В Україні апостиль відтепер можна проставити через інтернет

Уряд ухвалив ініціативу Мін’юсту щодо запуску нового електронного онлайн-сервісу – проставлення електронного апостиля. Як зазначив Міністр юстиції Павло Петренко, подібна технологія на сьогоднішній день функціонує лише в 23 країнах, серед яких США, Великобританія, Австрія, Бельгія та інші.

Процедура посвідчення документів електронним апостилем виглядатиме наступним чином: документи подаються за місцем проживання в будь-який орган РАЦСу. Після опрацювання електронною системою на них накладатиметься електронний апостиль і протягом 24 годин людина зможе роздрукувати свій документ з сайту, або отримати його в тому самому РАЦСі.

11987061_980223162062686_4262695162733356257_n

Представники інших країн через єдиний електронний реєстр зможуть перевірити автентичність апостилю і оригінальність документу. За офіційними даними, близько 120 тис. громадян щорічно звертаються за проставленням апостилю до Міністерства юстиції – тепер їм не потрібно буде подорожувати до Києва для оформлення документів.

Зазначається, що перші 2 тижні новація працюватиме в тестовому режимі. За цей час буде виявлено усі проблемні місця і виправлено недоліки. А потім система перейде в постійне використання.

Електронний апостиль долучається до вже працюючих в електронному режимі послуг державних органів – нагадаємо, портал iGov постійно запроваджує нові державні послуги, які можна отримати чи замовити через інтернет. Повну історію розробки та запуску електронного урядування в Україні можна почитати в нашому тематичному матеріалі.

Джерело: сторінка Міністра юстиції у Facebook

Читайте также:

Нужно сделать инфографику? Обзор самых простых и доступных способов

Называть людей «пользователями» неэтично и неактуально

Насколько «умными» должны быть медицинские smart-устройства?

Социальные медиа – источник инфовойн, а не решение