Пристрій, який поліпшує слух від Google

Проєкт називають «абсолютно секретним» — підрозділ X (раніше Google X, підрозділ Alphabet) розробляє пристрій доповненої реальності, який розширює можливості слуху звичайної людини. Всередині команди технологію прозвали «росомахою» на честь героя коміксів, пише Business Insider з посиланням на чотирьох колишніх співробітників, близьких до проєкту.

Над проєктом почали працювати у 2018 році. Відтоді компанія випустила кілька прототипів і отримала схвалення співзасновника Google Сергія Бріна.

Представник підрозділу X підтвердив існування проєкту, який «вивчає майбутнє слуху», але зазначив, що він перебуває на ранніх стадіях. У компанії не розкрили деталей.

Пристрій являє собою навушник з особливими датчиками. За словами співрозмовників, у технології може бути безліч застосувань, одне з них — виділення мови конкретної людини під час розмови групи людей. Один з колишніх співробітників зазначив, що більша частина роботи була спрямована на те, щоб «перевершити фізику» завдяки особливому розташуванню мікрофонів.

Як вважають джерела, «росомаха» може бути не тільки окремим пристроєм або додатком, а й стати успішним бізнесом. При цьому співрозмовники видань не пояснили, які ще можуть бути застосування у пристрої.

Пристрій пройшов через безліч ітерацій розробки: спочатку він був масивною накладкою на вухо, але з часом зменшився в розмірах. За даними інсайдерів, проєкт очолює Джейсон Руголо — колишній директор агентства ARPA-E, створеного для вивчення нових технологій департаментом енергетики США.

Над схожою технологією працюють кілька компаній, включаючи Bragi та Doppler. Однак ближче всіх до реалізації підібралася Whisper, пояснив один з джерел: компанія реалізувала «систему поділу звуку», який оптимізує шум від навколишнього середовища навколо користувача.

X-підрозділ Alphabet, материнської компанії Google зазвичай в лабораторії займається експериментальними проєктами, наприклад, там працювали над проєктом Loon по роздачі інтернету з повітряних куль або безпілотними автомобілями Waymo.

Багато проєктів підрозділу X в результаті закривають — вони так і не доходять до масового ринку. Однак за даними джерел, «росомаха» не стане жертвою керівництва компанії через особливе уміння голови проєкту «продавати потенціал керівництву».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Businessinsider

Читайте также:

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Bard стає Gemini – що цікавого анонсувала компанія Google

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24