Мікрокомп’ютер у вусі — революційний продукт майбутнього

Майже 2 роки тому на світ з’явилася нова розробка, якою зацікавились  такі технологічні гіганти, як Google, Amazon та Apple. Розробка представляє собою пристрій у вусі. Цікаво було б дізнатися історію створення та перспективи розвитку такої технології, завдяки якій наш звичний смартфон може перетворитися в звичайний навушник у вусі.

В 2016 році на презентацію стартапу компанії Doppler Labs прийшли такі відомі люди IT сфери, як старший віце-президент Apple Едді Кю (Eddy Cue), що займається ПО, представник розробників портативних навушників Beats Джиммі Айовайн (James Iovine), Білл Гейтс (Bill Gates), Сатья Наделла (Satya Nadella), а також топ-менеджери  Amazon, Facebook, Google та Tencent.

На презентації активно обговорювали прототип бездротових навушників  під назвою Doppler’s Here One. Даний пристрій здатен заглушити всі сторонні звуки навкруги та посилити голос певної людини, що знаходиться в заданому приміщенні і навіть перекладати майже зразу те, що говорить ця людина. В якості експерименту, співробітник Doppler Labs задав питання на іспанській мові, а вже менше ніж за секунду, в навушниках можна було отримати автоматичний переклад.

Присутні були в захваті. По неофіційним даним, дві великі компанії зробили пропозиції по купівлі стартапу. Але вони не переконали Doppler Labs продати свій винахід. Прект не злетів і вже через деякий час продаж навушників сильно впав і через рік все затихло. Співробітникам молодого стартапу вдалось себе зарекомендувати та влаштуватися на роботу до техногігантів.

Деякі джерела говорять про те, що Apple, Google та Amazon планують відродити проект Doppler. Можливо, нас чекає одразу три пристрої, які будуть конкурувати між собою на ринку безпровідних технологій. Адже такий пристрій може поєднати в собі як розважальну функцію компактних високотехнологічних навушників, так і корисність для життя.

Наскільки стало відомо, технологічні гіганти хочуть співпрацювати з компаніями, які спеціалізуються в медичній галузі та їх дії спрямовані на підкорення страхової медицини.  А, отже, в нових навушниках від великих брендів можуть з’явитися датчики, які відслідковували б стан здоров’я користувача — від кількості кроків до вимірювання рівня кисню та цукру в організмі.  Такий пристрій ми побачимо не скоро, скоріш за все, але у нас з’явиться можливість носити у вусі такий собі мікрокомпютер, який може потіснити з ринку сьогоднішні смартфони, «розумні» браслети, тощо.

«Розумні» помічники у вусі людини

Окрім Doppler інші стартапи теж намагалися зайнятися розробкою аналогічного «розумного» пристрою, який людина могла б носити у вусі. Але були певні проблеми від поганого звуку до живлення. Чому саме зараз ці три компанії так хочуть випустити у світ такий винахід? Відповідь доволі логічна — такий пристрій, як «розумні» навушники з перекладачем ідеально доповнили б голосові помічники Alexa, Siri, Google Assistant та інших.

Люди ліниві по своїй природі. Користувачі смарт технологій хочуть якомога більше спростити процес управління своїми гаджетами. Саме через це, наприклад, «розумні» колонки набули великої популярності  на технологічному ринку за останні  роки, вважає Кліфф Раскінд (Cliff Raskind), аналітик компанії Strategy Analytics. До 2023 року більшість жителів США  будуть користуватися такими пристроями, як Amazon Echo та Google Home. Цікавий факт: в 2014 році «розумними» колонками користувалося лише 0,03%, а в 2017 це число виросло до 16%.

До 2023 року більше половини пошукових запитів в Google американці  будуть здійснювати за допомогою голосу, прогнозує Comscore. Ринок реклами за голосовими командами  зросте до 12 мільярдів доларів – такі прогнози Juniper Research.

Пристрій, який чує все

«Технологічні компанії здатні створити не лише такі навушники, завдяки яким можна слухати музику та відповідати на дзвінки – вважає Сатів Чахіл, колишній топ менеджер з маркетингу компанії Apple. — Віртуальні помічники зможуть цілий день спілкуватися з користувачем та давати деякі поради з приводу здоров’я користувача».

Вуха унікальні органи. Вони знаходяться не так далеко від мовного апарату, тому з легкістю визначають те, що людина говорить в даний момент.  На відміну від очей, вуха багатофункціональні та працюють навіть тоді, коли людина спить. Тисячі людей знаходять свою смерть за кермом, коли набирають смс повідомлення. Але, насправді, було б набагато зручніше диктувати повідомлення голосом, навіть якщо на фоні звучить музика або ж повз проїжджає потяг. Люди вже користуються безпровідними навушниками та Bluetooth гарнітурами. Отже, освоїти нову технологію буде набагато простіше, а майбутнім розробникам буде легше придумати новий дизайн для такого смарт пристрою.

