрацювала і в Мічігані, Каліфорнія. Але на відміну від інших подібних спільнот, Каліфорнійська ставила перед собою за мету розповісти детальніше людям про кріоніку. Заморожувати людей було не в їх компетенції. Зараз це просвітницьке об’єднання має назву «Іммортальська спільнота».

1967 рік

Після заморозки Бедфорда лідер «Каліфорнійської спільноти кріоніки» Роберт Нельсон написав книгу під назвою «Ми заморозили першу людину».

1969 рік

Було засновано кріонічну спільноту BayArea (BACS), яку потім перейменують в «Американську спільноту кріоніки». Ця компанія і досі існує та надає надійні кріонічні послуги.

1971 рік

Президент Французької кріонічної спільноти Анатоль Долінов зустрівся з радянським патофізіологом та засновником реаніматології Володимиром Неговським. Вони хотіли об’єднатися та впровадити кріоніку в СРСР, проте наміри залишилися лише на папері. Проект так і не прижився в радянських реаліях.

1972 рік

З’являється ще одна спільнота Alcor, яка займається замороженням людей. Спільноту заснували каліфорнійські активісти Фред та Ліда Чемберлен (Frederick Chamberlain, Linda Chamberlain). Але вони втратили довіру після випадку, коли на місцевому кладовищі знайшли вже розкладених кріонованих пацієнтів. Першим пацієнтом спільноти Alcor став батько Фред, який помер в 1976 році. Йому тоді заморозили лише голову.

1974 рік

Департамент охорони здоров’я пригрозили Хендерсону штрафом в $1000 кожного дня, якщо він не припинить роботу по заморожуванню людей. Трьох пацієнтів повернули до їх сімей.

1976 рік

Відкрився Інститут кріоніки , що пропонує послугу кріостазу. Ця послуга означає ретельну підготовку, охолодження та довгостроковий догляд за клієнтом в рідкому азоті.

1977 рік

Trans Time співпрацює з Каліфорнійським університетом, а саме, з медичним дослідником Джефрі Ліфом. Вже наступного року Ліф засновує компанію Cryovita. Компанія займається кріонічними дослідженнями для Alcor та TransTime.

1979 рік

Цей рік ознаменувався ще одним скандалом в області кріоніки. На кладовищі Чатсворт журналісти знайшли дев’ять тіл, які лежали в сховищі. Жоден із «заморожених» не перебував в рідкому азоті. Трупи уже розклалися. На Нельсона подали в суд.

1982 рік

Кріоніст Майк Дарвін, Ліф та біохімік Хью Зіксон винайшли замінник крові, який підтримує життя собак протягом 4 годин при температурі +9ºC та нижче. Між спільнотою кріобіологів та Ліфом з Дарвіном стався конфлікт після чого їх виключили з організації. Більш детально про цей конфлікт можна прочитати в книзі Дарвіна «Золота війна».

Проте, вже через рік Дарвін очолив компанію Alcor.

1983 рік

Вченим вдалося отримати першу вагітність, ембріон раніше зберігався в рідкому азоті.

1986 рік

Ерік Дрекслер вперше згадав про «нанотехнології» у книзі «Машини творіння»

1988 рік

1988 рік ознаменувався дуже суперечливою смертю, або ж «Справою Дори Кент». Вона померла сама чи її вбили спеціально для того, щоб було зручно її кріонізувати, досі невідомо. Вона стала найстарішим пацієнтом, якого кріонізіровали. Їй на той момент було 83 роки. Спочатку встановили, що причиною її смерті стала пневмонія. Однак пізніше виявилось, що під час замороження вона була ще жива. Слідчий запросив голову для дослідження причини смерті, яка зберігалась окремо в термосі і тіла решти пацієнтів.

Робітники Alcor відмовились показувати тіла та голову, після чого їх арештували. Проте обвинувального вироку так і не було.

1992 рік

1988 року Замість Дарвіна на пост президента Alcor прийшов Карлос Мондрагон. Дарвін же зайняв пост директора по дослідженням. В 1992 році Дарвін пішов з компаніїз невідомих причин.

В 1993 році з’явилася CryoCare Foundation. Компанія була створена під керівництвом Дарвіна. В нову компанію перейшли біля 50 співробітників Alcor.
CryoCare проіснувала до 1999 року.

2001 рік

Протягом всієї історії розвитку кріонування при заморожуванні використовували гліцерин.

Наприкінці 90-х у Каліфорнійському університеті підтвердили, що утворення льоду можна уникнути завдяки правильно підібраним домішкам кріопротекторів, які забезпечать перетворення рідини у лід при пониженій температурі.

2001 року Alcor використовує кріопротекторну домішку B2C при заморожуванні пацієнта. Потім стали використовувати кращу домішку -M22.

