В UNIT.City змінили топ-менеджмент та оголосили про нову стратегію розвитку

Перший інноваційний парк в Україні UNIT.City повідомив про успішне завершення першого етапу запуску.  Наступним кроком у розвитку UNIT.City стане вихід компанії на міжнародний рівень. Але це завдання буде вирішувати вже нове керівництво на чолі із генеральним директором Домініком Піоте. Нинішні керуючі партнери Максим Бахматов та Макс Яковер завершують свою трирічну співпрацю з технопарком.

Досягнення перших трьох років

Яковер та Бахматов очолили інноваційний парк в кінці 2016 року на запрошення засновника інвестиційної групи UFuture та головного інвестора Василя Хмельницького. UNIT.City розташувався на території колишнього Київського мотоциклетного заводу. Проект стартував зі школи UNIT Factory, а навесні 2017-го відбулася публічна презентація майбутнього містечка інновацій.

За три роки в парку, крім UNIT Factory, було побудовано 5 бізнес-кампусів на 27 тисяч кв.м, коворкінг Chasopys.UNIT, 4 лабораторії, безкоштовний спортивний комплекс та кілька кафе. Ще два кампуси, центральну площу, а також арт-об’єкт на базі старої заводської труби буде відкрито до кінця року. В цьому ж році в UNIT.City почали будувати житло для резидентів, яке має зайняти близько 30% всієї площі.

За три роки парк став домівкою для майже 110 компаній, тут відкрили R&D-центри такі світові гіганти як Syngenta, партнерами стали Microsoft, Amazon, Visa, Lenovo та інші. Команда екосистеми зробила понад 25 проектів (в тому числі, 8 галузевих досліджень), спрямованих на розвиток культури підприємництва та інновацій. Крім того, в UNIT.City відбулося понад тисяча заходів.

«Коли ми починали, поняття «інноваційний парк» на ринку навіть не існувало. Це абсолютно нове явище для України, тому ми писали концепцію та стратегію з нуля, — розповідає Макс Яковер, екс-СЕО та керівний партнер UNIT.City. — Тепер UNIT.City вже не просто пізнаваний — це феномен, який копіюють. Зараз для UNIT.City час переходити до наступної стадії та виходити за межі України».

«Що тут було 3 роки тому? Кампус UNIT Factory посеред занедбаного мотозаводу, останній мотоцикл з якого виїхав в середині 2000-х. Сьогодні це інноваційний парк на 30 тисяч квадратних метрів, з 110+ компаніями, сформованим ком’юніті, чіткими планами на подальше будівництво, чергою з майбутніх резидентів та затвердженою стратегією», — додає Максим Бахматов, екс-керівний партнер UNIT.City.

Наразі офісний простір UNIT.City заповнений на 99%, охочих потрапити сюди дуже багато. За словами Макса Бахматова, запитів набагато більше, ніж можна задовольнити, і такому високому попиту на парк дуже допомагає бренд.

Разом з тим, по словах Василя Хмельницького, UNIT.City не позиціює себе як офісний бізнес-центр. Ми відмовляємо компаніям, які не пов’язані з новаціями. UNIT.City — не офісний бізнес-центр, це місто інновацій, зазначає він.

«Ніхто не їде в Кремнієву долину, щоб просто орендувати офіс. Тому що офісні приміщення там напевно найдорожчі у світі. І це те саме, що ми бачимо в UNIT.City – ми не хочемо, щоб люди сюди їхали, щоб винаймати офіс, бо це не офісний простір, а екосистема. Навіщо люди приїздять в Долину? Вони шукають там ідеї, таланти, гроші, шукають спеціалістів, які готові багато та наполегливо працювати. Ми хочемо, щоб в UNIT.City всі об’єднувалися в єдину екосистему», — додав Домінік Піоте.

Деталі нової стратегії

За словами Василя Хмельницького, UNIT.City тепер має вийти на міжнародний рівень, щоб більше міжнародних компаній відкривали свої офіси й запрошували до своєї команди українських айтішників, які давно зарекомендували себе висококласними експертами. Такий підхід дозволить утримати талантів в Україні, а також залучити в країну західний досвід. Це довгостроковий проект, який розрахований на десятиліття.

«Для того, щоб це якомога швидше стало реальністю, ми запросили очолити інноваційний парк людину з досвідом роботи в Кремнієвій долині — француза Домініка Піоте, — говорить Василь Хмельницький. — Завдяки досвіду Домініка і його знанням UNIT.City має всі шанси на прорив до інноваційної системи світу».

Домінік понад 20 років займається цифровими трансформаціями для компаній зі списку Fortune 500, до того ж не тільки як консультант, але і в якості корпоративного менеджера. Спочатку він працював над технологіями та інноваціями у Франції, потім 15 років тому переїхав до Кремнієвої долини, щоб розвивати власний стартап. Там Домінік став власником компанії Rebellion Lab, яка займалася розробкою цифрових стратегій та консалтингових послуг в Кремнієвій долині. Не дивлячись на те, що в Кремнієвій долині дуже велика конкуренція і досягти успіху надзвичайно важко, Домініку Піоте вдалося розвинути власний бізнес та через деякий час продати Rebellion Lab корпорації Fabernovel. Після того Піоте кілька років обіймав посаду СЕО інноваційного агентства Fabernovel US. Всього за рік він подвоїв розміри й доходи компанії, а також підтримав відкриття Fabernovel в Азії.

«Щоб врятувати цей світ, нам потрібні свіжі інноваційні ідеї. Раніше займатися інноваціями було набагато вигідніше в Європі чи США, але здається прийшов час все змінити. Власне, ще під час перебування у Долині я почув про Україну. Можливо ви не знаєте цього, але Україна доволі відома у Кремнієвій долині. Оскільки найкращі девелопери, програмісти, інженери, які працюють по всьому світу, наприклад, в Google, Uber, Apple, AirBnB, походять саме з України. Більш того, один з засновників WhatsApp також є українцем. І коли я приїхав сюди й побачив Unit.City своїми очима, то був дуже здивований. Адже коли ми порівняємо, як виглядає кампус Google чи кампус Facebook, з Unit.City, то можемо впевнено сказати, що український технопарк нічим не гірше. Я впевнений, що ті талановиті люди, що живуть та працюють в Україні, будуть почувати себе тут дуже добре».

Також у своїй промові Домінік відзначив, що хотів би протягом року опанувати українську мову, щоб спілкуватися без перекладача.

26 вересня пан Піоте представить детальний звіт щодо свого бачення подальшого розвитку Unit.City.

Плани регіональної експансії

Найближчим часом планується відкрити аналогічний по можливостях UNIT.City в Харкові, а наступного року — у Львові. Можливо регіональні технопарки будуть менше за масштабом, але по структурі та ідеологічно – ідентичні, акцентує Василь Хмельницький. Подальші плани з регіональної експансії поки відсутні, адже в регіонах менше грошей, тому навряд чи будуть охоплені інші міста-мільйонники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні

Людина з майбутнього або як технології майбутнього оточують нас вже зараз

Колишні інженери Google представили повністю автономний робот-пилосмок Matic

Висока кухня зі смаком науки або як тарілка перетворює подачу страв у шоу