Гонка інновацій: що чекати від флагманів на ринку смартфонів

Флагманські смартфони від Samsung та Apple — це ті гаджети, вихід нових моделей яких ми особливо чекаємо, оскільки в цих преміум-пристроях втілено максимум різних технологічних інновацій. І саме  тому настільки цікаві витоки інформації стосовно таких новинок.

Samsung Galaxy S11 отримає нову унікальну камеру

За інформацією інсайдера Ice universe, у своїх наступних флагманських моделях Samsung кардинально вдосконалить ключові характеристики, які користувачі бажають бачити в нових телефонах. Наприклад, відомо, що цього року зазнає прориву основна камера – вона отримує ексклюзивний 108-мегапіксельний сенсор, який розроблений спеціально для Galaxy S 11. Взагалі сенсор 108 МП сьогодні навряд можна назвати унікальним, оскільки ще восени 2019 року був анонсований, наприклад, телефон Xiaomi Mi Note 10 з матрицею 108 МП. Однак, в Galaxy S 11 планують  інсталювати принципово новий сенсор під назвою ISOCELL Bright HM1, виконаний по технології Nonacell.

Роздільна здатність має велике значення для фотографії, якщо ця технологія застосована правильно. Наступні телефони преміум-класу від Samsung будуть використовувати технологію злиття пікселів, що дозволить комбінувати під час фотографування декілька фізичних пікселів в один великий. Досі в цій технології чотири фізичних пікселів комбінувалися в один. Але південнокорейський виробник планує об’єднати 9 пікселів розміром 0,8 мкм в один. Це дозволить отримати досить великий віртуальний піксель – 2,4 мкм, що є найбільший розмір на сьогодні. І хоча кінцева фотографія буде мати якість лише 12 мегапікселів (108 поділити на 9), зате нова технологія дозволить отримувати чудові знімки при низькому освітленні.

Новий смартфон матиме 4 камерних модулів: в одній лінії будуть розташовані ультраширококутний, основний та телефото-об’єктив, також збоку розміститься камера 3D Depth (так звана камера ToF – камера часу прольоту) та спалах. Нагадаємо, що ToF – це система камер дальнього радіуса дії, завдання якої в тому, щоб визначити відстань між камерою та об’єктом для кожної точки зображення шляхом вимірювання часу проходження світлового сигналу від лазера або світлодіоду в обох напрямках. Зазначається, що телеоб’єктив також отримає якісну високопіксельну матрицю — не менше 48 Мп.

Поки що немає відповіді на питання, чи буде виробник впроваджувати змінний діючий отвір діафрагми в цій камері, чи він вважає за краще обрати фіксовану діафрагму.  Втім, при таких великих пікселях від фотокамери Samsung Galaxy S11 у будь-якому разі можна очікувати чудових результатів.

Відомо також, що нові Galaxy S11 отримають дисплей з частотою оновлення 120 Гц, що дозволить насолоджуватися набагато якіснішим зображенням. Також Samsung вирішила будувати свою новинку на базі SoC Snapdragon 865, а не на власному Exynos 990. Snapdragon 865 — флагманська мобільна система на кристалі (SoC) компанії Qualcomm, представлена ​​в грудні 2019 року і побудована по 7-нанометровому техпроцесу. Процесорні ядра базуються на архітектурі ARM Cortex A77, також є підтримка новітнього модема  Snapdragon X55 5G для роботи в мережах п’ятого покоління. Дана однокристальна схема позиціюється як високопродуктивна платформа для смартфонів і планшетів вищого цінового сегмента. Новий модем X55 5G дозволяє домогтися максимальної швидкості завантаження (download) в 7 Gbps і максимальної швидкості відвантаження (upload) до 3 Gbps.

Крім того, є дані, що Galaxy S11+ буде обладнаний акумулятором 5000 мА-г. Як і попередні моделі, флагман від Samsung буде виконано у водозахищеному корпусі.

Apple планує випустити цілих 6 моделей iPhone 12

Згідно з інформацією MacRumors, лінійка iPhone 12 буде містити моделі з підтримкою 5G, які, до того ж, не будуть сильно дорожче, ніж звичайні «айфони» з 4G. Це пов’язано з тим, що компанія використовує ефективні ланцюжки постачання і виконує більшість RnD-робіт на власних підприємствах. Якщо ціна і справді не буде значно відрізнятися, то це стане значною перевагою перед 5G-пристроями Android і буде вельми приємною новиною для шанувальників Apple.

