5 кращих ігор для прокачування англійської мови

Сидите вдома, дивитесь фільми та граєте безцільно у безліч ігор? Грайте з користю! Ви вже мабуть чули, що за допомогою комп’ютерних ігор можно покращити навички спілкування англійською. Як це зробити та у що потрібно грати читайте у нашій статті.

Занурення в комп’ютерну гру за ефективністю можна порівняти з вивченням мови з носіями з США або Великобританії. Чому? Тому що під час гри мозок сприймає мову як допоміжний інструмент. Ви концентруєтесь на самій грі, проходячи завдання і вивчаючи ігровий світ. Англійська виступає сполучною ланкою, а не метою. І це не єдиний плюс.

3 причини, чому комп’ютерні ігри ефективні для прокачування іноземних мов

  • Повне занурення в ігровий процес. Під час гри англійська мова не сприймається як самоціль. Це всього лише інструмент, який дозволяє повноцінно зануритися в гру і доторкнутися до світу.
  • Жива мова. Сеттінги гри дуже різноманітні, і від цього залежить мова, якою спілкуються персонажі. Ясно, що діалоги середньовічної Англії будуть відрізнятися від діалогів на космічній станції XXIII століття. Можна вибрати той сеттінг, який подобається особисто вам.
  • Цікавий сюжет. Вивчення лексики, граматики та інших особливостей мови ведеться ненав’язливо. Все тому що ігри викликають інтерес, а це збільшує ефективність запам’ятовування. Особливості та нюанси мови вивчаються простіше і швидше.

Nancy Drew

Необхідний рівень мови: intermediate

Допомагає прокачати: лексику і граматику

«Nancy Drew» — це легендарна серія квестів, в якій зараз вже 41 гра. Цікаві детективні історії та харизматична головна героїня гарантують цій грі особливе місце у любителів жанру.

Ігри в жанрі «квест» відмінно підходять для вивчення та опрацювання нової лексики на іноземних мовах. За допомогою однієї такої гри ви можете вивчити від 50 до 150 нових слів і виразів.

У квестах активно залучається система «point & click», коли гравцеві потрібно знайти певні предмети за обмежену кількість часу. Серед таких предметів речі повсякденного вжитку, предмети одягу і меблів, прикраси, речовини, знаряддя праці та інструменти.

Тобто, практично всі назви предметів входять в базову лексику. А в режимі «пошуку», коли ви концентруєтеся не на на запам’ятовуванні слова, а на проходженні гри, вивчення лексики йде краще. Ось такий от парадокс.

Окремо варто згадати діалоги в грі. Вони дуже прості, герої говорять без сленгу та ідіом, граматика гранично проста і зрозуміла. Мова озвучення чітка і повільна, тому навіть з початковими навичками аудіювання буде досить просто розібратися з усіма особливостями сюжету.

The Walking Dead

Необхідний рівень мови: upper-intermediate

Допомагає прокачати: сприйняття на слух, граматику

«The Walking Dead» — це серія пригодницьких рольових ігор, в яких вам належить виживати в умовах постапокаліпсіс.

Гру часто називають анімованим коміксом і книгою-грою, тому що від рішень і виборів гравця багато в чому залежить сюжет і його сприйняття. З художньої точки зору історія чудова: вона розповідає про дружбу, самопожертву, вибор та душевні страждання.

Діалогів в грі дуже багато — вся історія побудована саме на них. Тому в першу чергу ви зможете прокачати навички сприйняття і розуміння мови на слух. Субтитри в грі є, але зупиняти діалоги ви не зможете, тому потрібно володіти хоча б базовою загальновживаною лексикою.

У грі є також безліч подій QTE (quick time events), в яких необхідно вибрати варіант відповіді за дуже обмежений відрізок часу. При цьому відповіді будуть сильно впливати на сюжет, а якщо не зробити вибір самостійно, то гра зробить його за вас випадковим чином. Подібні жорсткі умови добре підстьобують комплексне розуміння мови. Людина вчиться розуміти мову цілком, а не за допомогою перекладу кожного слова окремо. А це важливий крок до вільного володіння англійською.

Один із прикладів ситуації, де потрібно робити вибір швидко.
Від цього залежить подальші нюанси сюжету і ставлення персонажів до головного героя.

В цілому мова в грі досить нескладна — вона буде зрозуміла і людині з рівнем intermediate, але обмеження по часу ускладнює завдання, тому цю гру ми рекомендуємо людям з рівнем upper-intermediate і вище.

