В UNIT.City сподіваються за 6 років виростити 6 компаній-єдинорогів

Нещодавно в інноваційному парку  UNIT.City відбулась цікава подія: Домінік Піоте, який кілька тижнів обійняв посаду генерального директора компанії, розказав про нову стратегію розвитку UNIT.City та плани на наступний рік. В прес-брифінгу також взяв участь засновник UFuture Василь Хмельницький та Костянтин Євтушенко, СЕО Unit.Holdings.

Крім того, в технопарку нарешті показали застосування старій заводській трубі висотою 60 метрів — тепер вона переобладнана у світлову  інсталяцію під назвою «Маяк». Відзначимо, що пошук нового застосування для труби почався ще під час будівництва першого кампусу UNIT.City.

Плани на 2020 рік і далі

На сьогодні в UNIT.City інвестовано близько €50 млн й побудовано 36 тис. кв. м  інфраструктури. Відкрито три кампуси, коворкінг Chasopys.UNIT, безкоштовний спортивний комплекс та кілька кафе. До кінця поточного року ще €70 млн буде інвестовано в будівництво двох бізнес-кампусів та першої черги житлового району UNIT.Home. Загальна площа забудови складе 60 тис. кв. м.

До 2021 року планується відкрити ще 5 нових корпусів. Також стартує будівництво середньої школи на 750 дітей та другої черги UNIT.Home. Бюджет на зведення цих об’єктів – €125 млн. У цілому, до 2021 року загальна сума інвестицій в перший український інноваційний парк сягне €245 млн.

«Я вважаю, що UNIT.City – найважливіший проект сьогодні в Україні. Безперечно, є більш масштабні проекти й більш прибуткові. Але щоб йти в ногу з часом, нашій країні потрібні молоді таланти. І в Україні вони є. Чимало талановитих українців працюють по всьому світу. Ми багато їздимо по світу і всюди зустрічаємо вихідців з нашої країни.

Я бачу можливість у створенні екосистеми, завдяки якій наші талановиті люди не будуть виїжджати з країни. Саме таку систему ми сьогодні будуємо. Це буде місто в місті, зі своїми школами, дитсадком, поліцейською дільницею, тощо. Більш того, таких UNIT.City ми будуємо три – в Києві, Харкові та Львові», – зазначив засновник UFuture Василь Хмельницький.

Василь Хмельницький

Світ дуже швидко розвивається. Людству знадобилося цілих 8 тисяч років, щоб перейти від сільськогосподарської революції до індустріальної, ще 120 років — щоб наступила  ера електрики, 90 років пройшло від моменту винаходу електричної лампочки до висадки людей на Місяці. Через 22 роки з’явилося Всесвітнє павутиння (WWW) і всього 9 років знадобилося для розшифрування людського геному. У 2023 році у звичайному смартфоні буде встановлено процесор, який за продуктивністю переважає людський мозок, а у 2043 році процесор в стандартному мобільному гаджеті за своєю потужністю буде переважати сукупний мозок взагалі всіх людей у світі. Звичайно, такий стрімкий прогрес буде дуже сильно впливати на стиль та якість життя людей. Та що б країна не залишилася на периферії світової цивілізації, вона має активно шукати та плекати таланти.

Домінік Піоте

«Як ви гадаєте, скільки українців в команді розробки Google-окуляри? 12 осіб, які працюють в RnD-центрі Google! Будь-якій технологічній компанії потрібні таланти. І вони в Україні є. А ми в  UNIT.City намагаємося створити для них найкращі умови. Все, що ви зараз бачите – лише 7% від нашої мети. У 2020 році ми будемо готові вже на 20%. В UNIT.City буде понад 150 компаній, 1200 студентів, 500 заходів, 10 акселераторів, 8 лабораторій й 5 венчурних фондів», – повідомив Домінік Піоте, СЕО UNIT.City.

За словами Домініка, у планах – налагодження партнерства з двома провідними університетами світу. Крім того, топменеджер сподівається, що в найближчі роки в UNIT.City будуть проведені міжнародні заходи такого рівня, як Web Summit, IT Arena, CES та Davos.

«Моя мета – зробити так, щоб у 2025 році, коли буде побудовано вже 90% UNIT.City, світ цінував Україну не за аутсорсинг, а за високу якість інновацій та стартапів. Я хочу, щоб світ сприймав нашу екосистему як місце, де ідеї виростають у всесвітньо відомі компанії, де з’являються мільярдні стартапи-єдинороги. Я хочу, щоб наступна Tesla або iPhone народилися саме тут, в UNIT.City», – зазначив Домінік Піоте.

До речі, Домінік Піоте впевнений, що перший єдиноріг в Україні вже з’явиться, і це — UNIT.City. А через кілька років їх буде значно більше.

«До 2025 року в UNIT.City проживатиме 20 тисяч жителів, він перетвориться на місто глобальної інновації. І на той момент я думаю, тут має бути хоча б шість єдинорогів».

Костянтин Євтушенко, СЕО Unit.Holdings, відзначив, що в цьому році компанія вперше вивела на ринок житло UNIT.Home. І всього за один день було заброньовано всі квартири, виставлені на продаж. UNIT.City буде вперше сертифіковано як місто по стандарту Safe and Smart. Територія отримає розгалужену систему розумних камер, які здатні розпізнавати обличчя, ідентифікувати незвичайну поведінку людини. Крім того, тут будуть система інтелектуального керування освітленням, автоматизована система обліку ресурсів та система моніторингу стану інженерних споруд.