Значні оновлення також торкнуться камери: нещодавно Apple купила Spectral Edge, британську компанію по обробці зображень, яка використовує інфрачервоний спектр та машинне навчання для покращення деталізації та балансу білого фотографій. TrustedReviews припускає, що технологія від Spectral Edge може бути впроваджена вже в iPhone 12, але більш вірогідно, що нові технології знайдуть застосування в камерах «айфона» в більш далекій перспективі.

У приватній записці до інвесторів, яка потрапила в руки AppleInsider, аналітик Джун Чжан з міжнародної брокерської компанії Rosenblatt Securities, стверджує, що Apple планує випустити не менше шести моделей iPhone 12 в наступному році, включно з версіями Plus і Max. Компанія виділяє наступні моделі:

  • iPhone 12 4G: 6,1-дюймовий РК-дисплей, подвійна основна камера;
  • iPhone 12 Pro 4G: 5,4-дюймовий OLED-дисплей, подвійна основна камера;
  • iPhone 12 Pro 5G: 5,4-дюймовий OLED-дисплей, подвійна основна камера;
  • iPhone 12 Pro Plus 4G: 6,1-дюймовий OLED-дисплей, потрійна основна камера, можливості 3D-зондування за допомогою ToF (камера ToF – камера часу прольоту);
  • iPhone 12 Pro Plus 5G: 6,1-дюймовий OLED-дисплей, потрійна основна камера з ToF;
  • iPhone 12 Pro Max 5G: 6,7-дюймовий OLED-дисплей (хоча можливо і 6,5 дюймів), потрійна основна камера з ToF.

Джун Чжан також заявив, що 5G iPhone буде мати «цілу низку додаткових компонентів» у порівнянні з «яблукофонами» 4G, але не уточнив, які саме. Але відомо, що всі моделі отримають швидші бездротові підзарядки.

Які висновки можна зробити? Розробники Apple дуже правильно роблять, коли пропонують як 4G-, так і 5G-версії своїх телефонів, оскільки гаджети з 5G в більшості країн поки що не актуальні, а ціна таких пристроїв все ж вище. Крім того, Apple зменшила розміри iPhone 12 Pro 4G до кишенькових, що сподобається багатьом споживачам. Проте, деяким фанатам нова лінійка Apple видасться дуже заплутаною, тим більше, що відносно скоро компанія планує випустити iPhone SE2 — новий телефон в стилі iPhone 8 з останнім чіпсетом A13 від Apple, який, за прогнозами, буде називатися iPhone 9. Майбутній смартфон отримає дисплей від краю до краю в стилі флагманських апаратів, але в більш компактному корпусі — скоріш за все, його діагональ не перевищуватиме 4,8 дюйма.

Окрім того, iPhone 12 буде відрізнятися покращеним дизайном, дисплеєм ProMotion 120 ГГц, зникненням порту Lightning, поверненням сенсору Touch ID, який буде вмонтовано в дисплей, та деякими неймовірними інноваціями в 3D-камері. Так, Apple планує обладнати наступний iPhone більш потужною основною 3D-камерою, що забезпечить кращі можливості для доповненої реальності.

Нова камера буде працювати від лазерного сканера, на відміну від технології точкового проектування, яку Apple зараз використовує для Face ID у фронтальній камері лінійки iPhone X. Окрім застосування у доповненій реальності, нову 3D-камеру iPhone можна також використовувати й для фотографій з більшою глибиною.

Підтримка 5G в нових iPhone може стати для споживача додатковим стимулом до оновлення, на думку аналітика TF International Securities Мін-Чи Куо (Ming-Chi Kuo). Аналітик вважає, що в цьому році Apple поставить не більше 70 мільйонів флагманських iPhone, в той час як у 2020 році ця цифра може зрости до 75 млн. У дослідженні Strategy Analytics, що було опубліковано в листопаді, також висловлено припущення, що Apple може обігнати Samsung та Huawei за кількістю проданих 5G смартфонів у 2020 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

За матеріалами: Forbes, GizchinaBusinessInsider

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24