The Witcher III: Wild Hunt

Необхідний рівень мови: upper-intermediate

Допомагає прокачати: сприйняття на слух, вивчення сленгу, ідіом, лексики

На нашу суб’єктивну думку, одна з кращих комп’ютерних ігор всіх часів і народів. А ще це справжній діамант з точки зору вивчення мови. Сценаристи настільки ретельно підійшли до створення та опрацювання ігрового світу і персонажів, що практично у кожного з них є свої особливості мови, стійкі фрази та стиль.

Крім пригод і бойових сцен в грі дуже багато діалогів. І найголовніше їх перевага — мова жива та соковита. Це не сухі приклади в підручниках, тут хочеться смакувати мову з усіх боків.

Кілька цікавих діалогів і реплік героїв

Діалоги з персонажами — це одна з важливих складових геймплею. Всього розробники записали та озвучили кілька сотень годин реплік. Простір для вдосконалення навичок розуміння і відчуття мови просто величезний.

У грі є лайка, але вона настільки органічно вписана в канву оповіді, що не відчуваються чимось чужорідним. Особливий плюс в тому, що лексика дуже літературна — так вишукано вміє лаятися далеко не кожен.

Гра чудово прокачує розмовну лексику. У грі є просторічні діалоги з селянами та пишномовні з королем і аристократами. Мова подається тут з абсолютно різних сторін. І це круто.

«Відьмак» вимагає рівня англійської не нижче upper-intermediate. Ще краще – advanced. Але з його допомогою можна сильно прокачати розмовну мову і збагатити її величезною кількістю цікавих фраз і словосполучень.

Civilization VI

Необхідний рівень мови: intermediate

Допомагає прокачати: читання, граматика, лексика

Відмінна історична стратегія, в якій гравцеві потрібно вести обраний народ до процвітання і величі.

«Цивілізація» — це величезна бібліотека інформації з історії, економіки, військової справи, науки, культури та ще десятках сфер знань. Всі аспекти існування націй і держав опрацьовані тут настільки детально, наскільки це можна уявити.

У грі є навіть власна енциклопедія – «Цивілопедія», яка з опрацювання не поступається розділах з «Вікіпедії».

Що цікаво, під час розвитку своєї держави ви можете в будь-який момент звернутися до Цивілопедії і дізнатися більше про якийсь аспект розвитку. Наприклад, прочитати про особливості катапульт і требушет у військовій справі або про використання контрфорсів в будівництві.

Для вивчення англійської мови у гри «Civilization VI» є кілька значущих переваг:

Всі тексти та репліки написані досить простою мовою. Вони створювалися для максимально широкої аудиторії, тому містять мінімум складних термінів і зворотів. Їх цілком може зрозуміти й студент з рівнем знань intermediate.
Ви не обмежені в часі, коли працюєте з текстами та підказками, тому можете бути впевнені, що кожен текст зможете зрозуміти максимально повно.
Вивчати іноземну мову через призму історичного розвитку держави дуже захопливо.
Ви можете самостійно вибирати теми, які вам цікаві: від військової справи до будови космічних кораблів. Більше ніяких нудних і заяложених прикладів.

The Age of Decadence

Необхідний рівень мови: upper-intermediate

Допомагає прокачати: граматика, лексика, стиль мови

The Age of Decadence – це рольова гра в класичному стилі. Але головна її перевага в тому, що кожен квест має як мінімум кілька варіантів проходження. Тому гравець може відігравати свого персонажа як завгодно.

Діалогів в грі дуже багато. На них зав’язано проходження сюжетної кампанії та більшості завдань, тому просто пропустити їх не вийде.

Цікаво те, що лексика персонажів і головного гравця сильно залежить від того, ким ви починаєте гру і кого відіграєте. У торговця, наприклад, мова повніша і багатша, а у воїна — дуже проста і сувора.

Але для комфортного проходження бажано мати рівень англійської не нижче upper-intermediate. Всі тексти та діалоги написані в літературно-фентезійному стилі, тому потрібно до них звикнути. Але що дуже важливо, гра допомагає вдосконалити стиль мовлення, зробити мову більш природною і красивою.

Насправді ви можете вибрати практично будь-яку комп’ютерну гру, в якій є багато тексту і діалогів з іншими персонажами. Адже головне — це залучення в ігровий процес. Чим більше ви занурюєтеся в гру, тим менше звертаєте увагу на мову. З якогось моменту вона просто сприймається сама по собі. Ви не сидите над кожним словом, а розумієте речення цілком — точно як українською.

Саме цим гри корисні як інструмент для вивчення іноземних мов. Вони геть ламають мовний бар’єр і ненав’язливо роблять володіння вільним. Так що грайте в ігри та вчіть іноземні мови легко!

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Epic Games назвала топ-20 ігор 2023 року

У британському університеті з’являться лектори-голограми

Як відеоігри допомагають знайти роботу