Гаджети на смітнику — як компанії, споживачі та держави утилізують електроніку

Виробники комп’ютерів, телефонів та інших гаджетів сприяють зростанню кількості електронного сміття. Якщо раніше компанії створювали нові прилади, щоб ті служили власнику роками, то новий тренд — продати такий пристрій, який швидше зламається або застаріє морально, щоби покупець вирушив в магазин за новішою моделлю, аксесуарами та гарнітурою. Все це сприяє засміченню оточуючого середовища електронікою. Останнім часом найбільші виробники взялись за спокутування провини перед планетою: вони впроваджують «зелені технології», використовують альтернативні джерела енергії, перероблюють пристрої. Але електронне сміття — це відповідальність не лише тих, хто його безпосередньо створює. Хто і яким чином може зменшити вплив цифрових гаджетів на екологію?

Electronic Recycling

Проблема для споживачів

Пересічні власники електроніки можуть взяти собі за правило: оновлювати техніку лише у випадку крайньої необхідності. Якщо ж пристрій не підлягає ремонту, його можна відправити на переробку, замість просто викинути до смітника.

ПРО РОЗДІЛЬНИЙ ЗБІР СМІТТЯ В УКРАЇНІ:

Apple лише почала продавати iPhone 7, а кількість реалізованих смартфонів вже перевищила 1 млн. Навряд для власників новинки цей пристрій став предметом першої необхідності або ж першим смартфоном взагалі. Скоріш за все, їхній попередній пристрій ще був працездатним, але з іміджевих чи інших причин буде замінений. Часто самі ж виробники спонукають скоріше оновлювати смартфони, плеєри та планшети, прискорюючи старіння техніки. Найпростіший спосіб — регулярно оновлювати ПЗ; однак, не для всіх моделей. Apple в останній iOS 10 збільшила кількість тактильних функцій, які, окрім цьогорічного смартфону, технічно підтримуються лише моделлю минулого року iPhone 6S.

Тож люди купують нові смартфони і планшети, ноутбуки та ПК, монітори чи плазмові панелі, DVD-плеєри та іншу електроніку, щоб залишатись в тренді, мати змогу користуватись найновішими програмами. Деякі новіші моделі мають кращі показники енергозбереження, що також стає вагомим аргументом на користь оновлення. Інколи нову техніку доводиться купувати, щоб зекономити на комплектуючих — наприклад, заміна картриджа в принтері коштуватиме дорожче, аніж купівля нового апарату.

Зростаючі обсяги споживання призводять до того, що збільшується попит на корисні копалини, необхідні для виробництва електроніки, а також збільшується кількість електронних відходів. Щоби скоротити власний шкідливий вплив на екологію, користувачі повинні розвивати повторне використання техніки, ремонт та перепродаж пристроїв. Однак відсутність контролю та реальних важелів впливу на рішення власника техніки призводить до того, що власники йдуть шляхом найменшого спротиву: просто викидають техніку на смітник.

Завдання для виробників

Ми ще пам’ятаємо часи, коли телевізор в одній родині міг працювати понад 10 років, не викликаючи нарікань. Але розвиток технологій і постійне оновлення функцій (а разом з ними — і зміна вимог власника до техніки) призвели до того, що рідко який гаджет «проживає» в родині першого власника довше трьох років. Кількість та можливості техніки зростають, а як щодо витривалості? Дослідження від агентства ENDS Europe підтверджує пришвидшення темпів оновлення техніки. Частково цьому сприяють закладені виробником строки старіння апаратури: якщо в 2004 році кількість одиниць, проданих на заміну зіпсованих товарів, становила 3,5% від загальної кількості продажів домашньої електроніки, то в 2012 році цей показник досяг вже 8,3%. Хоча, здавалось би, виробництво має вдосконалюватись, а кількість замінених/дефективних екземплярів — зменшуватись. Те ж дослідження зафіксувало, що в 2004 році лише 7% домашньої електроніки замінювали протягом 5 років після купівлі. В 2013 році домогосподарства оновили вже 13% техніки того ж віку.

Використання напівпровідників, розвиток підприємств в Китаї, Індії та Бразилії сприяли здешевленню портативної електроніки. Натомість якісний ремонт з оригінальними деталями та пов’язані з цим незручності призвели до того, що деякі гаджети вигідніше замінити повністю. Перед купівлею нового смартфону ви дуже вчасно пригадаєте про мобільну програму чи функцію, яка доступна лише для найновішої версії ОС. Невидимий тиск, який чинять розробники, припиняючи оновлювати старі моделі, провокує вас робити покупки, одночасно збільшуючи кількість електронного сміття в світі. Свого часу виробники принтерів зробили окремий і доволі вигідний бізнес, продаючи чорнила для друку. Та з часом придбати новий принтер стало вигідніше, аніж оновлювати картриджі — за даними Financial Times, близько 3,8 л чорнил коштують споживачу $8 тис, а от новий апарат забезпечить кращу якість копій.