Вибори мера UNIT.City, RnD-лабораторії Google, Facebook та інші питання

В кінці прес-брифінгу спікери відповіли на кілька коротких запитань стосовно майбутнього UNIT.City. Відомо, що засновники позиціюють UNIT.City як місто в місті. То ж чи будуть в UNIT.City вибори свого мера?

Костянтин Євтушенко запевнив, що під час наступних місцевих виборів тут також будуть проходити вибори. Вони будуть доволі незвичайні, як і самі кандидати — також незвичайні.

Під час своєї доповіді Домінік Піоте назвав фестиваль Burning Man яскравим прикладом сучасної контркультури. А чи не планує Домінік організувати в Україні щось подібне? «Ні, ми зробимо щось своє. Це не буде фестиваль типу Burning Man — немає сенсу повторювати чужі ідеї. Впевнений, що в червні наступного року ми організуємо таку незвичайну подію, що люди з інших країн захочуть приїхати та подивитися».

Себастьян Кайт, Домінік Піоте та Константин Євтушенко

Себастьян Кайт, Домінік Піоте та Константин Євтушенко

В цьому році в технопарку стартував проект побудови житла UNIT.Home. А як він пов’язаний з компаніями-резидентами, що мають офіси в UNIT.City? За словами Домініка Піоте, UNIT.Home – це частина інноваційного парку, вони об’єднані одною філософією. До того ж для резидентів UNIT.City пропонуються особливі умови, спеціальна програма лояльності. Для людей зі сторони –  умови купівлі більш жорсткі. Але поки продаж квартир для людей, що не є резидентами «міста в місті», ніяк не обмежений.

«Ми хочемо зібрати тут разом якомога більше різних людей. Наше житло має сонячні батареї та передові системи відновлювальної енергії. Оскільки ми будуємо місто з нуля, то можемо творити абсолютно неймовірні речі».

В попередньому репортажі ми вже писали, що Домінік Піоте, який раніше успішно працював в Силіконовій Долині, отримав посаду генерального директора UNIT.City з метою просування українського технопарку на глобальному рівні. То ж як скоро серед резидентів з’являться Google, Facebook, Apple та інші компанії, що входять в топ-10 найбільших компаній в галузі ІТ?

Відповідь Домініка була вельми незвична. Так, звичайно він буде працювати над тим, щоб Google чи Facebook чи інші глобальні компанії відкрили RnD-центри в Україні. Проте куди більш важливо виростити свої українські стартапи, які зможуть запропонувати світу унікальні технологічні проекти. І найвищим успіхом пан Піоте вважає, коли, скажемо, бізнесмени з Google приїдуть в Україну, в UNIT.City, і попросять цей стартап зробити пітчинг для них, оскільки їх дуже зацікавив український проект.

«В Силіконовій Долині компанії постійно стикаються з кадровими проблемами. Спеціалістів або нема, або вони вже залучені, або вони недостатньо високого рівня. Нам дуже пощастило, що в нас, в Україні, є талановиті люди. І якщо ми створимо тут справжню якісну екосистему для знаходження талантів та акселерації бізнесу – то можете не сумніватися, що єдинороги самі будуть масово приїжджати сюди без всяких спеціальних запрошень. І тоді ми будемо обирати, кого саме ми хочемо тут бачити. І мова йде не тільки про ІТ-сферу, ми також чекаємо на проривні ідеї в agritech, biotech та інших сферах».

Запуск арт-об’єкта «Маяк»

1 жовтня, о 19 годині 15 хвилин в  UNIT.City запрацював незвичний арт-об’єкт під назвою «Маяк». Найвищу заводську трубу Києва переобладнали у світлову інсталяцію.

Цьому передував конкурс UNIT.City Art Prize, в якому взяли участь сотні робіт. Учасники пропонували створити на вершині труби оглядовий майданчик у вигляді кілець диму, а всередині запустити ліфт та доповнити трубу гвинтовими сходами, по якім зможуть підійматися люди. Крім того, були пропозиції встановити на трубі вітрові генератори, які б виробляли альтернативну енергію. Втім, переміг проект британського художника-інсталятора Себастьяна Кайта під назвою «Світловий маяк інновацій». Суть ідеї в тому, що з настанням темряви світло поступово підіймається вгору вздовж труби. Спочатку запалюються вогні з двох сторін зовнішньої частини труби, де встановлені дві смуги LED-освітлення. Досягнувши вершини, в небі над столицею запалюється яскравий промінь. Довжина пучка може досягати 100 метрів, при діаметрі основи в 3,5 м.

Заводська труба при денному світлі

Заводська труба при денному світлі

Всередині труби на висоті 48 метрів розташована металева платформа, де знаходяться три прожектори з галогеновими лампами потужністю 7,5 кВт кожна. Розроблено різні варіанти сценаріїв роботи труби, залежно від подій і сезонів. На вершині труби також встановлені відповідні маячки для орієнтації літаків.

Арт-об'єкт «Маяк» — проект британського художника-інсталятора Себастьяна Кайта

Арт-об’єкт «Маяк» — проект британського художника-інсталятора Себастьяна Кайта

Але це ще не все: в нижній частині труби облаштований міні-планетарій з чотирма проекторами. Технологія «Кінотеатр 360», встановлена українською компанією з розробки візуальних рішень Front Pictures, утворює ефект 3D-простору й повного занурення. Зображенням можна керувати дистанційно через додаток на планшеті.

Міні-планетарій, що розташований в нижній частині труби

Міні-планетарій, що розташований в нижній частині труби

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики