Пристрої, які допоможуть розширити функціональність вашого ноутбука

Сучасні моделі ноутбуків стають все компактнішими, втрачаючи при цьому деякі свої функції, відмовитися від яких готові далеко не всі. У цьому матеріалі ми перерахуємо кілька цікавих та практичних пристроїв, які дозволять розширити функціональність вашого пристрою.

Нумпад

Попри те, що основна клавіатура ноутбуків чудово справляється зі своїм завданням, її 75-відсотковий формфактор дещо обмежує користувача. Особливо це актуально для бухгалтерів та інших фахівців, хто постійно працює із числами.

До того ж у поєднанні з клавішею Alt цифрова панель значно полегшує введення нестандартних символів, на кшталт лапок (««) або знака градуса (°). Вартість такого пристрою доволі маленька, але додає більшої зручності і багатофункціональності.

Звук

Ще одна нагальна проблема більшості ноутбуків — введення та виведення звуку, тобто мікрофон та динаміки. Якщо другий тип пристроїв ще залежить від моделей, мікрофон, як правило, завжди залишає бажати кращого. Якщо співрозмовники відзначають низьку якість вашого голосу, то розв’язати проблему можна або банальним придбанням навушників, або дорожчим поєднанням мікрофона зі звуковою картою.

Роз’єми

З поступовим переходом виробників до бездротового формату роз’єми багатьох лептопах сильно обмежилися до USB-С (зарядка, обмін даними) і mini-Jack (для виведення аудіо). Розширити їх кількість можна за допомогою 2 різних пристроїв:

  • USB-хаб. Бюджетний варіант Підійде, якщо ваша периферія підключається через інтерфейс USB.
  • Док станція. Більш варіативний пристрій як у плані ціни, і у плані функціональності. Док-станція може мати всі можливі роз’єми, включаючи HDMI (виведення зображення), VGA (для старіших моніторів), Ethernet (у тому числі LAN для локальних мереж) і Card Reader (для читання SD будь-яких форматів) та інші. Деякі моделі навіть мають вбудовані блоки живлення для підзарядки пристроїв, а найтехнологічніші з них підтримують бездротову зарядку.

При роботі з периферією та зовнішнім обладнанням такий розгалужувач буде вкрай корисний, тому що підключається та відключається через один роз’єм.

Підставка

Підставка для ноутбуків може виконувати дві функції: зручна фіксація та охолодження. Користь другої функції суб’єктивніша, бо не всі ноутбуки гріються, та й вентилятори додають до вартості та шуму роботи. А ось зручне положення буде вкрай корисним при стаціонарному режимі роботи. Положення рук та висота екрана, при використанні підставки, забезпечать більш комфортне використання. Ще такі підставки можуть мати вбудовані док-станції або хаби, що помітно заощадить місце на робочому столі.

Док-станція для накопичувачів

При постійній роботі, наприклад, з відео, графікою або фото високої роздільної здатності, вбудованої пам’яті ноутбука може не вистачати. У таких випадках чудово рятують зовнішні накопичувачі або док-станції, які допомагають не тільки власникам лептопів, а й стаціонарних ПК.

Зовнішні SSD або HDD мають інтерфейс підключення USB, тому вони є універсальними, проте відрізняються вищим цінником. Док-станції дозволяють підключати до пристрою стандартні накопичувачі з інтерфейсом SATA або навіть NVMe (якщо потрібна особливо висока швидкість обміну даними).

Підіб’ємо підсумки

За допомогою перехідників та додаткових пристроїв можна розширити функціональність ноутбука практично під будь-які завдання. Однак, якщо робота планується виключно у стаціонарному форматі, то краще розглянути придбання ПК, оскільки представлені тут пристрої лише альтернативне рішення.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік

10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску