Dynamic World від Google — деталізована мапа поверхні Землі в реальному часі

Google створила новий онлайн-інструмент під промовистою назвою Dynamic World — новий набір даних може допомогти дослідникам ефективно відстежувати зміни на поверхні планети, що зумовлені діяльністю людини.

Сервіс використовує глибинне навчання та супутникові знімки для створення високо деталізованої мапи земного покриву із високою роздільною здатністю, що показує дерева, будівлі, водойми та сільськогосподарські угіддя та інше.

Створення карт земного покриву зазвичай займає багато часу, і нерідко існують великі часові розриви між моментом отримання супутникових знімків та публікацією даних. Окрім того, більшість таких карт не надають детальної інформації щодо об’єктів, розташованих в певній місцевості — наприклад, місто класифікується як «забудоване» (позначення ландшафтів, змінених людиною), навіть якщо є великі ділянки з парками.

«Якщо світ хоче виробляти все, що необхідно із землі, захищати природу, яка залишилася, і відновлювати частину втрачених ресурсів, нам потрібен надійний моніторинг кожного гектара планети майже в режимі реального часу», — Крейг Хенсон, віце-президент програми з продовольства, лісів, води та океанів World Resources Institute

Dynamic World класифікує тип ґрунтового покриву кожні 93 м². Він показує, наскільки ймовірно, що ділянки покриті одним із дев’яти типів покриття: вода, затоплена рослинність, забудовані території, дерева, посіви, гола земля, трава, чагарники та сніг/лід. Google детально описує свою систему, розроблену спільно з Інститутом світових ресурсів, у статті, опублікованій в Nature’s Scientific Data.

На зображенні вище Земля в окрузі Ельдорадо, штат Каліфорнія, була зеленою та вкрита деревами до пожежі в Калдорі в серпні 2021 року і стала жовтою з чагарниками після неї. Зображення: Google і проєкт Dynamic World

Модель Dynamic World генерує понад 5000 зображень на день, а дані про ґрунтовий покрив постійно оновлюються. Вона дає дослідникам і політикам можливість швидко оцінювати вплив різних процесів, включно з пожежами та ураганами, та ефективніше реагувати на зміни.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: GoogleBlog

Читайте также:

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Bard стає Gemini – що цікавого анонсувала компанія Google

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24