GeoGuessr — гра, яка захопила мандрівників зі всього світу в період пандемії

GeoGuessr — це гра на знання географії. Користувач потрапляє на випадкову точку Google Карт в режимі перегляду вулиць і повинен вказати своє місце розташування на карті. Для більшості людей це захопливий спосіб згаяти час, а для інших — можливість встановити рекорд і потрапити в список лідерів.

Попередні чотири раунди в грі GeoGuessr пройшли гладко і Гевін, більш відомий як Chicago Geographer, навіть впорався швидше, ніж планувалося. Але місце, в яке він потрапив зараз, — це нове випробування.

Він знає, що знаходиться в незвичайному районі Юти, десь недалеко від Логана, про що свідчать написи на синіх сміттєвих баках уздовж вулиці. Це може здатися очевидним натяком, але в передмістях зазвичай найскладніше орієнтуватися, через те, що поблизу немає унікальних будівель або визначних пам’яток. Гевін хоче упевнитися у своєму рішенні, адже він зайшов уже так далеко.

Він гарячково оглядає вулицю, шукаючи хоч якусь вагому підказку і, нарешті, натикається на пару знаків з номером автомагістралі. Він швидко знаходить це перехрестя на карті та висловлює своє припущення — недалеко від будинків на Іст-Мейн-Стріт у Веллсвіллі.

Так Гевін в листопаді встановив новий світовий рекорд, зробивши ідеальний спідран (швидкісне проходження гри) за 4 хвилини 28,65 секунди. Він точно визначив п’ять випадкових місць по всій території Сполучених Штатів менш ніж за п’ять хвилин. Однак таблиця лідерів оновлюється майже щодня.

20 березня Гевін поліпшив свій світовий рекорд на 15 секунд. Через чотири дні користувач Icn15 наблизився до першої сходинки рейтингу з результатом 4:28. Третю позицію займає гравець Apollobo з результатом 5:38.

GeoGuessr — це вебсайт, створений шведським ІТ-консультантом Антоном Валеном (Anton Wallen) у 2013 році як аматорський проєкт. Учасники віртуально поміщаються в випадкове місце на карті по всьому світу. GeoGuessr взаємодіє з Google Street View, що дозволяє користувачам досліджувати околиці та використовувати контекстні підказки, щоб визначити, де саме вони знаходяться.

Якщо гравець вказує точку в межах 20 метрів від вихідного місця розташування, то він отримує 5 тисяч очок. Гра триває п’ять раундів, тому в ідеалі можна отримати 25 тисяч очок.

Світ можливостей

Популярні ігри на швидкісне проходження, як правило, мають чітку структуру. Гравці годинами вивчають кожну деталь ігрового світу або карти місцевості. Вони знають про всі баги, які можна використовувати, щоб заощадити час або миттєво вбити боса.

Якщо традиційний спідран має на увазі собою чітку структуру та організованість, то GeoGuessr — повна його протилежність. Ідея та ж — якнайшвидше завершити раунд або набрати певну кількість очок, але вона не схожа на всі інші ігри. В основі GeoGuessr випадковість, якої немає ні в одній іншій грі, навіть в Minecraft або Hades, де світи створюються довільним чином.

В одному раунді ви можете потрапити в міський район з безліччю будівель, рекламних щитів і вуличних знаків, що допоможе вам швидко зорієнтуватися. У наступному рівні цілком можливо опинитися посеред рідкісної тундри.

«Кожен раунд абсолютно унікальний, — каже Гевін. — Опинитися у двох однакових точках за одну гру практично неможливо». У цьому спідрані ігровий процес не має значення. Він обмежений чотирма основними напрямками руху і функцією масштабування.

Гевін грав на карті США незліченну кількість разів, перш ніж йому вдалося поставити рекорд.

«У швидкісному проходженні GeoGuessr саме майстерність і вдача відіграють важливу роль», — каже GeoPeter, який вважав за краще не розкривати своє справжнє ім’я. Він часто проводить трансляції на Twitch. «Кожен раз ви потрапляєте в різні місця, і в деяких точках складно домогтися якихось хороших результатів, незалежно від ваших навичок», — додає він.

Однак необачно було б припускати, що удача — це єдине, що має значення в цій грі. Деякі учасники спільноти GeoGuessr ретельно готуються до спідрану. Гевін з дитинства захоплювався географією. У вільний час він часто читав атласи, а в шкільні роки постійно брав участь в олімпіадах з географії.

