Робот-собака Digidog на службі у поліції Нью-Йорка викликає занепокоєння у суспільства

Місяць тому міська поліція Нью-Йорка при проведенні рятувальної операції використала роботизовану собаку Digidog від Boston Dynamics. У робо-собаки знайшли разючу схожість з персонажами з «Чорного дзеркала» Netflix. Інцидент викликав неоднозначну реакцію. Зараз в країні хочуть прийняти перший у світі закон щодо роботів.

З пропозицією після того, що сталося під час захоплення заручників в Бронксі виступив один з членів міської ради Нью-Йорка — Бен Калос (Ben Kallos). Його збентежило, що зараз немає обумовлених випадків застосування збройних роботів. І, відповідно, немає впевненості, що обставини застосування такого інструменту будуть відповідні. Тому Калос пропонує заборонити використання зброї в роботах-поліцейських.

У Нью-Йорку не пропонують глобально відмовитися від застосування роботів для боротьби зі злочинцями. Але є дуже конкретне бажання обмежити використання збройних службових робомашин. Можливий законопроєкт не буде поширюватися щодо Digidog.

Що думає громадськість

Ініціатива тут же викликала реакцію громадськості. З критикою виступили експерти з етики та фахівці з робототехніки. Вони побачили в посиланні законодавців побоювання щодо зростаючого тренду на мілітаризацію поліції. І, мабуть, до гіпотетичного повторення страшних сценаріїв з серій «Чорного дзеркала» з некерованими та високоінтелектуальними роботами. Що ще їх лякає? Зараз поліція має простий доступ до роботизованих рішень через приватних постачальників. Ніщо їх не обмежує.

У громадськості є також версія, що навіть безпечний Digidog може легко стати смертоносним. Директор групи з етики та новими науками Каліфорнійського політехнічного університету Патрік Лін поділився зі співробітниками ЦРУ побоюваннями щодо легкої доступності збройних роботів. За словами Ліна, роботи можуть врятувати життя співробітникам поліції, але не треба втрачати пильності, щоб поліція не отримала помилкове відчуття вседозволеності.

Населення Бронксу неоднозначно реагує на подію. Хтось проти використання роботів. Інші вважають, що роботи можуть запобігти неправомірним діям поліцейських щодо підозрюваних. Ще хтось виступає за озброєння роботів вогнепалом.

Що ще відомо

Місяць тому під час захоплення заручників в Бронксі поліція використовувала робота від Boston Dynamic для збору інформації про будинок, де тримали заручників. Оснащений камерами спостереження на дистанційному керуванні робот оглядав укриття і вузькі щілини. Операція закінчилася успішно. Поліції вдалося затримати підозрюваних.

У відповідь на реакцію громадськості представники поліції виступили із заявою, в якому розповіли, що правоохоронці Нью-Йорка використовують роботів з 1970-х років минулого століття. Модель Digidog проходить випробування в поліцейських ділянках для тестування можливостей. Робота також порівнюють з аналогічними машинами.

Перші побоювання щодо використання поліцією роботів почали надходити 5 років тому. Тоді стався інцидент в Далласі. Поліція використовувала робота для доставлення і вибуху бомби. Ось тоді й виникли запитання, як взагалі поліція придбає мілітаризованих роботів, хто видає дозвіл та інше.

У 2016 році у поліції Далласа було, як мінімум, три робота-бомби. Два з них придбали у Northrop Grumman. А третій надійшов за програмою федерального уряду від оборонного підрядника. Програма дозволяє передавати надлишки військової техніки місцевим відділенням поліції. За цією програмою за останні 24 роки понад 8 тис. поліцейських ділянок отримали в управління обладнання на суму більш як $8 млрд.

Загалом, залишається трохи почекати — і ми отримаємо прецедент, який може зробити істотний вплив на процес роботизації правоохоронців з США, і, можливо, інших країн.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The New York Times

Читайте также:

Новий Atlas від Boston Dynamics

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Робот, який може навести порядок у кімнаті без сторонньої допомоги

Кишеньковий робот-тамагочі AIBI з лапками та ChatGPT