Посадити величезний ліс для збереження планети? Чи це є вихід?

Зовсім нещодавно аналітична група з Австралії Breakthrough — National Centre for Climate Restoration оголосила, що глобальне потепління може знищити людство до 2050 року. Аби якось уповільнити процес глобального потепління, людство повинно посадити на Землі мільярд гектарів лісу. Але чи вистачить місця на Землі для вирощення такої кількості рослинності? Дослідники Швейцарської вищої технічної школи Цюриха впевнені, що 900 млн. гектарів вільного місця на Землі є. Цю територію можна порівняти з площею США.


Аби точно вирахувати та виявити кількість вільного місця для висадження дерев, вчені використовували фотографії з картографічного сервісу Google Earth. Їм вдалося зібрати велику колекцію із 78 744 фотографій, кожна з яких відповідає площі 0,5 гектарів. Кожна з цих ділянок оцінена на густоту рослинності від 0 до 100%.

Де можна посадити ліс?

Розрахунки показали, що на цей момент для того, щоб посадити ліс, доступно 900 млн. гектарів вільного місця на Землі. Найбільше лісів можна посадити в Росії, США, Бразилії, Канаді, Австралії та на території Китаю.

Жовтим та зеленим кольором вказані території, які по суті вільні для розсадження лісів

Дослідники вважають, що посадивши ліс розміром з один континент, людство може нейтралізувати 205 млрд тон вуглецю. З 1901 року людство виробило 380 млрд. тон вуглецю. Дослідники визначили, що якщо люди наразі не обмежать кількість викидів, тоді не буде сенсу висаджувати такий величезний ліс – брудного повітря все одно буде більше.

«Відновлення рослинності – це найкращий та найдоступніший на сьогодні метод для вирішення проблеми кліматичних змін. Але людство має діяти швидко, адже деревам потрібен час на те, щоб вони виросли та почали очищувати повітря.» — пояснив Томас Краутер, співавтор дослідження.

Яким чином дерева роблять повітря чистим?

Декотрі вчені не згодні з результатами дослідження та вважають їх надто оптимістичними. Професор Саймон Люіс (Simon Lewis) з Університетського коледжу Лондона вважає, що висновки колег зі Швейцарської вищої технічної школи Цюриха не мають підтвердження ні попередніми дослідженнями, ні кліматичними умовами.

Червоним кольором вказано скільки лісів може зникнути через потепління

Частина дослідників мають сумнів, що дерева можуть ефективно виділяти кисень – через підвищення температури повітря, рослини стали гірше себе почувати та вже не можуть виконувати свою основну функцію повністю. Також, всім відомий факт, що в забруднені повітря винні самі дерева, адже вони іноді виділяють метан та інші шкідливі речовини.

У декотрих випадках вирощування дерев зовсім протипоказане. Наприклад, в Сибіру з глобальним потеплінням бореться велика кількість снігу, який відзеркалює сонячне тепло. Якщо цю територію засадити деревами, ефективність снігу явно стане нижчою.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Як штучний інтелект погіршує екологічну ситуацію на планеті. Дослідження

Ексурсія по фабриці з переробки батарей. Відео