Гравці звертають увагу на широкий спектр речей, наприклад, на якість камери на автомобілях Google, які використовуються для створення інтерактивних карт. Під час свого спідрана Гевін зміг з’ясувати, що знаходиться в Анкориджі, Аляска, саме завдяки якості зображення. Йому було відомо, що остання партія фотографій з цієї місцевості була розмитою. Він навіть може визначити, в якому регіоні Сполучених Штатів він знаходиться, просто глянувши на листя. Для Тихоокеанського Північно-Заходу США характерні високі сосни, а для Південного Сходу — клени та в’язи.

Інші учасники вивчають форми та кольори номерних знаків та регіональних прапорів, архітектурні стилі та багато іншого. Існує безліч серверів в Discord, де захоплені гравці діляться порадами та знаннями.

Стабільне зростання

Швидкісне проходження GeoGuessr — не нова концепція. Вона існує практично з моменту створення гри. Раніше у гри була власна категорія на Speedrun.com, онлайн-базі даних про сотні відеоігор. У 2018 році за нез’ясованих причин категорія GeoGuessr була видалена.

Незабаром до ItsRC, ютубера і стримера GeoGuessr, звернувся користувач, на ім’я ComradeIntense з проханням створити вебсайт під назвою Geotips. Спочатку вони планували запустити зручний ресурс для порад і фішок для вгадування будь-якої країни. Водночас інша група гравців вела записи у звичайній таблиці Google Excel.

Зрештою, два проєкти об’єдналися і стали сайтом в його нинішньому вигляді. На сторінці рекордів міститься понад 50 категорій, для кожної з яких вказані три найкоротших гри або три результати з найбільшою кількістю очок. Таблиця регулярно оновлюється в міру надходження нових матеріалів в спільноту GeoGuessr Pro в Discord, модератором якого є ItsRC.

«Практично будь-який гравець може поставити рекорд, — каже ItsRC. — Але для його фіксації вам потрібно відправити відео гри і її URL-адресу. Наша команда переглядає кожен запис, щоб перевірити, чи немає там чого-небудь, що суперечить правилам, а потім звіряє час в грі з часом у відео, щоб переконатися, що запис не відредаговано».

ItsRC згадує, що підприємницькі кола в Discord і кількість заявок за останні кілька місяців зросли в геометричній прогресії. Він пояснює це тим, що Geotips і відкритий сервер зробили швидкісне проходження доступним для випадкових користувачів. Гравець під ніком GeoWizard, у якого 775 тисяч підписників на YouTube, останнім часом часто розповідає про менш відомих користувачів і авторів, що позитивно позначаються на його популярності.

Дотепер саме гравці займалися створенням успішної професійної екосистеми. Почасти це пов’язано з її швидким ростом. За словами Філіпа Антела (Filip Antell), глави служби підтримки GeoGuessr, розробники сайту також прагнуть проводити спонсоровані турніри та заходи. Він навіть зв’язувався з представниками Twitch, щоб запустити щось масштабне на їх майданчику.

«Останні пару місяців ми активно вносимо поліпшення, — зауважує Антел. — Ми й до цього розуміли, що у нас відмінна гра і велика спільнота досвідчених фанатів. Але тепер ми відчуваємо, що пора зосередитися на тому, щоб принести щось кожному гравцеві».

GeoGuessr — це незвичайний спідранер. Він закликає виходити далеко за рамки змагального характеру. Всі користувачі відзначили, що завдяки грі, вони знайомляться і спілкуються з людьми з різних куточків планети.

«Мені подобається, як стріми об’єднують людей, — каже GeoPeter. — У нашому суспільстві є дивовижні люди з усього світу, і я сподіваюся зустріти їх в реальному житті, коли ми знову зможемо подорожувати».

Він вважає, що цей ресурс слід використовувати в початковій школі як інструмент для навчання дітей іншим культурам. Немає кращого способу оцінити культуру іншої країни, ніж прогулятися по її вулицях. GeoGuessr — зручний спосіб зробити це, особливо в розпал пандемії.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Wired

Читайте также:

Epic Games назвала топ-20 ігор 2023 року

Як відеоігри допомагають знайти роботу

Фінансування тревел-стартапів у 2023 році: тренди та найбільші раунди

Криза геймдева в Японії та вихід китайських інвесторів на ці терени