Тканина, яка може виконувати роль дисплея — ще один крок до розробки розумного одягу

У майбутньому люди будуть носити одяг з вбудованими дисплеями й в це з кожним разом віриться все більше. Китайським вченим вдалося створити 6-метрову тканину, на яку можна виводити будь-яку інформацію. Причому мова йде не про матеріал з наклеєним зверху «гнучким» дисплеєм, який ламається через кілька годин використання. Створений матеріал — це щось на зразок симбіозу між бавовняною пряжею і нитками, що світяться. Тканина можна складатися й навіть пратися сотні разів без остраху щось зламати.

Розробники нового матеріалу коротко розповіли, з чого саме він складається і з якою метою його можна використовувати. Наприклад, одяг з такої тканини може допомогти німим людям розмовляти з навколишнім світом. Також можна зшити одяг, який в реальному часі показує інформацію про стан здоров’я людей. Загалом, технологія крута і якщо вона приживеться, ми зможемо змінювати малюнки на своїх футболках так само легко, як міняємо шпалери на робочому столі комп’ютера.

Електронний одяг майбутнього

Новий матеріал був створений шляхом сплетення ниток, які проводять електрику і світяться зі звичайною бавовняною пряжею. Вченим вдалося створити шматок тканини довжиною 6 метрів і шириною 25 сантиметрів. В рулоні міститься 500 000 пікселів, розташованих на відстані 800 мікронів один від одного. Тканина витримує 1000 циклів згинання, розтягування і стиснення, а також 100 циклів прання і сушіння. Зображення на матеріалі таке ж яскраве, як і на екрані телевізора. І матеріал добре пропускає повітря — в такому одязі шкіра явно буде добре «дихати».

Щоб виводити інформацію на створений фрагмент тканини, можна під’єднати до нього клавіатуру — мабуть, матеріал вже з’єднаний з невеликим комп’ютером. Також можна додати Bluetooth-модуль, за допомогою якого тканина синхронізується зі смартфоном і виводить повідомлення. Якщо оснастити тканину чутливими до натискань нитками, відповідь на ці повідомлення можна буде писати просто натискаючи на віртуальну клавіатуру, виведену на одяг. Звучить круто і було б кумедно бачити людей з такими футболками на вулиці. Можна сказати, що це непогана альтернатива розумним годинникам», хоч і незвична.

Для чого потрібний такий одяг?

Щоб довести, що одяг з нового матеріалу дійсно корисний, вчені провели експеримент. В його рамках добровольці носили датчики для зчитування активності головного мозку. Дані передавалися на невеликий комп’ютер, який відправляв на дисплей інформацію про емоційний стан людини. Коли люди були спокійними, на 22-сантиметровому фрагменті тканини з’являвся напис «розслаблений». А коли вони грали в комп’ютерні ігри, виводилася напис «стривожений».

Також вчені вважають, що одяг з нового матеріалу дозволить німим людям спілкуватися з оточенням. Також до тканини можна приєднати клавіатуру або зовсім підключитися до неї самої. Так чому б не зробити так, щоб люди могли писати повідомлення на футболках? Та й взагалі, в одягу з такого матеріалу можна хоч кожен день міняти дизайн. Так само легко, як поміняти заставку на смартфоні або комп’ютері.

Розробники тканини вважають, що для її живлення має вистачити 36 вольтів. Звичайно, від пальчикових батарей такий одяг не працюватиме, але необхідний акумулятор буде не таким вже й великим. Тільки ось носити на собі дисплей, який живиться від такої напруги — ідея так собі. При цьому, вчені повідомили, що з ними вже ведуть переговори деякі компанії. Загалом, технологія дуже перспективна і сам факт створення величезного фрагмента тканини з функцією дисплея — це великий прорив.

Вчені вже давно намагаються розробити одяг, який здатний виводити на себе різні зображення. У 2015 році спроби вплести світлодіодні волокна в фабричну тканину робили корейські вчені. Тільки ось так званого «одягу майбутнього» в продажу досі немає. Залишається сподіватися на сили китайських вчених, адже хто знає — може саме цей проєкт стане успішним?

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: ABC News

Читайте также:

3D-друк, рослинна шкіра та біорозкладні кросівки: у пошуках екологічної альтернативи взуття

Шкарпетки зі штучним інтелектом для людей з аутизмом та деменцією

Ентузіасти вбудували телевізор у футболку. Як це виглядає?

Чи можуть навушники на сонячних батареях стати наступним must-have?