Заблоковані $13 млн терористичної «каси» та інші результати «УКВ» за 2 роки роботи

Євгеній Докукін — людина вже напівлегендарна: саме завдяки йому 2 роки тому в цей день почали роботу «Українські Кібервійська». Хакери та фахівці із інформаційної безпеки одними із перших зрозуміли, що потужна пропаганда та військова агресія Російської Федерації можуть бути викриті та дестабілізовані за рахунок зламів програмного забезпечення у державних установах та регулярного витоку інформації про діяльність закордонних спецслужб. 9 червня 2016-го Докукін оприлюднив підсумки дворічної роботи об’єднання — пропонуємо і вам із ними ознайомитися:

2 роки «Українських КіберВійськ» — заблоковані $13 млн для терористів ОРДіЛО та інші результати

Блокування сайтів та збирання даних

Доробок операцій українських хакерів з «КіберВійськ» включає в себе низку операцій із дефейсу та повного відключення популярних спільнот, форумів та сайтів, які використовувалися проросійськими бойовиками та пропагандистами для території окупованих районів Донецької та Луганської областей (далі — ОРДіЛО, прим. ред.). Саме у такий спосіб було закрито сайт patria.su , захоплено дані так званого «ЦРБ ДНР» , оприлюднено дані гео-розвідки, виявилено керівника «міліції ЛНР» в Луганську, закрито низку інших сайтів (загалом близько 160).

Повний архів операцій включає не лише втручання хакерів у роботу пропагандистів та військових ОРДіЛО, але й власні операції Докукіна з 1 березня 2014 року, на момент початку анексії Кримського півострова.

DDoS-атаки та блокування рахунків — і не лише

Загальний перелік дій «УКВ» включає:

  • злам сайтів, серверів та електронних скриньок сепаратистів та їхніх акаунтів в соціальних мережах;
  • операцію «Відплата» — блокування сайтів терористів DDoS-атаками;
  • блокування рахунків терористів в електронних платіжних системах;
  • аудіо-, відео- та георозвідку;
  • операції «Кібершторм», «Кіберураган», «Відновлення правди», «Заблоковані виродки», «Бендер», «Кібершторм 2», «Вимкни пропаганду», «Крим — це Україна», «Полювання на тролів».

2 роки «Українських КіберВійськ» — заблоковані $13 млн для терористів ОРДіЛО та інші результати

Фінансові масштаби збитків для проросійських терористів та армії РФ

За 2 роки гібридної війни Росії проти України та захоплення ОРДіЛО представники спільноти хакерів заблокували $13 млн на 347 рахунках терористів в електронних платіжних системах і банках і зуміли встановити контроль над більш ніж 200 тис мережевих пристроїв (модемів, роутерів тощо) на Донбасі, в Криму і в Росії.

ДІЗНАТИСЯ БІЛЬШЕ НА ЦЮ ТЕМУ:

Перехоплення даних не гірше за PanamaPapers чи Wikileaks

За словами Докукіна, за 2 роки роботи було захоплено 600 ГБ даних терористів ОРДіЛО та військових РФ, з яких 180 ГБ було оприлюднено. Зокрема, публічно доступним є листування з 54 скриньок терористичної мережі з Росії; оприлюднено результати роботи фахівців із відеорозвідки та аудіорозвідки, а також великий архів фотографій і даних. Наприкінці минулого року було захоплено також архів та документацію центру підготовки спецвійськ «Вимпел» Російської Федерації — і усі ці дані передано до СБУ.

Залишається побажати фахівцям невидимого мережевого фронту використовувати свої навички виключно для протидії терористам та окупаційним формуванням не лише у військовий час, але й завжди.

Джерело: Євгеній Докукін

Читайте также:

5 причин, чому Web 3.0 менш безпечний, ніж Web 2.0

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції

10 найстрашніших комп’ютерних вірусів в історії

9 стартапів представлять Україну на Web Summit 2023