Переваги на голосовому управлінні не закінчуються. За допомогою спеціальних сенсорів такий пристрій зможе визначати куди саме дивиться користувач. При цьому потрібно додати вимірювання частоти пульсу та активності мозку. При сукупності даних гаджет зможе читати думки людини та сканувати її психологічний стан.

Штучний інтелект у вусі зможе зрозуміти нас без слів. Британський стартап Audio Analytic вже заявив про намір запатентувати пристрій, який розпізнавав би звуки подібні до звуку розбитого скла або дитячого плачу. Таким чином, нам не потрібно буде дзвонити лікарю при простуді. Такий пристрій сам замовить ліки, почувши ваш кашель.

Складнощі розробки

Для того, щоб зробити такий пристрій, розробникам потрібно подумати про деякі труднощі, пов’язані з носінням у слуховому апараті людини.

  • Навушник має бути маленьких розмірів, практично невидимим, має ідеально «сидіти» у вусі та пристосовуватися до особливостей слухового апарату кожної людини. Тільки так його можна буде носити якомога довший час.
  • Автономність — досить важлива особливість такого гаджету. Він повинен мати хороший заряд батареї та має працювати так само довго, як і смартфон. Також гаджету потрібний потужний процесор для того, аби запити оброблялися якомога швидше.
  • Наступна проблема через яку мізкують розробники – це гігієна. Адже, перебуваючи так довго в людському вусі, гаджет може забруднитися вушною сіркою. До того згідно статистики, лише 6% американців комфортно спілкуються зі своїм голосовим помічником на людях, зате часто розмовляють самі з собою.

Слухові апарати  досі не прижились в суспільстві. Сотні мільйонів людей користується навушниками, але лише незначна частина тих, кому потрібен слуховий апарат здійснюють таку покупку. Чому? Слухові апарати — це медичні пристрої, на розповсюдження яких потрібен дозвіл Управління по продовольчим продуктам та лікам. Ті, хто купують слухові апарати в свою чергу повинні отримати направлення від лікаря та пройти огляд у сурдолога.  Але в 2017 році Конгрес прийняв новий закон, згідно якого в 2020 році компанії зможуть  вільно продавати слухові апарати в будь-якій аптеці США.

До 2020 року передбачається великий попит на такий ринок. Всесвітня організація здоров’я передбачила, що 1,1 мільярда людей по всьому світі матимуть проблеми зі слухом саме через активне користування навушниками.

В майбутньому мабуть кожен зможе собі дозволити  пристрій, який покращує слух в будь-яких магазинах електроніки. Такі гаджети будуть такими ж звичними пристроями, як і смартфони чи фітнес-трекери. Але маркетологи, скоріш за все, будуть позиціонувати їх не як слухові апарати, а як вдосконалені Bluetooth-навушники з «індивідуальними налаштуваннями для слуху»

Так що там з «розумним» навушником?

Дітище компанії Doppler провалилося, але все більше компаній хочуть перейняти ідею та винайти гаджет, який носитиме у вусі кожна людина на планеті. І час цьому сприяє. Зарплатні звуковиків ростуть з кожним роком — великі техно-компанії  готові платити $200 тисяч спеціалістам із стартапів та організацій, які займаються випуском слухових апаратів. Компанія Qualcomm вже зробила перший крок, представивши сімейство електронних чіпів, які призначені для пристроїв, які носяться у вусі. В недалекому майбутньому такі чіпи презентують і інші компанії подібні до Qualcomm.

Три гіганти технологічної індустрії все ще не розкривають усіх карт щодо розробки унікального пристрою. Але колишні співробітники Doppler стверджують, що у Amazon вже є команда з 70 розробників, яка працює над слуховими пристроями. Google і далі працює над PixelBuds і над іншими подібними продуктами, а GoogleX розробить повноцінний комп’ютер, який буде вміщатися у вушній раковині людини. Про це повідомляє один з розробників проекту, який вже співпрацював зі знаменитою трійкою Apple, Google та Amazon. За його словами, команда GoogleVoice вже зараз намагаються вигадати спосіб, за допомогою якого голос штучного інтелекту буде взаємодіяти з людиною. Bloomberg повідомляє про те, що до кінця 2018 року «яблучна» компанія анонсує нові навушники для любителів  послуховувати музику в навушниках AirPods, які можливо буде активувати за допомогою фрази «Привіт, Siri».

Новачки цієї галузі готуються до анонсів від трійки технологічних брендів, щоб перейняти досвід у них. Інші ж навпаки – хочуть переключитися на нову сферу технологічного ринку. Так німецька компанія Bragi вирішила закрити виробництво навушників та переключитися на ліцензування власного програмного забезпечення.

«Коли до тебе приходять Apple та інші техногіганти, потрібно передивитися свої інвестиції — виразив свою думку голова стартапу Bragi Нікола Хвід. – Але, з іншої точки зору, завжди приємно долучитися до їх команди»

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Fast Company

Читайте также:

Активне шумозаглушення в навушниках: шкода та користь

Головні тренди 2024 року від Trend Hunter: технології

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні

Samsung анонсує Galaxy AI з функцією перекладу дзвінків у реальному часі