Кріобіолог Інституту кріоніки Юрій Пічугін винайшов вітріфікаційну домішку CI-VM-1. В 2005 році«засклили» першого пацієнта (рідина для кріонізації перетворювалоась на скло).

2002 рік

Зірки теж не відстають від життя та кріонуються . Бейсболіст Тед Уільямс скористався послугами компанії. Але і в цьому випадку не обійшлося без скандалу. Двоє дітей бейсболіста підтвердили той факт, що батько хотів би бути кріонований. Але третій нащадок був проти цього.

Одне з спортивних видань написали розгромну статтю про Alcor. Суть цієї статті була в тому, що співробітник компанії записував багато розмов про тіло Теда Уільямса.
Цей скандал спричинив боротьбу між політиками та такими компаніями, як Alcor. Судові чвари закінчились в 2004 році. Для представлення кріоністів на законодавчому рівні компанія найняла адвоката.

Хоч Інститут кріоніки не брав участь у справі Теда Уілямса, представники штату Мічіган протягом півроку намагалися закрити Інститут.
В той же час, внаслідок досліджень було виявлено, що 80% нейронів у людей похилого віку здатні працювати після 2 тижнів зберігання у відповідних умовах.

2003 рік

У 2003 році була створена перша не американська кріонічна компанія. Компанія «Кріорус» знаходиться в московській області. Того ж року кріонували першого росіянина. Цікавий той факт, що мозок пацієнта російської компанії знаходиться в США. Імені пацієнта не розголошують.

2006 рік

Лікарі Масачусетської лікарні провели експеримент на свинях. Вони ввели свиням анестезію та вилили велику кількість крові. Цим вони відтворили наслідки після поранення або серйозної ДТП.

Після втрати крові більш ніж наполовину, свиням ввели охолоджений соляний розчин, при цьому остудили тіло до +10°C. Пошкоджені судини відновили та заповнили кров’ю. В 90% випадках експеримент пройшов успішно. Лікарі нарешті виявили форму для кращого виживання.

Вітрифіковані яєчники миші, які напередодні заморозили при температурі −196°C розігріли для запліднення. Народжуваність нічим не поступалася звичайним яєчникам.

2008 рік

Вчені з Ізраїлю провели успішну пересадку замороженої печінки свині. Через 2 години цю ж печінку вийняли зі свині для подальших досліджень.

Була крінована перша українка — Любов Чорна — мати Валерії Удалової, відомої як Валерія Прайд — однієї з засновників і директорів компанії «Кріорус». Детально про історію пацієнтки можна дізнатися в архівах компанії.

2010 рік

Оборонне спецагенство по науково-дослідницьким розробкам США розпочало фінансування введення поранених військових у гібернаційний стан до того як тіло доставлять у лікарню.

6 травня був крінований киянин, який став вже 12-тим пацієнтом компанії «Кріорус».

2011 рік

Речовину CI-VM-1 було передано Інститутом кріоніки у Великобританію для того, щоб можна було «засклити» європейських пацієнтів перед відправленням в сухому льоді на лікування до Америки. Таким методом до США була відправлена дружина британського кріоніста Алана Сінклера навесні 2013 року.

Почалися дослідження використання анабіозу у медицині.

2011 року помер засновник кріоніки Еттінгер. Його останки також заморозили поруч з його сім’єю.

2012 рік

З’явилася перша австралійська кріонічна компанія під назвою Stasis Systems.

2014 рік

Alcor вийшла на міжнародний рівень та почала надавати свої послуги закордоном, зокрема в Канаді.

2015 рік

Вчені помітили, що після заморожування та розморожування круглих черв’яків, у них зберігаються умовні рефлекси.Черв’яків привчили реагувати на запах бензойного альдегіда. Після заморожування та розморожування через півгодини, у них збереглася пам’ять на запах цієї речовини.

2016 рік

Кріобіологи токійського Інституту повернули до життя тихоходок, які жили в Антарктиді 30 років у стані анабіозу. Цікаво що перша істота прожила 20 днів, а друга – 23 дні і відклала яйця.

У 2016 році нараховується 328 заморожених людей по всьому світу. Ще 2500 людей «записалося» для цієї процедури.

2017 рік

Університет Мінесоти провів експеримент по оборотному кріозберіганні великої частини свинячого серця за допомогою нагріву магнітних наночастинок.

2018 рік

З’явилася компанія Netcome, яка займається зберіганням людського мозку. Під час «заморозки» частинки мозку перетворюються у скло, завдяки чому можна відновити нейронну карту мозку людини.

В майбутньому вчені планують «відцифрувати» мозок та програмно відновити людський мозок. Проте для цього їм потрібен живий мозок…

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як виглядає транспорт майбутнього у кіно

Штучний зір — наступний крок у розвитку мозкових імплантів

Тонкий еластичний і міцний, як сталь: чи може графен нарешті змінити наш світ?

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати