Чотири фізичних ознаки стресу, які не можна ігнорувати

Опитування Американського інституту стресу показало, що 65% працівників називають свій офіс причиною постійних нервів. Іноді тіло може посилати нам сигнали про те, що воно перебуває у стресовому стані, які ми можемо не помічати. Зверніть на них увагу.

Ви прокидаєтеся втомленими та не можете заснути вночі

Співзасновниця медичного стартапу Nutrafol, доктор Софія Коган (Dr. Sophia Kogan) пояснює це тим, що коли ми відчуваємо хронічний стрес, то відбувається надмірна стимуляція наднирників і наш рівень кортизолу починає збиватися.

Що це означає? Простою мовою: коли ви висипаєтеся і дозволяєте собі розслабитися, то вранці відчуваєте прилив сил. Увечері ж рівень кортизолу знижується і ви можете спокійно заснути.

«Під час хронічного стресу рівні міняються місцями — вранці у вас мало кортизолу, а ввечері дуже багато», — каже Коган.

З цієї ж причини ви починаєте хотіти шкідливу їжу – «всього одне» тістечко або чашку кави після обіду. За словами Коган, якщо піддатися цьому бажанню, то пізніше ви будете відчувати перегорання і все одно не зможете заснути.

Щоб відновити режим Коган радить завжди лягати спати й прокидатися в один і той же час. Спочатку буде нелегко, тому спробуйте поступово зрушувати час відходу до сну на 15 хвилин раніше. Також доктор рекомендує практикувати йогу і медитацію — вони допомагають контролювати ваші психологічні процеси.

У вас «нервовий» шлунок

В організмі, схильному до стресу, поширення шкідливих бактерій відбувається набагато легше. За словами Коган, стрес може вплинути на прохідність кишківника і викликати запалення. Якщо ви сильно нервуєте, то можете помітити такі характерні ознаки, як проблеми з травленням, запалення на шкірі й появу прищів, а також синдром роздратованого кишківника.

Щоб з усім цим впоратися Коган рекомендує трохи скоригувати свою дієту. Під час стресу ми хочемо вживати більше цукру й кофеїну і часто харчуємося їжею, що не несе в собі будь-якої харчової цінності.

«Вживання цільної та поживної їжі може поліпшити вашу кишкову флору, — говорить Коган. — Додаткова допомога у вигляді хороших прибутків і травних ферментів гарантує вам здоровий стан кишківника і правильне засвоєння поживних речовин».

У вас прискорене серцебиття

Джорджія Уіткін (Georgia Witkin), автор книги «Синдром жіночого стресу» говорить, що коли у нас пропадає можливість вибору, передбачуваності або контролю, то наш рівень стресу значно зростає. Через це всі наші органи та м’язи переходять в стан напруженості.

«Кров’яний тиск і частота серцевого ритму підвищуються, м’язи й дихання стають більш напруженими, — каже Уіткін. — Все це повинно проявлятися на короткий термін в надзвичайних ситуаціях».

Як же заспокоїтися? Уіткін радить навчитися робити паузу. За весь день ви повинні знаходитися в стані спокою хоча б 20 хвилин. Можна зробити кілька коротких підходів. Для розслаблення підійде не тільки медитація — можете читати, співати, займатися йогою, дивитися комедії або робити що-небудь ще. Головне, дозволити собі зробити таку перерву в стресовій ситуації.

Ви не можете зосередитися

Уявімо, що ви кілька годин старанно готувалися до важливої ​​презентації, але в підсумку не можете зв’язати й двох слів. Нейропсихолог Емі Серін (Amy Serin) каже, що таке відбувається через стрес — нам просто гірше вдається згадувати потрібну інформацію. Як би ви не готувалися, якщо ви нервуєте, то не зможете зібратися з думками. Ваше тіло знаходиться в стані тривожності й відключає всі функції, від яких не залежать ваші шанси на виживання.

Нервова система автоматично вибирає, на чому їй варто зосередитися. Через це, коли ви хочете на 100% сфокусуватися на важливому проекті, ви постійно на щось відволікаєтеся.

Серін радить в таких випадках користуватися додатками для правильного дихання. Короткі миті усвідомленості й навмисного розслаблення допоможуть вам, коли ви знову не зможете зібратися з думками для роботи. Також Серін вважає, що важливо оточувати себе позитивними людьми — якщо ви сильно нервуєте, корисно буде подзвонити другу і поспілкуватися з ним. Або ж можна просто вийти на вулицю і прогулятися — свіже повітря вас знизить рівень вашої тривожності.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FastCompany

Читайте также:

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік

10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні