Randonautica — додаток генератор координат, який приводить до таємничих місць

Новий спосіб проводити літо — бродити по випадково обраних місцях, тобто стати рандонавтом. Зробити це досить просто: звантажте безкоштовний додаток Randonautica, який уточнить ваше місце розташування, запропонує вибрати один з «генераторів ентропії» і попросить сконцентруватися на наміру. Потім ви отримаєте довільно вибрані координати.

Користувачі Randonautica регулярно знаходять дивні та навіть лякають речі: листи, пляшки з сечею і навіть валізи з трупами. Рандонавти вважають, що вибір координат не випадковий. Можливо, вони мають рацію?

Додаток Randonautica з’явилося в лютому 2020 року. У нього неоднозначні відгуки в AppStore через часті збої в роботі. Крім того, люди, які живуть поруч з водоймами, часто отримують координати під водою — щоб виключити їх з видачі, доведеться заплатити. Додаток створив Джошуа Ленгфельдер (Joshua Lengfelder), колишній цирковий артист з Техасу. Він розповідає, що одного разу знайшов в лісі кинуту бочку і мало не наступив на яскраво-червону гримучу змію. «Я навіть не знав, що їх можна зустріти в Техасі», — говорить він. Дійсно, гримучі змії там не водяться, і, як правило, пофарбовані не в червоний, а в коричневий колір або колір іржі.

За словами Ленгфельдера, Randonautica звантажили вже 8 млн разів — 6 млн раз з початку квітня.

«Люди були довго замкнені в будинках, і це був їхній шанс вирватися з рутини. Це одне з небагатьох занять, яке дозволяє дотримуватися соціальної дистанції та залишатися в безпеці».

Чарівність Randonautica не тільки в тому, що додаток дозволяє побути на свіжому повітрі й вбити час. Фактично це додаток для пошуку сміття, яке не завжди прибирається. І лежить в його основі ідея про те, що людські думки можуть впливати на генератор випадкових чисел. Randonautica поєднує в собі те, що нам подобається: якщо є бажання ми можемо зробити щось приголомшливе, почути, як всесвіт з нами говорить, і почати управляти випадковостями.

Хоча додаток став популярним ще навесні, коли почався карантин, пік успіху припав на кінець червня. Тоді група підлітків розмістила в TikTok відео про те, як Randonautica привела їх до покинутої валізи, в якому був труп. Пізніше поліція Сіетла повідомила, що там було два трупи. Подія широко висвітлювалося в ЗМІ. Більш того, сотні тіктокерів почали знімати власні пригоди, зазвичай накладаючи на них музику з фільмів жахів.

У розділі FAQ додатку йдеться: «Ми знаходимося між грою, наукою і мистецтвом». Там же наводяться такі питання, як «Чи суперечить це моїй релігії?» або «Мені страшно…може статися щось погане?». В обох випадках відповідь: можливо.

«Коли ти посилаєш мільйони людей в випадкові локації та проводиш пошуки в затишних куточках реальності, ти неминуче знаходиш щось шокуюче, — коментує Ленгфельдер випадок з трупом, додавши, що користувачі також часто знаходили чужі останки, коли грали в Pokémon Go. — Це не найприємніша слава, але мене це не дуже засмучує, тому що це досить круто. У деякому роді я навіть шкодую, що це не я його знайшов».

Дженніфер Костелло, 32-річній фанатці документальних фільмів про злочини з Ванкувера, пощастило знайти пластиковий пакет з сотнями фотографій цвілого хліба під час зливи в лісі. Вона змогла визначити, що вони були зроблені в сусідньому місті Ебботсфорд, ґрунтуючись на декількох знімках з випускного, які опинилися в пакеті. Там були також фотографії грибної ферми, але в Ебботсфорд їх багато, тому вона не змогла звузити коло пошуку. Однак, вона вдячна за свій «страшний скарб» і планує знову вирушити в подорож по випадкових координатах, коли додаток перестане вилітати при запуску.

Інші рандонавти, що розповідають про свої пригоди на Reddit, Twitter, YouTube і TikTok, бачили багато того, що варто задокументувати. Їх знахідки не виглядають особливо дивними — але тільки до тих пір, поки їх не виривають з контексту. Наприклад, вікно, покрите наліпками для нотаток. Койот, що стоїть на кладовищі в полудень. Кістки, змії, туалети, вівця, книжкова полиця в пустелі, автомийка з райдужними вогнями.