Ще на початку XX століття компанії винаходили способи збільшувати об’єми продажів — в тому числі, за рахунок гіршої якості товару. Однак в наш час така політика має серйозніші наслідки, оскільки впливає на якість довкілля, в якому ми живемо. Електронне сміття забруднює повітря, коли здобувачі міді палять електроніку; токсини, що містяться в техніці і виділяються при неналежній переробці, потрапляють в ґрунт і воду і невідворотно псують їх. Більше того, в електронних приладах навіть на смітнику часто залишаються важливі дані, і їхня безпека при безконтрольній переробці викликає серйозне занепокоєння — як і умови праці співробітників електронних сміттєзвалищ в країнах третього світу, де таких об’єктів найбільше. В США є законодавчі норми, які регулюють переробку електронного сміття, однак в 2012 році лише 29% від загальної кількості пристроїв були належним чином перероблені. Решта — просто знищена (можливо, навіть за межами країни).

mobile-phone-111196_1280

Підприємства можуть самостійно впроваджувати переробку техніки, повторно використовувати окремі деталі і таким чином сприяти покращенню ситуації з електронним сміттям. Переробка електроніки вимагає ретельної ручної праці, сортування складових частин і різних матеріалів. Замість того, щоб використовувати ресурси країн з економікою, що розвивається, лише як сміттєзвалище, виробники можуть прямо там будувати спеціалізовані заводи для переробки електроніки.

БІЛЬШЕ НА ТЕМУ:

Складне рішення для держав

Щоби спонукати і промисловців, і користувачів розвивати переробку пристроїв, необхідно впроваджувати контроль державних органів. Як один із можливих шляхів розв’язання проблеми — зобов’язати виробників викуповувати у населення стару електроніку. В такому випадку підприємство на промисловому рівні буде вирішувати питання переробки пристроїв, а щоби заохочувати компанії займатись цим — обсяг експорту продукції можна обмежити об’ємом переробленої техніки. В залежності від податкової бази в тому чи іншому регіоні, уряди можуть запропонувати пом’якшення умов ведення бізнесу компаніям, які займаються належною переробкою електроніки.

Оглядачі пропонують ще один варіант зменшення забруднення планети електронним сміттям — розвивати мережу ремонту техніки зусиллями волонтерів та недержавних організацій. Окрім екологічної, така діяльність матиме важливу соціальну функцію — боротьба з безробіттям. Активісти спільно з представниками компаній-виробників можуть відкривати тренувальні центри, в яких навчатимуть всіх охочих проводити нескладний апаратний ремонт. Державні органи, зі свого боку, можуть сприяти розвитку цього напрямку, виділяючи кошти, приміщення та необхідні матеріали.

Перепродаж техніки має бути більш організованим та офіційним, аніж стихійні оголошення на Ebay та Olx. Через те, що ПЗ смартфонів швидко втрачає актуальність, важко перепродати мобільну техніку в тій же Америці, проте в Пакистані чи Нігерії успішно функціонує продаються і купуються старі телефони. Навіть Nokia з монохромним екраном та вічною «змійкою» там досі продається, тож є сенс налагодити перепродаж робочих гаджетів на такі ринки.

Відповідно до офіційного звіту ООН, що має красномовну назву «Сміттєві злочини» («Waste Crimes»), в 2017 році людство відправить на смітник до 50 млн т електроніки — переважно ПК та смартфонів. Це — на 20% більше, аніж було зафіксовано в 2015 році (тоді ми викинули біля 41 млн т пристроїв). Переважна більшість електронних відходів потрапляє в країни третього світу; однак темпи засмічення планети гаджетами не дозволяють відсторонюватись від цієї проблеми тільки тому, що електронне звалище ще не утворилось прямо на нашому подвір’ї. Якщо ви плануєте порадувати себе чи близьких новим гаджетом на найближчі свята — одразу ж підшукайте місце, куди ви відправите на переробку попередній.

Джерело: The Atlantic

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

3D-друк, рослинна шкіра та біорозкладні кросівки: у пошуках екологічної альтернативи взуття