Спільнота рандонавтів і сам цей термін існували задовго до того, як Ленгфельдер запустив додаток. До цього випадкові координати генерував Telegram-бот (Ленгфельдер входив до групи його розробників). Підрозділ Reddit, присвячений рандонавтам, створений в березні 2019 року, і зараз у ньому понад 114 тисяч учасників. Там є неймовірно позитивні історії — зазвичай вони присвячені порятунку поранених тварин або виявлення значущих місць, які нагадують користувачам про близьких або юність. Зате рандонавти з TikTok воліють знаходити моторошні речі та ловити інопланетян, вдиратися в чужі володіння і часто фотографують бездомних, називаючи їх «страшними» — все це не відповідає «Дев’яти догмам» рандонавтів.

Проте, руху потрібна увага громадськості. В офіційному акаунті рандонавтів в Twitter зараз понад 20 тисяч підписників. Нещодавно там з’явився запис про те, що світ наближається до «змін парадигми, коли екстраординарне стане звичайним», оскільки все більше і більше людей починають вірити у вплив розуму на машини.

Основна ідея Randonautica полягає в тому, що мозок може впливати на генератор випадкових чисел — виходить із суперечливих досліджень, проведених в Принстоні на початку 1979 року. Інженер Роберт Джан протягом десятиліть вивчав гіпотезу, яку багато висміювали. У ньому записано, що люди можуть використовувати «мікропсіхокінез», щоб впливати на машини. Ця теорія наводиться на офіційному сайті Randonautica. Її прихильники припускають, що людина може зосередитися на будь-якому конкретному почутті або явищі, щоб отримати координати, які так чи інакше відповідають йому.

Бренда Данн, яка багато років керувала лабораторією Джана, вважає це можливим: «Я б передбачила, що результати, отримані за допомогою програми Randonautica, демонструватимуть значущі кореляції тільки іноді, але частіше, ніж можна було б очікувати». Хоча, додає вона, у програми є «психологічний аспект», через який користувачі схильні помічати збіги й таємниці.

Професор статистики Стенфордського університету Бред Ефрон пояснює це так: «Випадковість більш випадкова, ніж може уявити людина. Дуже легко обманювати себе, думаючи, що ти бачив щось зовсім неймовірне». Насправді, дивні тварини, трупи та фотографії цвілого хліба поширені точно так же, як і безліч інших речей.

Одну з найкращих історій розповіла 23-річна Тейлор Дикерсон, яка живе в Спокане, штат Вашингтон. Перша прогулянка по випадкових координатах привела її з подругою в ліс, де вони натрапили на неймовірно добре збережений лист, написаний на аркуші паперу. Схоже, що це було дружнє послання, воно починалося зі слів: «Я пишу це, щоб сказати тобі, наскільки ти дивовижна … Я думаю, що ти прекрасна!». Внизу стояв підпис людини, який, як вдалося з’ясувати за допомогою Google, помер кілька тижнів тому. Дикерсон і її подрузі вдалося знайти жінку, якій було адресовано цей лист, і домовитися, щоб його їй доставили.

«Іноді я вдаюся в питання, чи є навколо нас знаки й повідомлення, але ми просто ігноруємо їх», — каже Дикерсон. У Спокане кілька днів йшов дощ, але знайдений лист виглядає недоторканим. «Я читала його щонайменше 20 разів. Я думаю, в іншій реальності він би сильно розмокнув. Наче ми повинні були його знайти », — додає дівчина.

Звичайно, дивні речі відбуваються постійно. Листи кидають в лісі. Потім їх знаходять двадцятирічні любителі пригод. Люди, які пишуть ці листи, вмирають несподіваним чином і стають міфологічними персонажами для інших людей, які навіть ніколи їх не знали.

«Найдивнішим збігом з усіх було б відсутність збігів, — сказав Дж. А. Паулос, професор математики в Університеті Темпла, вислухавши короткий виклад культури рандонавтів. — Є багато способів зв’язати те, що вам цікаво, — те, чого ви чекаєте або боїтеся, — з тим, що ви побачите».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The Atlantic

Читайте также:

Від зображень до відео – як штучний інтелект допомагає у візуальному пошуку в Google

Споживаємо контент усвідомлено або як дізнатися країну власницю сайта

10 онлайн-ігор, в які можна грати з дитиною на відстані

«Та це ж не гра, а кіно!» — чому людям подобається жанр інтерактивного кіно